• spune directorul sucursalei Bacău a Băncii Naționale a României, care ne-a oferit cîteva opinii referitoare la evoluția cursului euro-dolar și situația depozitelor firmelor și populației în băncile băcăuane
– Domnule director, cum apreciați evoluția parității valutelor atît la cursul oficial stabilit de BNR, cît și la casele de schimb?
– Aș începe cu cîteva date concrete, în sensul că, de la începutul anului, euro s-a apreciat față de dolar cu 12 la sută și față de leu cu 15 la sută, deci o evoluție pozitivă semnificativă, în raport cu rata inflației în această perioadă. După părerea mea, la această situație au contribuit în principal factori externi și în primul rînd evenimentele tragice din septembrie 2001 din Statele Unite, care au avut efect asupra investitorilor din zona respectivă, dar și asupra marilor piețe financiare internaționale. Deci, am putea spune că pe circuitele piețelor internaționale s-a produs o schimbare de ritm, de raport între euro și dolar, pe care, iată, le resimțim și pe piața românească. Dacă avem în vedere factorii interni, aprecierea euro față de leu am putea-o motiva și prin structura exporturilor și importurilor României, pentru că în ultimii ani s-a produs o schimbare în balanța comercială, în sensul că ponderea acestor schimburi – 65 la sută – se adresează cu precădere țărilor din zona euro. În aceste condiții s-a produs o creștere de cerere a monedei europene, oferta rămînînd constantă, și, în acest context, a crescut cursul. Prețurile practicate în această perioadă de casele de schimb se explică prin faptul că avem o piață valutară liberă. Comportamentul operatorilor de pe această piață cred că nu a influențat populația care deține valută, pentru că oamenii mai au la dispoziție casele de schimb ale băncilor, care oferă cursuri mai atractive, în mod deosebit la cumpărare. Este clar că fiecare deținător de valută este liber să decidă unde vinde, la ce curs sau dacă o depune în bancă.
– Dumneavoastră la ce sistem ați apela?
– Am să vă dau un punct de vedere personal, fără a da sfaturi, pentru că fiecare decidem în nume propriu și ne asumăm riscurile. Evoluția cursurilor de schimb leu-dolar-euro, dar și a dobînzilor de pe piața bancară la depozite în lei face ca, în cele din urmă, dobînzile în lei (22-28 la sută) să fie mai atractive, pentru că se situează în mod cert peste rata inflației.
– Cum apreciați atitudinea firmelor și locuitorilor din județul bacău față de moneda națională?
– Datele statistice arată în ultimele șase luni o creștere a depozitelor și disponibilităților în lei cu aproximativ 17 la sută, în timp ce acumulările de valută au crescut cu mult mai puțin, ceea ce se explică prin faptul că dobînzile la economiile în lei sunt atractive și prin oscilațiile mari, greu de prevăzut, pe care le-au cunoscut euro și dolarul pe piața interbancară. De asemenea, după ce euro a crescut într-o lună cu peste 5 la sută, în ultimele zile această monedă a scăzut față de leu cu circa 800 de unități. Cred că aceste evoluții de pe piață influențează comportamentul populației în alegerea plasamentelor. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns