Petrecerea sărbătorilor, indiferent că este vorba despre Crăciun,
Revelion sau Paște, înseamnă pentru familia medicului anestezist
Ionelia Comănescu păstrarea unei obicei ce-și are originea cu mulți
ani în urmă. Născută în zona Vrancei, doctorița preferă să se retragă la sărbătorile importante pe plaiurile natale. Nu însă la casa părintească, ci în creierii munților, în stațiunea Lepșa. „Este un peisaj foarte frumos, care îți dă o stare deosebită. Mergem la Înviere la o bisericuță din sat, după care revenim acasă”, ne-a povestit ea. De ani buni, familia Comănescu închiriază o cabană de la un localnic care se ocupă de agroturism, clădirea oferindu-le confortul și liniștea necesare unei minivacanțe. Doctorița
Comănescu va pregăti, ca în fiecare an, toată mîncarea de acasă,
iar singurul lucru care va rămîne de făcut la Lepșa este carnea de
miel pentru grătar. „De fiecare dată apelăm la localnici pentru a ne
pregăti carnea, pentru că ei au niște rețete deosebite. În afară de
asta vor face pască, ouă roșii și cozonaci, cum se obișnuiește”, ne-a explicat Ionelia Comănescu. (C.B.)
Deputatul Valeriu Gheorghe va petrece cu prietenii
Masa de Paști va fi anul acesta pentru deputatul liberal Valeriu Gheorghe cu totul specială. De ce va savura din plin mîncărurile specifice acestei sărbători? „Pentru că am reușit să țin post toată săptămîna aceasta, sînt convins că mîncarea va avea un gust aparte”, ne-a declarat el.
Deputatul liberal va fi și în aceste zile, ca și de Crăciun sau cu alte ocazii speciale, în sînul familiei și cu prietenii foarte apropiați. „Așa petrecem noi tot timpul, cu cei dragi”, a precizat el. Valeriu Gheorghe speră că va putea merge cu cei apropiați la un picnic, după prima zi de sărbătoare, undeva la ieșirea din oraș. Cît despre masa pe care așteaptă s-o servească, din ea nu vor lipsi cașul, ceapa verde, ouăle roșii și cozonacul, dar mai ales friptura de miel. „Îmi place foarte mult. Nu există Paște fără miel”, ne-a spus convins deputatul Gheorghe. (E. ADAM)
Dan Stoica se va refugia la Mănăstirea Tismana
Mai numeroase decît în alți ani, „liberele” de Paști vor fi gustate din
plin de Dan Stoica, directorul de contractări al Casei de Asigurări.
Cu mașina încărcată cu produse gata preparate, el a pornit dis-de-
dimineață către Craiova. În acest oraș locuiește sora lui mai mică,
pe care nu a mai văzut-o de cîteva luni și pe care o va revedea cu
bucurie, cu atît mai mult cu cît ruda cu pricina are o proprietate în
comuna Tismana, localitate în care se află și una dintre cele mai
renumite mănăstiri. „Nu am avut un obicei din a merge la mănăstiri
de Paști. Am petrecut de fiecare dată acasă sau cu prietenii. Acum,
însă, ne vom întîlni toată familia la sora mea și vom merge în
noaptea de Înviere la mănăstirea Tismana”.
Febra pregătirilor de Paști nu l-a atins deloc pe directorul Stoica,
pentru simplul motiv că există suficiente persoane care să-și bată
capul cu prepararea bucatelor. „Nu facem acasă nici unul dintre
preparatele specifice Paștelului. Asta nu înseamnă că nu mîncăm
miel, drob, cozonac și ouă roșii. Rețeta este foarte simplă: noi dăm
banii pentru materia primă, iar de gătit se ocupă cu brio mama și
soacra mea. Cu mama ne vom întîlni direct la Craiova, iar cînd
plecăm trecem pe la Adjud și încărcăm mîncărurile gătite de mama
soției”, a explicat Dan Stoica cum de are tot felul de bucate fără să
muncească. Cum revenirea la muncă se va petrece abia pe 5 mai,
familia Stoica și rudele sale au tot timpul să dea gata bunătățile
pregătite de soacre, să guste din plin întîlnirea cu rudele și să se
simtă ca în vacanață în imediata apropiere a mănăstirii Tismana.
(C.D.)
Subprefectul Vlase va fi, de Paști, la Buhuși
Subprefectul Gabriel Vlase nu va pleca prea departe de Bacău în zilele de Paști. Nici nu-și dorește prea mult acest lucru, dar, chiar dac-ar vrea, tot n-ar putea, fiindcă trebuie să fie la permanență, la Prefectură. Dar nici în oraș nu va sta. „O să plec la Buhuși, la casa noastră de-acolo”, ne-a mărturisit subprefectul, care și-a făcut un obicei ca, la sărbătorile importante, să se întîlnească acolo cu toată familia. „Conacul”, cum și-a denumit odată casa de la țară, e locul ideal pentru un grătar, dacă vremea va permite. (E.A.)
Directorul Aeroportului își petrece Paștele pe fugă
Sfintele sărbători pascale nu îl vor găsi pe Cristian Stanciu,
directorul Aeroportului din Bacău, în sînul familiei. Deși este
bugetar, programul lui de lucru va decurge în această perioadă ca
în orice zi obișnuită. „Voi fi nevoit să îmi petrec acest Paște fugind
între soție și serviciu. Dar asta mi-e meseria pe care am ales-o și nu
am ce face”, ne-a declarat resemnat Cristian Stanciu. Cu toate că
și-ar fi dorit să își ajute soția în bucătărie, directorul Stanciu nu a
avut parte nici de această plăcere. „Din preparatele de miel nu voi
mînca, pentru că nu îmi place carnea de miel. Baza vor fi
preparatele din carne de pui”, ne-a asigurat Cristian Stanciu. (C.T.)
Olga Hăineală va dormi cît mai mult și va încerca să mănînce doar fructe
Paștele va fi pentru Olga Hăineală, directorul Direcției Buget Finanțe din cadrul Consiliului Județean Bacău, un moment de relaxare și de petrecere a timpului liber cu cei dragi. Ea ne-a declarat că, la începutul sărbătorilor Învierii Domnului, se va afla împreună cu soțul la Siret – Săucești, la părinți. „Am să dorm. Sînt atît de obosită, încît o să încerc să mă odihnesc cît mai mult, să recuperez. Nici mîncare nu-mi trebuie. O să încerc să mănînc cît mai multe fructe”, ne-a spus zîmbind, conștientă că nu va putea scăpa, alături de toți ceilalți, să nu guste măcar puțin din prepaparatele tradiționale. (E. ADAM)
Gheorghiță Patrichi merge de Înviere la țară
Gheorghiță Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comerțului din
Bacău, nu vrea decît forțat de împrejurări să meargă în oraș la
slujba de Înviere. „Prefer să merg la țară, la Săucești, pentru că
tradițiile de acolo mi se par mai aproape de ceea ce înseamnă
obiceiuri religioase”, spune Patrichi. El îi împarte pe cei care merg la slujba de Înviere în două: „cei care vin cu pioșenie” și „cei care vin doar de distracție, ca la spectacol”. Directorul Registrului spune că cei mai mulți din ultima categorie merg la bisericile din oraș. Patrichi a pățit și el ce a pățit cam toată lumea, a fost picurat cu ceară de nenumărate ori, dar asta nu îl împiedică să meargă an de an la sluijba de sîmbătă seara. Zilele de Paște le petrece de regulă cu familia, „aproape de cei dragi”, adică cu fetița și soția. (Florin P.)
Teodor Agachi a împlinit 34 de ani în Săptămîna Mare
Teodor Agachi, directorul general al Direcției de Muncă și
Solidaritate Socială din Bacău, și-a aniversat al 34-lea an de viață în
această săptămînă. Chiar dacă a fost post și mulți dintre prietenii
directorului au respectat canoanele bisericești, acest lucru nu i-a
împiedicat să ciocnească o cupă de șampanie cu sărbătoritul.
„Primele telefoane de felicitare au început să curgă la ora șase
dimineața și pînă seara a trebuit să stau pe baricade cu mobilul”,
ne-a spus sărbătoritul. Nu au lipsit nici cadourile. Printre acestea,
un afet de tun „încărcat” cu o sticlă de pălincă „de la mama ei”, o
statuietă întruchipînd-o pe Venus, pentru că zodia lui este sub
semnul acestei constelații, un regulament de ordine interioară
hazliu dăruit de angajați, un Turn Eiffel făcut la traforaj, o cămașă,
un sacou, pantaloni asortați și un echipament de bucătărie pentru a
rezolva disensiunea dintre director și cuptorul aragazului.
Cei care i-au oferit șorțul de bucătărie știu și de ce: directorul este
maestru de ceremonii în bucătărie. În familia Agachi nu se mănîncă
miel, care va fi înlocuită cu pui și carne de port. Prepararea puiului
la rotisor, a fripturii de purcel la tavă și a sarmalelor cad în sarcina
directorului Agachi. Pentru că Doru, așa cum îi spun amicii, se frige
deseori la mîni în timp ce umblă la aragaz, el a primit și cele
necesare unei bune siguranțe și protecția muncii în bucătărie.
Familia Agachi va petrece sărbătoarea Paștelui în Bacău. (C.T.)
Lasă un răspuns