Valul de frig care s-a așternut peste județul Bacău a făcut deja două victime. Cum era de așteptat, ca în fiecare an, gerul a lovit în oamenii fără căpătîi și în cei cu viciul beției. Primul caz s-a înregistrat în ziua de 2 ianuarie, pe raza comunei Izvoru Berheciului, unde a fost descoperit înghețat Neculai Diaconu, în vîrstă de 23 de ani. Tînărul era handicapat, cu o zi în urmă băuse peste măsură la mai multe crîșme din sat și în drum spre casă a căzut în zăpadă și nu s-a mai trezit. Cea de-a doua victimă a înghețului este băcăuanul Cezar Ciofu, de 43 de ani. Bărbatul locuia singur, era pensionat pe caz de boală și obișnuia să cerșească de la oameni pentru a-și face rost de băutură. Miercuri seara, el a fost descoperit înghețat pe o stradă lăturalnică, și a fost identificat la morgă de către sora lui. Medicii legiști spun că, în ciuda temperaturilor deosebit de scăzute din ultima perioadă, numărul cazurilor de persoane găsite înghețate de la începutul anului este destul de mic, în comparație cu aceeași perioadă a anilor trecuți.
Gerul din ultimele zile a mai făcut o victimă, de data aceasta fiind vorba de o femeie din comuna Brusturoasa. Astfel, Aurica Domoș, de 41 de ani, degerată complet, a fost transportată de urgență la Spitalul din Moinești. Aici s-a constatat că starea de sănătate a pacientei era deosebit de critică, datorită multiplelor degerături de gradul II și III pe care le suferise și a fost spitalizată la Secția de Chirurgie. Cum cele mai afectate îi sînt degetele de la ambele mîini, momentan, medicii depun toate eforturile pentru a evita riscul amputării acestora.
Polițiștii vor bloca și noaptea mașinile care încurcă deszăpezirea
De la începutul viscolului, toți polițiștii de la Biroul Poliției Rutiere a municipiului Bacău, împreună cu salariații Primăriei, patrulează pe principalele artere de circulație din municipiu, în scopul degajării șoselei de autoturismele parcate aiurea, și care împiedică intervenția utilajelor de deszăpezire. Pînă ieri, polițiștii au identificat peste 250 de astfel de mașini, dar acțiunea este în plină desfășurare. În prima fază, polițiștii localizează autoturismele care obturează traficul, după care sînt identificați și proprietarii acestora, care sînt anunțați să-și mute mașinile pînă cînd utilajele își termină treaba. Odată degajată zona de zăpadă, mașinile pot fi din nou parcate, în cazul în care în acel loc parcarea este permisă. ” Șoferii care își parchează mașinile în zone interzise, semnalizate regulamentar, vor avea parte de surprize nu tocmai plăcute. Astfel, nu doar ziua, ci chiar pe timpul nopții, vom proceda la blocarea roților, fără nici o înștiințare prealabilă”, ne-a declarat inspectorul principal Dorin Roman, adjunctul șefului Biroului Poliției Rutiere Bacău. Pentru deblocarea roților, șoferii vor trebui să achite la Primărie o taxă de un milion de lei, precum și o amendă în sumă de 250.000 de lei, pentru parcare ilegală.
Salvări ajunse la solicitări cu ajutorul frezelor
Ambulanțele pornite ieri dimineață spre pacienții din mediul rural
care le-au cerut ajutorul au circulat greu pe drumurile troienite de
zăpadă. Ca să ajungă la o parte dintre pacienți, cadrele medicale de
la Salvare au avut nevoie de ajutorul utilajelor de deszăpezire.
„Astăzi dimineață (ieri, n.r.) am ajuns mai greu la solicitări sosite de
la Pîncești și Peterești. Peste noapte, acolo a nins și a viscolit
puternic și am avut nevoie de ajutorul celor de la comandamentul
de iarnă. Și la Drăgești, Dămienești și Poiana Negri am avut nevoie
de ajutorul lamelor și frezelor pentru curățirea drumului. La Valea lui
Ion am mai avut de adus la spital un bolnav pentru dializă. Drumul
era înzăpezit și a fost nevoie și aici de utilaje. Omul a ajuns mai
tîrziu la spital, dar nu a pierdut ședința de dializă, pentru că a fost
reprogramat”, ne-a declarat dr. Crina Pădure, directoarea serviciului
județean de Ambulanță. Aseară, la ora 18.00, toate solicitările sosite
pe numărul de telefon al Salvării fuseseră onorate și nici un bolnav
nu a fost nevoit să apeleze la alte mijloace de transport pentru a
ajunge să fie urcat în Ambulanță.
Călugării de la mănăstirea Runc străbat drumurile cu săniile
Zăpada i-a izolat de lume pe călugării de la mănăstirea Runc încă din prima săptămînă a anului 2004. „Ieri (altăieri n.r.) drumul spre mănăstire a fost deblocat, însă din cauza viscolului a fost asupat din nou, iar acum sîntem din nou izolați”, ne-a declarat, telefonic, unul dintre călugării de la mănăstirea Runc. Cu toate acestea, monahii situați la 15 kilometri de orașul Buhuși nu-și fac prea multe probleme, avînd la dispoziție, pe lîngă mijloacele de transport moderne, și pe cele consacrate mai ales în satul românesc. „În cazul în care apare vreo necesitate în mănăstire, avem o sanie trasă de cai, cu care ne putem deplasa pînă la Buhuși, dacă este nevoie. Nu e nici o mirare, pentru că acest mijloc de transport este întîlnit la majoritatea locuitorilor din acest sat”, a mai spus călugărul. Chiar dacă nu mai au nici o șansă să iasă ori să primească vreun vehicol în incinta sfîntului lăcaș, călugării de la Runc nu se panichează, avînd destule experiențe anterioare la capitolul așteptare. „Nu e prima oară cînd sîntem înzăpeziți. Au fost ani cînd am stat cîte patru-cinci zile izolați. Dar nu e nici o problemă. Putem rezista pînă la primăvară”, a conchis călugărul de la Runc.
Alimentarea cu energie electrică a reintrat în normal
Vîntul care a bătut cu intensitate foarte mare și gerul destul de puternic nu au mai avut efecte atît de nefaste aupra instalațiilor electrice din județ. După ce, miercuri, nu mai puțin de 80 de localități rămăseseră fără alimentare cu energie electrică, ieri dimineață, doar cîteva localități mai erau debranșate de la sistemul de alimentare cu energie electrică. „În cursul nopții au acționat nouă echipe de intervenție pentru remedierea avariilor. Deși gerul a fost foarte puternic, iar accesul a fost mult îngreunat din cauza drumurilor blocate sau înzăpezite, joi dimineață doar șapte localități mai rămăseseră fără energie electrică”, ne-a declarat Anca Hagimă, purtătorul de cuvînt al Sucursalei Electrica Bacău.
Pînă în jurul prînzului, și ultimele șapte localități rămase peste noapte în beznă au fost rebranșate la sistemul energetic. Potrivit informațiilor furnizare de ofițerul de serviciu al Comandamentului de Iarnă constituit la Prefectură, ieri seară nici o localitate din județ nu avea probleme în ce privește alimentarea cu energie electrică. (Florin CRĂCIUN, Constantin GHERASIM, Cezara DUȚĂ, Costinela BREAHNĂ, Mihai VIERIU)
Lasă un răspuns