• luni sau marți, băcăuanii ale căror apartamente sînt racordate la sistemul de termoficare al CET vor avea căldură • probele pentru pornirea cazanelor și umplerea instalațiilor vor începe de sîmbătă • deocamdată, conducerea CET nu va ține cont de vechimea și valoarea datoriilor consumatorilor casnici • Termloc nu dă căldură asociațiilor cu datorii mai vechi de trei luni
Temperaturile au coborît în fiecare noapte în ultima săptămînă sub 10 grade, ajungînd ca afară să se înregistreze și pînă la 1 sau 2 grade Celsius. Previziunile meteorologilor nu dau semne că vremea s-ar îmbunătăți, însă, în ciuda acestui lucru, apartamentele băcăuanilor continuă să fie neîncălzite. Pentru că nu au altă alternativă, cei peste 42.500 de băcăuani racordați la sistemul centralizat de încălzire așteaptă cu sufletul la gură vești în privința furnizării agentului termic. Informațiile referitoare la acest subiect care vin dinspre cele două societăți furnizoare de agent termic din oraș, CET și Termloc, nu sînt, însă, în totalitate, bune.
Conducerea CET Bacău afirmă că probele pentru livrarea agentului termic vor începe la sfîrșitul acestei săptămîni. Sîmbătă, cazanul de abur industrial de 420 de tone, care ar urma să producă agentul termic necesar preparării căldurii, și turbogeneratorul de 50 MW vor fi puse în funcțiune. „Activitatea de furnizare a căldurii presupune parcurgerea a numeroase etape. Abia după ce finalizăm probele din instalațiile noastre, vom trece la probe de umplere a instalațiilor pe sistemul secundar de termoficare, care fac legătura între punctele termice și apartamentele benefiarilor. De aceea, primele semne de căldură la calorifere vor fi resimțite de băcăuani abia la începutul săptămînii care urmează. Dacă nu vor fi probleme deosebite, căldura va ajunge în casele oamenilor luni sau marți”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
În momentul de față, la sistemul de termoficare al CET sînt racordate 95 de asociații de localari și de proprietari, iar numărul apartamentelor deservite se ridică la aproximativ 23.500. Valoarea datoriilor pe care aceste asociații le au către furnizorul de agent termic se ridică la 54 de miliarde de lei, dar, în ciuda acestui lucru, directorul Drăgușanu afirmă că toate asociațiile vor beneficia de aceste servicii. „Nu vom ține cont, deocamdată, de valoarea sau vechimea debitului, pentru că oamenii trebuie să aibă căldură în apartamente. Legea spune că la mai puțin de 10 grade, timp de trei nopți consecutiv, trebuie să furnizăm agent termic, ceea ce noi, deși mai tîrziu decît ar fi trebuit, vom face. Este o prevedere stipulată în contractele pe care le avem încheiate cu asociațiile, ne obligă și legea, și, în plus, așa este normal”, a precizat Vasile Drăgușanu.
Decizia de furnizare a căldurii vine la mai puțin de o săptămîni după ce CET a început să livreze, pentru marea majoritate a asociațiilor din oraș, apă caldă. Asociațiile care acum nu beneficiază de această utilitate fie sînt în zone în care se mai fac investiții la punctele termice, fie au apărut deja avarii pe sistemele primare sau secundare de termoficare.
Cît privește situația celor peste 20.000 de proprietari de apartamente racordate la Termloc, aceștia vor trebui să mai aștepte pînă cînd se vor încălzi de la calorifere. Dumitru Crîșmaru, directorul societății Termloc, și-a reafirmat poziția de a nu furniza agent termic asociațiilor care au debite mai vechi de trei luni. (Costinela Breahnă)
Lasă un răspuns