• fostul director adjunct al DSP, care acum se ocupă de un cabinet privat, a fost dat pe mîna Inspecției Muncii de o asistentă pe care a dat-o afară • Anca Feneru s-a plîns că a muncit mai mult decît scria în contract și că nu și-a primit banii • mai mult, ea spune că doctorița Aflorei a concediat-o încălcînd legea • Angela Aflorei a fost obligată de ITM să plătească sumele datorate
Doctorița Angela Aflorei, fostul director adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău, a fost acuzată de o asistentă de încălcarea legislației muncii. Scandalul dintre Angela Aflorei, medic de medicina muncii, și Anca Feneru, asistentă medicală care lucra pentru Aflorei, a izbucnit la începutul lunii noiembrie, cînd doctorița i-a cerut angajatei să părăsească locul de muncă.
Anca Feneru a fost angajată la cabinetul „Cim Prosam” SRL Bacău, al cărei administrator este soțul doctoriței Aflorei. La începutul lunii trecute, între asistentă și medic au apărut disensiuni legate de lipsa unor bani încasați în urma unor consultații. „Pe 7 noiembrie, cînd doamna doctor Aflorei era plecată pe teren în județ, iar eu am rămas singură în cabinet, a venit să lucreze la noi o asistentă nouă, al cărei nume nu îl cunosc în întregime. Se numea Anca și nu mai știu cum. În acea zi au venit niște oameni pentru controlul de medicina muncii, le-am completat fișele și dosarele, le-am perceput taxele aferente și am pus dosarele unul peste altul. Pe Anca am rugat-o să completeze alte fișe în biroul doamnei doctor, care atunci era liber. Cînd am terminat treaba, am mers în biroul doamnei doctor fiindcă mai aveam treabă, iar noua asistentă s-a mutat în biroul în care am lăsat banii. Cînd m-am întors, banii nu mai erau. Lipseau 650.000 de lei. Am întrebat-o unde sînt banii și mi-a zis că nu știe și că poate a venit cineva și i-a luat cît noi am avut treabă. Este imposibil, fiindcă ea era acolo. Cînd a venit doamna doctor, i-am spus ce s-a întîmplat. M-am gîndit să acopăr eu lipsa banilor, dar mi-am zis că e mai bine să știe doamna Aflorei ce asistentă vrea să angajeze, de aceea i-am spus. Ea a trimis-o la plimbare pe Anca și mi-a spus ca mie îmi va opri banii din salariu. Asta se întîmpla vinerea, iar luni, cînd am venit la serviciu, doamna doctor, mi-a spus să îmi iau banii și să plec, că așa a hotărît ea și soțul ei. Nu a a acceptat nici o discuție, nu mi-a dat preaviz așa cum prevede legea, cu toate că nu am mai avut nici o abatere pînă atunci. Cînd i-am cerut să îmi plătească concediul de odihnă pe care nu l-am luat anul acesta, mi-a spus că am avut liber de sărbători”, ne-a declarat Anca Feneru.
În contract scris una, în realitate lucra mai mult
Anca Feneru este pensionară. Ea a lucrat ca asistență medicală în cabinetul de medicina muncii din Policlinica Județeană timp de 35 de ani. La Cim Prosam SRL Bacău s-a angajat fiindcă nu mai făcea față cheltuielilor, mai ales că avea restanțe la întreținere de iarna trecută. Pensia ei este de doar 2,5 milioane de lei pe lună, bani din care spune că nu reușește să trăiască. „Angajarea la acest cabinet a fost o soluție pentru mine. M-am angajat pe 1 august 2002. Primul salariu l-a primit pe 18 septembrie 2002. Inițial, mi s-a spus că voi lucra trei ore zilnic, dar, de fapt, am lucrat patru și chiar mai mult. Cînd a trebuit să primim salaraiul după o lună de muncă, ne-au dat 3,2 milioane să îi împărțim doi salariați după cum credem. Adică eu și un alt medic. Apoi mi s-a încheiat contract de muncă pe două ore, cu 625.000 de lei salariu lunar. Pînă pe 15 septembrie, eu am lucrat patru ore zilnic, iar de pe 16 am început să lucrez cîte șase ore pe zi. Orele de muncă suplimentare nu mi le-au plătit și nici banii de concediu de odihnă nu mi i-au dat. Se poate vedea după data aparatelor la ce oră am efectuat analizele și cît eram obligată să stau la serviciu. Am lucrat și zece ore pe zi”, ne-a explicat asistenta.
Doctorița Aflorei susține că a respectat legea
Doctorița Angela Aflorei consideră că ea a respectat legea și că acuzațiile asistentei nu sînt fondate. În plus, mai spune ea, decizia de a întrerupe contractul de muncă a fost luată pentru că asistenta pensionară nu mai corespundea standardelor actuale cerute într-un cabinet privat. „Eu am angajat o contabilă care ține toată evidența firmei și se ocupă și de aspectele privind legislația muncii. În cabinet sînt șase salariați de toți, majoritatea tineri, și am luat decizia pentru a nu mai apărea animozități între cei tineri și doamna Feneru. Problema consider că s-a rezolvat”, ne-a spus Angela Aflorei.
Anca Feneru a sesizat și Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău, cerînd să i se facă dreptate. Instituția băcăuană a făcut un control la Cim Prosam SRL pe 28 noiembrie și a dispus două măsuri pe care doctorița Aflorei și soțul ei trebuiau să le ducă la îndeplinire. Pînă pe 3 decembrie trebuia întocmită decizia de încetare a contractului de muncă, iar pînă pe 10 decembrie toate sumele restante trebuiau plătite de patron fostei angajate. În cursul zilei de joi, 4 decembrie, asistenta Feneru și-a primit banii pe perioada muncită în luna noiembrie, precum și suma aferentă concediului de odihnă. În ceea ce privește orele de muncă suplimentare, femeia nu a mai primit nimic, pentru că reprezentanții ITM au motivat că Anca Feneru nu poate dovedi că a muncit suplimentar. Fosta asistentă o poate acționa în judecată pe doctorița Angela Aflorei, dacă este nemulțumită de decizia luată de Inspectoratul de Muncă. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns