Locatarii din cartierul ANL Gherăiești, situat la limita dintre comuna Mărgineni și municipiul Bacău, nu mai au liniște, din cauza emanațiilor de gaze naturale care îi pun în pericol iminent. Deși nu s-a făcut public, ISU Bacău a intenționat chiar să evacueze de urgență tot cartierul, pe 29 decembrie 2015, însă măsura nu a fost adoptată, în cele din urmă. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-a întrunit astăzi, sub conducerea prefectului Dorian Pocovnicu, pentru ca să analizeze raportul experților. Concluziile sunt cât se poate de alarmante.
Despre emanațiile de gaz din cartierul ANL Gherăiești se știe de mulți ani, însă gradul de pericol a fost necunoscut, până acum. La finele anului trecut, tot într-o ședință a CJSU Bacău, prefectul a instituit o comisie mixtă de specialiști ai instituțiilor cu atribuții în domeniu, coordonați de subprefectul Constantin Toma, care să analizeze situația din teren.
În perioada care a trecut, s-au măsurat concentrațiile de gaz metan atât de pe domeniul public, cât și de pe terenurile private, și s-au solicitat informații de la Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești, Laforservice Comonești etc. Raportul rezultat a fost prezentat azi, într-o ședință extraordinară a CJSU.
Concluziile generale, le-a tras prefectul Dorian Pocovnicu: “Azi a fost prezentat cel mai complex raport privind situația din cartierul ANL Gherăiești, pe baza unor expertize ale specialiștilor. Ce ne interesează pe noi este să asigurăm un climat de siguranță locuitorilor de acolo. Prin măsurile dispuse de CJSU și transmise instituțiilor care sunt obligate să le implementeze, dorim să se ajungă la eliminarea completă a problemei.”
Cartierul ANL Gherăiești înseamnă 102 imobile, în general vile, locuite de câteva sute de persoane.
Subprefectul Toma: “E o bombă cu ceas!”
Subprefectul Constantin Toma, cel care a condus comisia, dar care are și pregătire de specialitate, are o concluzie neliniștitoare pentru locatarii din cartierul ANL Gherăiești: “E o bombă cu ceas!”. Cauza este o pungă de gaz metan acumulat în subsolul cartierului și provenit de la o sondă care nu a fost astupată profesionist în anii ′60-′70 ai secolului trecut.
În anii 2004-2005, s-au făcut 26 de foraje și s-au montat puțuri de drenaj, însă tocmai unele dintre acestea au fost folosite ilegal de unii dintre locatari, ca să-și facă adevărate instalații de gaz metan gratuit, dar folosind materiale care le-au pus viața în pericol. Din inconștiență, gazul a fost transportat cu țevi de tip pexall, prin rețeaua de apă potabilă.
Nu e deloc de neglijat faptul că inconștiența este alimentată și de necunoaștere: gazul metan nu are miros propriu, cel pe care îl cunoaște toată lumea este mercaptan, dar este introdus în rețelele de gaz tocmai pentru a atrage atenția, în caz de emanații accidentale.
Ce spune raportul
Raportul comisiei CJSU relatează că s-au făcut măsurători peste tot, iar concentrația de gaz a fost 0%, în beciuri, curți, case etc. Au fost identificate numai 20 dintre puțurile forate în trecut, deoarece locatarii au turnat pur și simplu beton peste celelalte 6, ignorând pericolul iminent. La două dintre puțuri, concentrația a fost de 3,5% și, respectiv, 0,4%, însă la zece puțuri, concentrația de gaze măsurată era între 44 și 90%.
Pe baza expertizelor anterioare și a informațiilor coroborate, s-a concluzionat că metanul provine din zăcăminte de adâncime, emanațiile au caracter continuu și au un debit redus, de circa 1-3 metri cubi pe oră. Sursa acumulării sunt, conform raportului, “complexele gazeifere din Sarmațian, aflate la adâncimi de peste 2.000 de metri și la distanțe ce pot depăși câțiva kilometri cartierul ANL Gherăiești”.
Experții consideră ca principală sursă a problemei sonda 100 Bacău, situată la 2,5 kilometri sud-est de cartier, ce a fost exploatată secolul trecut, la adâncimi de peste 3.000 de metri, dar care a fost abandonată.
Ce se mai poate face
Subprefectul Constantin Toma a sintetizat, pentru Ziarul de Bacău, principalele măsuri care se pot lua, pentru a putea fi locuit în siguranță, fără să mai fie evacuat.
“La acest moment, există un risc pentru cei care locuiesc în cartierul ANL Gherăiești”, afirmă Toma. Primăria Mărgineni trebuie să cumpere de urgență o instalație de monitorizare permanentă a degajărilor de gaze, iar necesarul de senzori este de peste 200. Această instalație va repeta analizele la fiecare 30 de secunde și va coresponda în timp real cu dispeceratul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău.
Separat, Primăria Bacău trebuie să facă lucrări de drenaj și blocare în subsol a accesului gazelor în cartier.
Locatarii din zonă vor fi avertizați că își riscă viețile dacă montează și utilizează instalații artizanale de captare a gazului metan. De asemenea, se pot alege cu dosare penale.
Cu bagajele la ușă. Vestea cea mai proastă vine la final
Primăriile Mărgineni și Bacău au primit o mare responsabilitate, pentru că trebuie să aloce bani în cel mai scurt timp, ca să achiziționeze centrala de monitorizare a emanațiilor de gaze și serviciile de drenaj. Un mare avantaj ar fi dacă se pot opri problemele direct de la sonda 100, ceea ce ar elimina orice risc.
În caz contrar, veștile vor fi foarte proaste, pentru locatari, spune subprefectul Tome: “Neîndeplinirea măsurilor până în luna iunie va duce la evacuarea cartierului ANL Gherăiești”.
Practic, locatarii celor 102 imobile ANL din Gherăiești sunt nevoiți să stea cu bagajele permanent făcute, ori în caz că se declanșează alarma, ori că se dă ordinul de evacuare.
nicu a zis
Se vede ca in mare parte locatari sunt spre final cu ratele la banca.
ana maria a zis
nu inteleg de CE s-au eliberat autorizatii de constructie si aviz de la pompieri
uncas a zis
Urmarile programului de investitii profitabile, pentru fostul edil D.Sechelariu, se vad si dupa atatia ani,cred ca acest cartier s-a vrut construit in Parcul Gheraiesti, in locul arborilor,dar nu s-a putut.Cine construieste un cartier de locuinte aproape de albia unui rau, unde vanturile sufla tot anul si de-a lungul vremurilor, acest rau a avut diverse trasee peste care s-au depus aluviuni.
ioan a zis
Doua intrebari:
1. Cine a fost super-mesterul care le-a facut instalatiile pentru furt?
2. Are legatura cu pagina?
https://ziaruldebacau.ro/descoperire-senzationala-la-lilieci-zacamint-de-gaz-metan-in-coasta-bacaului/
pentru ca e la o aruncatura de bat…
Oricum, nu e de joaca si ar trebui reconsiderata situatia familiilor ce locuiesc acolo.
mm a zis
De la inceputul constructiilor a fost cunoscut pericolul si totusi s-au finalizat cladirile.De ce si cine este vinovat ? Nu este normal sa plateasca prmaria ,sa plateasca vinovatii !!!