• din cauza cerințelor ridicate, unii patronii au renunțat la aceste activități
De aproximativ o săptămînă, unitățile de industrie alimentară sînt în plin proces de evaluare în vederea atestării standardelor cerute de țările Uniunii Europene. Altfel spus, patronii care au unități de carmangerie, procesare carne sau lapte trebuie să obțină o dovadă că dotările și cerințele sanitar-veterinare de la nivel european sînt îndeplinite și de ei. Pînă în prezent, doar două unități corespund exigențelor impuse de standardele străinilor: Agricola Internațional, ca procesator de carne, și Almera, fosta Agribac, în calitate de prelucător de lapte.
„Ar mai fi cîteva unități pe care le evaluăm în aceste zile. Procesul se va finaliza la 15 septembrie, dată la care vom ști cum stăm din acest punct de vedere. Datele vor fi verificate și de experții Uniunii Europene, care vor sosi în Bacău în perioada 6 – 10 octombrie 2003, pentru a verifica evaluarea făcută de noi”, ne-a spus medicul Gheorghe Vlad, șeful Serviciului de Igienă al Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Bacău. În faza de pmodernizare în vederea alinierii la standardele europene mai sînt firmele Nicbac, Bunghez, Marlact, Carmen, Titela Com și Fadmar. Modernizările pe care le fac patronii societăților care aspiră la certificatul de atestate trebuie să vizeze fluxul de procesare, pe parcursul căruia produsele nu trebuie să se intersecteze, achiziționarea de tehnologie modernă și pregătirea personalului de specialitate. „Toate acestea costă destul de mulți bani și au fost și cazuri în care patronii unor unități de industrie alimentară au renunțat la acest obiect de activitate, cerințele fiind foarte mari. Pentru județul nostru ar fi necesare zece astfel de unități, care ar satisface cerințele din Bacău”, a mai spus șeful Serviciului de igienă al DSV Bacău. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns