Consiliul Judetean si Primaria Bacau, la solicitarea Prefecturii, au intocmit liste cu societatile de constructii care, de-a lungul anilor, au avut contracte pe bani de la bugetele locale. Toti acesti agenti economici urmau sa fie contactati, pe diferite cai, pentru a se implica in actiunea de refacere a locuintelor sinistratilor. Sint peste 360 de case de reconstruit si alte citeva sute de reparat. Prefectul mi s-a parut mult prea optimist cu privire la demersul sau. Aproape ca era convins ca va fi un fel de buluceala la usa domniei sale pentru a se prelua aceste lucrari. Personal, ma declar sceptic. Guvernul a stabilit citeva reguli drastice care limiteaza profitul ce s-ar obtine de pe urma acestor reconstructii. Materialele vor fi achizitionate de pe Bursa de Marfuri, sub control, iar manoperele se vor plati in conformitate cu proiectele tip stabilite si predevizele deja calculate. Metoda impusa nu ofera constructorilor dornici de tunuri pe bani publici mari satisfactii…
In asemenea conditii chiar sint curios sa aflu cine se va implica in ducerea la bun sfirsit (inainte de venirea iernii…) a acestor lucrari. As vrea sa vad printre cei care vor lucra cu gindul mai ales la semenii lor pagubiti de viituri, decit la conturile din banci, patronii „abonati” la licitatiile „grase”, greu de controlat. N-ar trebui sa lipseasca firmele care si-au batut joc de drumurile judetene, realizind asfaltari sub orice critica. In loc de piatra concasata, sint unii „mari constructori” care au modificat tehnologia si au pus in mixtura pietris furat din riuri. Acum soselele se macina si sub talpile trecatorilor (daramite sub rotile camioanelor!…). Ma tem ca astfel de „calfe” sint in stare sa „dijmuiasca” si materialele sinistratilor doar pentru a-si asigura un oaresce profit. Inventivi cum sint multi dintre romanii nostri, regulile stabilite de Guvern tocmai pentru a stopa furtisagurile din banul public s-ar putea „adapta” pentru a iesi in cistig unii sau altii.
Asfaltarile strazilor si drumurilor din judet, refacerea fatadelor la blocuri, repararea scolilor si alte asemenea „delicatese” au atras, in fiecare an, intreprinzatorii cu trecere pe la conducerile administrative. „La placinte, inainte!” – spune o zicala de-a noastra. Acum, cind banii pentru reconstructia localitatilor sinistrate sunt putini si bine dramuiti, inghesuiala cred ca va fi mai mica. De aceea, firmele care se vor implica merita mai mult respect, mai ales daca vor avea grija sa realizeze constructii de calitate, trainice, care sa-i ajute pe cei afectati de inundatii sa treaca mai usor peste necazuri. Este de datoria institutiilor locale si a politicienilor aflati in campanie electorala sa verifice pas cu pas aceste cheltuieli publice. Rezultatele le vom „numara” odata cu voturile de la alegerile generale…
Lasă un răspuns