– acționarii au aprobat rezultatele financiare ale societății pe anul trecut, programul pentru anul în curs și declarația de politici investiționale 2014 – 2018
Acționarii Societății de Investiții Financiare Moldova Bacău au aprobat, ieri, 15 aprilie, un dividend brut de 0,066 de lei pe acțiune pentru anul 2013. Acesta va fi acordat în termen de 60 de zile de la data publicării hotărârilor Adunării Generale a Acționarilor în Monitorul Oficial al României (partea a patra), iar costurile aferente plății vor fi suportate din valoarea dividendului net. SIF Moldova a avut, în 2013, venituri totale de peste 212 milioane de lei și cheltuieli totale de 170,7 milioane, profitul net fiind de aproape 91 de milioane de lei. Astfel, valoarea totală a dividendelor va ajunge la aproape 34,3 milioane de lei, din profitul net repartizat fiind constituite și alte rezeve, de aproape 56,7 milioane de lei.
Adunarea generală anuală s-a ținut, ca de obicei, la al doilea termen, mulți acționarii fiind prezenți la vot prin reprezentanți sau prin corespondență. Pentru valoarea dividendului s-a ales din două variante propuse și argumentate de Consiliul de Administrație (CA), prima de 0,066 de lei, a doua de 0,078 de lei. Peste 70% dintre voturi au fost pentru prima variantă.
Un punct aparte al ordinii de zi a fost propunerea CA de stingere a litigiilor civile și penale dintre societate și fostul președinte Matei Alexandru, prin renunțarea la dreptul dedus judecății într-un dosar din anul 2011, la alte drepturi și pretenții precum și la orice plângere penală conform unui acord de mediere din luna martie. Acționarii au aprobat cu 66,5% din voturi această propunere. Astfel, fostul președinte a fost descărcat de gestiune și i-a fost eliberată garanția constituită.
„Adunarea – ne-a declarat președintele SIF Moldova, Costel Ceocea – a aprobat principalele direcții de acțiune și domeniile în care noi apreciem că există oportunități investiționale. Au fost precizate câteva domenii de interes, în primul rând menținerea viziunii asupra structurării portofoliului nostru pe societăți cotate pe piața de capital și care pot asigura o lichiditate foarte mare, în situația în care apar oportunități investiționale. În acest fel, chiar în acest an realizăm deja un program investițional care se apropie de limita maximă permisă de lege, aproape de 140 de milioane de lei, în situația în care avem asigurate lichiditățile necesare investirii. Deci, vom menține structura actuală a portofoliului nostru (expunere pe sectoarele financiar-bancar de 40 – 45% și energie cu 28 – 30%), dar nu excludem posibilitatea de a intra și în sectoare noi, ca agrobusiness-ul, real estate și altele.”
Pentru anul 2014, SIF Moldova și-a propus venituri de peste 214 milioane de lei, cheltuieli totale de 105,2 milioane de lei și un profit net de aproape 118 milioane de lei.
Data de înregistrare a acționarilor asupra cărora se răsfrâng efectele
hotărârilor adoptate de Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor este 5 mai 2014.
Asupra altor obiective analizate în AGA vom reveni cu amănunte.
Lasă un răspuns