Angajatorii care încadrează tineri romi ori pe cei proveniți din centrele de plasament sau eliberați din închisoare pot obține subvenții de la stat. Subvențiile pot ajunge până la 75 la sută din salariul mediu net pe economie. În prima parte a anului, doar șapte astfel de tineri și-au găsit de lucru, față de 19 în tot anul trecut.
Florentin RADU
Patronii care angajează tineri aflați în dificultate și confruntați cu riscul marginalizării sociale și excluderii profesionale pot obține de la stat diferite subvenții care ajung până la cel mult 75 la sută din câștigul salarial mediu net pe economie. Legea nr. 116/2002 definește marginalizarea socială drept „o poziție socială periferică, de izolare a indivizilor sau grupurilor cu acces limitat la resursele economice, politice, educaționale și comunicaționale ale colectivității”.
Marginalizarea se manifestă prin absența unui minim de condiții sociale de viață. Prin urmare, beneficiarii prevederilor acestui act normativ sunt tinerii aflați în dificultate și confruntați cu riscul excluderii profesionale, în scopul facilitării accesului lor la un loc de muncă, cu vârste între16 și 35 de ani. Pot fi asimilați acestei categorii atât tinerii de etnie romă, cât și persoanele provenite din centrele de plasament și centrele de primire a copilului care au ajuns la vârsta majoratului, precum și persoanele tinere care au fost eliberate din închisoare ori cele singure sau tinerii familiști cu sau fără copii în întreținere. „Tinerii vor fi încadrați în baza unui contract numit «de solidaritate», iar sprijinul se va acorda pe o perioadă de maximum doi ani, până la împlinirea de către angajat a vârstei de 25 de ani, respectiv 35 ani”, a precizat Daniela Bălan, purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău.
Subvenția se ocordă oricărei entități care are dreptul să încadreze în muncă personal și care prezintă o ofertă de loc de muncă, pentru a fi numit angajator de inserție. La sfârșitul lunii aprilie, în județul Bacău, șapte tineri din această categorie au reușit să-și găsească de lucru, în vreme ce, în tot anul 2012, 19 astfel de persoane au fost angajate în baza unui cotract de solidaritate. Contractul de solidaritate se încheie între tânărul beneficiar și AJOFM pe o durată de până la doi ani, dar nu mai puțin de un an. Totodată, AJOFM va acorda acestor tineri servicii de consiliere profesională și mediere, prin întocmirea unui plan individual de mediere, plasarea pe un loc de muncă potrivit pregătirii profesionale și a altor condiții specifice, precum și încheierea unui contract de solidaritate.
Lasă un răspuns