Restaurantul sau discoteca, destinații pentru seara de 8 Martie
Sărbătorirea zilei de 8 Martie presupune și o ieșire în oraș cu perechea, fie la un restaurant elegant, fie într-o cofetărie sau discotecă, în funcție de buget, de ideile și dispoziția fiecărui cuplu. Chiar dacă sînt și persoane mature sau vîrstnice care se simt bine în discoteci, majoritatea cuplurilor „cu vechime”, pensionarii de exemplu, preferă să sărbătorească acasă, în liniște, cu o cină în familie și, poate, un film bun la televizor. În aceste condiții și costurile sînt menținute la un nivel scăzut, ideal pentru cei care au pensii mici. Cei care vor „să-și facă de cap” pot desface o șampanie, pot comanda un tort sau pizza sau își pot prepara singuri o cină pe placul inimii lor. Cheltuielile variază de la o sută de mii la patru-cinci sute de mii de lei, după „bogăția” meniului și preferințele culinare.
Nu mergeți la restaurant cu bani „la limită”
Cuplurile relativ tinere, să zicem între 30 – 45 de ani, preferă, de regulă, o cină la un restaurant. Gama de opțiuni este foarte largă, costul unei cine romantice variind în funcție de gusturile fiecăruia. În orice caz, o masă pentru doi nu poate fi concepută fără o cheltuială minimă de două – trei sute de mii de lei. Totuși, o zi deosebită nu poate fi sărbătorită cu zgîrcenie, adică nu ne putem orienta către cele mai ieftine „opțiuni” din meniu. Pentru cei cu dare de mînă există destule opțiuni în meniuri care scot din buzunar sume considerabile. O sticlă de vin poate costa între 90.000 și 200.000 de lei, iar o friptură 50.000 – 100.000 lei. Garnitura de cartofi prăjiți, ciuperci sau alte bunătăți ajunge și ea la 20 – 40.000 de lei. Salatele, fără de care un meniu nu ar fi complet, costă și ele 10.000 – 20.000 de lei, dacă nu sînt din cele mai…exotice. Adăugăm o apă minerală sau un suc natural și mai includem în calcul 15 – 30.000 de lei. Însă nu întotdeauna un meniu „clasic” este recomandat.
O cină cu mîncăruri exotice însoțite de un Bordeaux, o șampanie franțuzească ori un cocktail, „finalizate” cu un desert delicios, poate reprezenta un moment deosebit, cu condiția să dispuneți de resursele necesare pentru un asemenea efort. Pentru o cină romantică în doi, cu un meniu special, este nevoie de cel puțin cinci sute de mii de lei, la orice restaurant din categoria celor „bune”, ideal fiind să nu vă prezentați la momentul notei de plată fără un milion de lei în buzunar. Pentru orice eventualitate…
Discoteca, destinația preferată a tinerilor
Tineretul sau cuplurile de orice vîrstă care vor să se distreze într-un mediu mai „agitat” pot alege una dintre discotecile din oraș. Cîteva zeci de mii de lei intrarea, încă vreo cincizeci de mii de lei consumație, iar în rest dans cît încape. Sau, dacă nu le priește volumul puternic al muzicii din discotecă, pot alege o pizzerie, unde, cu o sumă cuprinsă între 60.000 și 130.000 de lei, poți să sărbătorești 8 Martie în stil italian. E drept că pizza se găsește și cu 20.000 de lei, dacă buzunarele sînt prea subțiri. Dacă adăugăm un suc sau o apă minerală și o prăjitură, totul înmulțit cu doi, tot trecem de o sută de mii de lei.
Nici cofetăriile nu sînt de neglijat, dezavantajul fiind că se închid la ora 8.00 seara. Dar „distracția” de 8 Martie poate începe cu o prăjitură și un suc. Adică cu 20 – 25.000 de lei. Înmulțit cu doi, ajungem cam la 50.000 de lei, moment în care urmează alegerea: acasă sau la discotecă. Cei mai mulți aleg ringul de dans, unde distracția este garantată.
Plimbarea cu taxiul, ultima provocare financiară
Presupunînd că nu dispuneți de un automobil sau că ați preferat să îl lăsați acasă, în parcare, în ideea consumului unui pahar de vin sau a unei cupe de șampanie, după cină, ultimul efort financiar îl reprezintă mersul cu taxiul. Chiar dacă știți că doar veți „gusta” un păhărel de vin, este mult mai bine să lăsați mașina acasă, decît să vă asumați riscul de a intra în bucluc. Chiar nu se merită deloc. Așa că taximetrele nu duc lipsă de clienți. Asta dacă nu vă însoțiți partenera pe jos, pînă acasă sau nu vreți să o „impresionați” cu o așteptare de zece minute într-o stație biciuită de vîntul rece și cu o plimbare într-un autobuz care scîrție din toate încheieturile.
Un drum Centru – Narcisa, de exemplu, ajunge la 20.000 – 25.000 lei. Maxim 30.000 de lei, cu tot cu bacșiș. O „plimbare” ceva mai lungă, presupunînd că locuiți la periferia orașului, poate ajunge la 70 – 80.000 de lei. Dar, atenție! Suma este variabilă și poate ajunge chiar dublă din mai multe motive. Care ar fi acestea?
1. Este 8 martie, e noapte, iar taximetristul știe asta, deci se crede îndreptățit să ceară dublu. Nu uitați că de sărbători tarifele nu sînt speciale.
2. Taximetristul încearcă să vă fraierească. Explicați-i ferm că se înșeală.
3. V-a „făcut” cu aparatul de taxat? E mai greu de dovedit și, oricum, aveți șanse minime să dovediți că așa stau lucrurile. Trebuia să fiți atent în timpul cursei. Așa vă trebuie dacă v-ați uitat pe geam sau ați conversat cu partenera.
4. Cere 50.000, ca să-i dați 40.000 sau 35.000 de lei. Negociați!
5. Crede că ați picat din Lună și încearcă să vă arate toate străzile din oraș, pretinzînd că parcurge drumul cel mai scurt către destinație. Opriți-l și îndreptați-l pe calea cea bună, cît mai este timp. Pe cît posibil, cu politețe și fermitate, dacă nu ați dat deja în clocot.
Evident, există și taximetriști care își fac meseria corect, caz în care nu aveți de ce să vă faceți griji. Însă nu lipsesc cei care vor să facă un ban în plus „pe spatele” dumneavoastră, al clienților. Pentru aceștia sînt valabile situațiile descrise mai sus.
În orice caz, ideal este să îl atenționați pe șofer dacă nu pornește aparatul (mulți „uită” intenționat) sau, cel puțin, să negociați înainte prețul pe care îl cere. Dacă tot merge fără să înregistreze, cel puțin să mai lase din preț. Că, la urma urmei, e 8 Martie, nu Revelionul.
Lasă un răspuns