• rămași singuri după ce copiii au ajuns la casele lor, doi soți vor să îngrijească un copil bolnav de SIDA
Doi soți din satul Prăjești, comuna Traian, au decis să-și îndulcească bătrînețile și să îngrijească un copil. Și nu orice copil, ci unul bolnav de SIDA. Mihai și Elena Mateș, de 52, respectiv 50 de ani, au rămas singuri după ce cei doi băieți și-au văzut fiecare de drumul lor în viață, unul stabilindu-se în Italia și unul la Bacău. Considerați printre cei mai gospodari oameni din sat, soții Mateș au însă o mare durere: îi apasă singurătatea. Inițiativa de a lua în îngrijire un copil bolnav de SIDA îi aparține capului familiei. „Într-o zi ascultam o emisiune la radio despre acești copii și am fost foarte impresionat de soarta lor. Imediat, am trimis o scrisoare la radio, prin care solicitam să mi se spună de ce anume am nevoie pentru a putea ajuta un astfel de copil. Vreau să avem pe cineva mereu aproape de noi, și apoi mai este și un gest creștinesc”, ne-a spus Mihai Mateș. El este convins că un suflet de copil în casă nu ar face decît să le mai îndulcească bătrînețea și, de ce nu, ar mai avea și o ocupație. Mai ales că bărbatul nu mai lucrează de un an de zile, iar soția sa este pensionată pe caz de boală.
Decizia soților Mateș a fost îmbrățișată și de primarul comunei, Viorica Marcu. „Știu că sînt gospodari și că ar reuși să îngrijească așa cum trebuie un astfel de copil. Gestul lor este cu atît mai impresionant, cu cît nu am mai întîlnit un asemenea caz în comună și cred că nici în județ. Oricum, îi aștept pe soții Mateș cu o cerere la autoritatea tutelară a primăriei, și le voi oferi tot sprijinul de care au nevoie”, spune Viorica Marcu.
În următoarele zile, Mihai Mateș împreună cu soția sa intenționează să vină la Spitalul Județean, unde sînt internați copiii bolnavi de SIDA, pentru ca apoi să înceapă să întocmească formalitățile necesare luării în îngrijire a unui asemenea copil.
Doar o familie din județ îngrijește copii cu HIV
Apărută în urmă cu cîțiva ani ca o alternativă pentru persoanele
care erau în pragul pensiei și nu mai aveau loc de muncă, meseria
de asistent maternal profesionist devine din ce în ce mai căutată.
Dacă în primii ani doar agricultorii care nu aveau vechime completă au apelat la această variantă ca să obțină pensia pentru
vechime integrală, de la an la an numărul solicitărilor este tot mai mare. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să devină părinți profesioniști sînt următoarele: să aibă capacitate deplină de exercițiu, să prezinte garanții pentru îndeplinirea corectă a obligațiilor care revin unui părinte, referitoare la creșterea, îngrijirerea și educarea copiilor, să aibă o locuință și să urmeze cursurile de formare profesională organizate de Serviciul Public Specializat. Nu pot să devină părinți profesioniști persoanele care au săvîrșit o infracțiune și au primit sentință judecătorească rămasă definitivă.
În județul Bacău au fost atesate 340 de familii de asistenți maternali profesioniști, iar numărul copiilor care au beneficiat de serviciile asistenților maternali se ridică la 403. Părinții profesioniști primesc un salariu de 2,5 – 3 milioane de lei și o alocație de plasament de 500.000 de lei, la care se adaugă alocația pentru copii în valoare de 180.000 de lei. În județ a fost atestată o singură familie care are în îngrijire un copil infectat HIV. Potrivit unei hotărîri de Guvern care va intra în scurt timp în vigoare, asistenții care îngrijesc copii bolnavi de SIDA sau cu HIV primesc, în plus, la salariul de bază un spor de 25 la sută. (Fl. CRĂCIUN, C. BREAHNĂ)
Lasă un răspuns