• peste 200 de persoane au depus ieri o plîngere la Tribunal împotriva conducerii societății • oamenii spun că, dacă astăzi problema lor nu se reglementează, ei vor intra în greva foamei
Salariații SC Sofert SA au depus la Tribunalul Bacău o plîngere împotriva societății, în care reclamă faptul că nu li s-au achitat plățile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă.
Cei peste 200 de oameni adunați ieri în fața Tribunalui au fost însoțițți de vicepreședintele de sindicat al Sofertul, Florin Olaru. „Am deschis acțiune împotriva administrației Sofert, care nu a plătit disponibilizaților salarii compensatorii, așa cum era prevăzut în contractul colectiv de muncă pe 2002”, ne-a declarat Florin Olaru. După cîteva momente, din Tribunal a ieșit un individ care a început să strige: „Am reușit să depun plîngerea”, după care a început să-l acuze pe Florin Olaru că nu s-a implicat în rezolvarea acestei probleme. Acuzațile împotriva lui Olaru au început să curgă, fiecare dintre cei aflați acolo avea ceva de spus. „L-am căutat prin tot combinatul încă de dimineață, însă nu a fost de găsit. După cîteva ore am reușit să stăm de vorbă cu el. Nu dorea să vină cu noi la Tribunal și l-am luat mai mult cu forța, pentru a ne apăra drepturile”, ne-a declarat unul dintre manifestanți, Costel Diaconu.
În luna aprilie, 650 de salariați ai combinatului Sofert au fost disponibilizați. „Am primit o hîrtie acasă prin care am fost anunțați că sîntem disponibilizați. Liderii de sindicat și toți șefii de secții ne-au obligat să ne luăm concedii fără plată pînă la pornirea combinatului, pe 1 august. Am fost de acord cu această soluție pentru că ni s-a spus că altfel ni se vor desface contractele de muncă. Tot atunci ni s-a promis de către conducere combinatului că vom primi plăți compensatorii și că vom fi dați în șomaj dacă se vor face restructurări”, ne-au declarat protestatarii.
Ieri, 1 august, cei 650 de salariați s-au prezentat la muncă. „Ne-am împrăștiat fiecare pe la secțiile unde lucram și așteptam să ne vedem de treabă, însă am fost anunțați de șefii de secții că societatea nu-și va relua activitatea, iar de plățile compensatorii nici nu poate fi vorba”, a adăugat Costel Diaconu. Oamenii au intrat în panică și au cerut să discute cu conducerea, însă directorul Cornel Cîrnu, împreună cu liderul de sindicat Ionel Bîțu, se aflau la București, pentru a duce tratative cu acționarul majoritar, Ioan Niculaie.
„De fiecare dată cînd vrem să ne spunem ofurile, directorul pleacă din combinat”, spuneau oamenii. Împreună cu viceliderul Olaru, salariații au bătut pe jos aproape zece km de la combinat și pînă la Tribunal pentru a-și apăra drepturile. „Nu cerșim nimic, ne cerem dreptul nostru. Ne-am distrus sănătatea în combinat. Nu aveam voie să declarăm că suferim de vreo boală profesională că eram dați afară”, susține Elena Tulbure. Ceea ce oamenii nu înțeleg este cum de se fac modernizări în combinat, iar salariile nu sînt date. „Am lucrat 24 de de ani în combinat, însă grupuri sanitare nu existau. Acum cîteva luni s-au construit băi luxoase, cu faianță și gresie, s-au modernizat laboratoarele. Ne întrebăm pentru ce s-a mai investit dacă au fost disponibilizați toți muncitorii?”, ne-a declarat Vasile Anton. O altă nedumerire a oamenilor mai este și modul în care au fost disponibilizați. „Plecarea nostră nu s-a făcut pe nici un criteriu. Nu s-a ținut cont nici de studii și nici că ambii membri ai familiei lucrau în combinat. Am lucrat 24 de ani la laborator și am fost dată afară pe motiv că mi s-a desființat postul. În schimb după ce am plecat, postul meu a fost ocupat de soția unui maistru, Rodica Simion, care nu are nici măcar pregătirea necesară”, ne-a declarat Silvia Ani. În această dimineață, salariații se vor aduna din nou în curtea combinatului și spun ei, „nu vom pleca de acolo pînă nu ne semnează plata salariilor compensatorii, iar dacă nici acest lucru nu e posibil, toți 650 de salariați vom intra în greva foamei”, ne-au declarat manifestanții.
Nu se întrevăd variante
„Va fi prelungită perioada se șomaj sau cea de concediu fără plată pentru 600 de salariați pînă cînd vom reuși să avem piață de desfacere. Altă variantă nu se întrevede prea curînd”, ne-a declarat telefonic Cornel Cîrnu, înainte de întrevederea cu Ioan Niculaie. Directorul general al SC Sofert SA a mai precizat că un program de restructurare a activității combinatului va fi întocmit în jurul datei de 20 august, după întrunirea Adunării Generale a Acționarilor. „Combinatul nu poate rezista, la această oră, cu cei 1.050 de salariați pe care îi are. Chiar dacă vor fi pornite instalațiile, vor fi păstrați la serviciu doar o parte dintre salariații de la sectoarele de furnizare a serviciilor de întreținere și a utilităților iar, dacă va fi nevoie, vor lucra în ture prelungite”, ne-a declarat Florin Olaru. Cît privește acțiunea în instanță pe care au intentat-o ieri o parte dintre salariații unității, vicepreședintele Sindicatului Sofert a precizat că a fost o decizie pripită, fără nici o șansă de a fi soldată cu un rezultat pozitiv pentru angajați. „A fost o decizie luată în furia mulțimii. Este de înțeles. Oamenii stau de atîtea luni fără nici un ban, iarna bate la ușă și facturile la întreținere vor începe să curgă. Însă pentru a primi salarii compensatorii, salariații trebuie, mai întîi, să primească un preaviz de concediere. Sindicatul va introduce o acțiune asemănătoare în instanță în a doua jumătate a lunii septembrie, după ce vor primi preaviz toți cei cae vor intra în restructurările de personal”, a mai precizat Florin Olaru. (E.SOLOMON, Măriuca BOBOȘA)
Lasă un răspuns