Angajații Direcției Sanitar Veterinare Bacău se numără printre funcționarii care sînt obligați să își facă publice averile, lucru care s-a și întîmplat zilele trecute. Acestea pot fi vizualizate pe site-ul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului (MAAP), într-o fereastră numită „organizații guvernamentale”, ca și cum nici nu ar fi în subordinea ministerului, ascunse la coada unei lungi liste de agenții și direcții de tot felul și criptate în fel de fel de programe. Dacă într-un final ai ajuns să le citești, ai surpriza să descoperi că acolo sînt numai declarațiile primilor trei funcționari ai instituțiilor din teritoriu: directorul, adjunctul său și contabilul șef. Explicația este simplă și ne-a fost oferită de unul dintre dintre funcționarii ministerului: „Ar fi fost mii de declarații de avere, pentru că MAAP este unul dintre ministerele din România cu cei mai mulți funcționari. Așa că ne-am limitat doar la șefii insituțiilor din teritoriu, iar cine vrea să știe mai multe despre ceilalți funcționari poate cere relații de la fiecare direcție din teritoriu”, ne-a spus, oarecum intrigat de interesul nostru, un domn care a tot promis că se va recomanda, dar care la finalul convorbirii a închis repede telefonul, „omițînd” să-și mai decline identitatea.
Din declarațiile publicate pe internet reiese că Florin Velisar, directorul Direcției Sanitar Veterinare Bacău, este proprietarul a jumătate de hectar de teren intravilan dobîndit chiar în acest an, a cărui valoare de impozitare nu a fost trecută pe declarație. De asemenea, el mai deține din 1998 și un apartament, tot fără valoare de impozitare, și două mașini: un jeep Cherokee, fabricat în 1999, și un Volkswagen Pollo, ieșit de pe porțile fabricii anul trecut. În rest, directorul DSV nu mai este proprietarul nici unui bun sau a unor acțiuni care să-i aducă venituri. Deși în nenumărate rînduri, chiar și la o conferință de presă, Velisar a ținut să facă public faptul că unul dintre cabinetele veterinare din municipiul Bacău, respectiv Chinovet, este proprietatea sa, el nu l-a trecut în declarația de avere, pentru că figurează, de fapt, pe numele socrilor săi.
Luminița Ionescu, directorul adjunct al instituției, este proprietara unei case de 300 de metri pătrați, construită în 1967, cu o valoare de impozitare de 1,5 miliarde de lei, conduce o mașină Dacia fabricată în 1990 și nu are nici un fel de venituri din alte surse. Celălalt funcționar public a cărei declarație a fost publicată este Gina Pîrlea, contabilul șef al DSV Bacău. Ea este stăpîna unui apartament de 68 de metri pătrați, pe care l-a achiziționat în 2002. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns