Maternitatea va avea sursă proprie de curent electric
• cel tîrziu joia viitoare, Maternitatea Bacău va fi alimentată pentru cazuri speciale de un generator de curent propriu • medicii nu vor mai fi nevoiți să opereze „în orb” în cazul penelor de curent
Maternitatea din Bacău are, în sfîrșit, un generator propriu de curent electric. Acesta poate asigura buna desfășurare a activității personalului medical din unitate timp de patru ore, în cazul unor pene de curent. El dezvoltă o capacitate de 35 Kilowați și pornește automat în momentul în care se întrerupe curentul. Cînd defecțiunea electrică a fost remediată, iar în firele electrice se restabilește tensiunea, generatorul se închide automat. „Noul generator a fost montat deja în spațiu de la demisol și sperăm că, pînă joi cel tîrziu, el va fi funcțional. Mai trebuie să vină echipa tehnică de la firmă pentru a-l porni și a ne oferi garanția”, ne-a declarat Vladimir Corneleac, director la Maternitate Bacău.
Noua investiție în unitatea medicală Bacău vine în sprijinul medicilor, care nu mai stau cu sufletul la gură în timpul operațiilor. Din cauza unei surse proprii de alimentare cu energie, în cazul unor pene de curent, fie ele și de cîteva minute, medicii au fost nevoiți să opereze „în orb”. „În ultimul timp, nu au mai fost asemnea cazuri nedorite, dar de-a lungul anilor au fost situații în care a trebuit să operăm prin palpare și cu ajutorul rapoartelor medicale. Patul de operație nu putea fi întors spre geam, la lumină, așa că a trebuit să ne descurcăm. Nu au fost niciodată situații în care curentul să fie întrerupt mai mult de 30 sau 45 de minute, dar e de-ajuns ca femeia să nască în perioada aceasta. Bebelușul care vrea să vină pe lume nu ține cont dacă este sau nu lumină”, a precizat Vladimir Corneleac.
Generatorul de curent electric al Maternității a costat 400 de milioane de lei și a fost achiziționat din cele zece miliarde de lei alocate anul trecut de Consiliul Județean Spitalului de Urgență pentru reparații. Odată cu el a fost achiziționat un alt generator de capacitate mai mare, care va deservi spitalul și care a costat două miliarde de lei. Vechiul tanc care furniza energia electrică în cazul unor pene de curent va fi astfel înlocuit și nu se vor mai pierde zeci de minute cu repornirea acestuia. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns