Douasprezece comune bacauane nu mai pot depune proiecte de finantare europeana de nici un fel, timp de un an, tocmai in perioada in care batalia pentru banii europeni este cea mai mare. Principiul de finantare este „primul venit, primul servit”, astfel incit cei sanctionati s-ar putea sa nu mai aiba, dupa anul de pedeapsa, la ce bani sa mai spere. Consiliile locale sint din comunele Dofteana, Lipova, Orbeni, Rosiori, Racaciuni, Rachitoasa, Gaiceana, Saucesti, Parincea, Plopana, Poduri si Hemeiusi. Circa 30.000 de familii nu mai beneficiaza, astfel, de fondurile europene de dezvoltare a comunitatilor din care fac parte.
Un functionar al firmei de drumuri de sub tutela Consiliului Judetean Bacau a avut, in urma unei licitatii tinuta in anul 2003 pentru intocmirea studiilor de fezabilitate necesare in proiectele de finantare europeana, calitatea de „expert-cheie”. Rolul expertului-cheie este fixat prin regulamentele Uniunii Europene, iar documentatia ceruta in acest caz este una tabu. Intre documentele cerute la dosar s-a numarat si un CV al expertului, in care acesta a mentionat, „neinspirat” – dupa parerea unora, „in fals” – dupa opinia altora, ca este angajat al Prefecturii Bacau, nu al firmei patronata de Consiliul Judetean. De aici, o serie intreaga de denunturi si sesizari, dar si un control al Camerei de Conturi, care a sesizat, la rindul ei, unitatea de administrare a Programului Sapard, catre care erau adresate proiectele de finantare. Conform unui act normativ, cazul a fost sanctionat prin interdictia ca cele 12 consilii locale sa mai depuna vreun proiect de finantare europeana, de orice fel. Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Bacau a inceput o serie de demersuri pentru rezolvarea acestui caz, in ideea ca pentru greseala unui om sau a unei organizatii nu este vinovata o intreaga comunitate, iar luni, 5 mai, cazul a fost adus si la cunostinta prefectului Claudiu Serban, care a promis sprijin.
Petitii la premier si la Ministerul Agriculturii
„Mi-am exprimat in scris punctul de vedere in acest caz – spune Mihai Banu, directorul executiv al DADR – pe care l-am trimis ministrului Agriculturii si in care sustin ca este vorba de o mare greseala. Nu s-a avut in vedere ca, sanctionind 12 primari, in acest fel, sau sefi de consilii locale, se condamna la subdezvoltare aproximativ 30.000 de gospodarii. Nu poate fi pus semnul egal intre sanctiunea data unei persoane fizice sau juridice si comunitatea ca atare. Nu putem condamna comunitatea sa nu primeasca fonduri de finantare, pentru ca o condamni la subdezvoltare”. Mihai Banu sustine ca totul depinde acum de modificarea unui articol de lege, in care ar trebui sa apara formularea „cu exceptia consiliilor locale”. „E o chestiune mai degraba de birocratie, dar si de intelegere si de bunavointa din partea unor persoane – a precizat Mihai Banu
Secretarul cu probleme de dezvoltare rurala al ministerului nu s-a grabit sa dea un raspuns sesizarii noastre, deci Directia Agricola s-a hotarit sa se adreseze premierului Tariceanu, in contextul in care secretarul general al Guvernului este tot un bacauan, fostul prefect Gabriel Berca, si poate am avea mai mult succes”.
Mai mult, unele dintre consiliile locale au sesizat si ele DNA-ul, Justitia sau Contenciosul administrativ, iar in urma unor procese au si cistigat cauza. La Parincea, de exemplu, sau la Racaciuni, exista hotariri din zona contenciosului administrativ, dar ministerul nu le ia in consideratie.
Culmea e ca o parte dintre consiile locale in cauza au mai depus si au cistigat proiecte de finantare, deci au o experienta si ar avea toate sansele sa mai cistige finantari.
MIHAI a zis
NU ARE NUME ACEA PERSOANA?. INTELEG CONFIDENTIALITATEA , INSA CAND FACI RAU MULTOR PERSOANE CRED CA E NECESAR O BUNA INFORMARE SI PRECIZAREA LOCULUI UNDE LUCREAZA ACUM SI CE SANCTIUNI A PRIMIT.