A ieșit de la tipar primul ghid care tratează fenomenul turistic din bazinul superior și mijlociu al Trotușului (județele Bacău și Harghita). Volumul are titlul „Pe firul apei: ghid turistic al celor mai frumoase văi montane băcăuane”, iar autorii sunt soții Adina și Lucian Șerban, profesori de geografie. Lucrarea, care se adresează și turiștilor comozi, și celor pasionați de efort, conține, pe lângă informațiile de specialitate, și „ponturi” despre transport, cazare, masă.
„Valea Trotușului ascunde, în bazinul său hidrografic, nenumărate frumuseți naturale și antropice. Această «mândră și bogată Prahovă a Bacăului» – așa cum o caracteriza Alexandru Vlahuță – oferă, prin intermediul afluenților săi, variate modalități de petrecere agreabilă a timpului liber”, afirmă autorii.
„Din cauza «efectului de tunel», ne ducem toți spre zona Brașovului, dar e momentul să ne întrebăm și ce e pe la noi, în județul Bacău”, spun profesorii Adina și Lucian Șerban. În lucrarea publicată, ei au încercat să creeze un ghid accesibil, prin îmbinarea datelor geografice cu informațiile utile. În zonele descrise în ghidul turistic se poate ajunge cu mașina, cu bicicleta sau „la picior”.
Ghidul „Pe firul apei” prezintă 15 văi din bazinul hidrografic al Trotuşului, cu un curs montan şi subcarpatic, având un mare potenţial turistic.
Decupajul teritorial propus de noi nu este adresat turiștilor care își doresc exotism cu orice preț, peisaje care să taie respirația prin altitudini impresionante sau dotări de talia celor existente în Emiratele Arabe Unite.
Acest ghid este destinat iubitorilor de natură și pasionaților de drumeții montane care preferă să-și încarce bateriile mai des decât mult-așteptatul concediu de vară.
Accesibilitatea acestor itinerarii, circumscrise pentru băcăuani unor izocrone care nu depășesc 120 de minute de parcurgere rutieră de la domiciliu și până la punctul de plecare pe firul apei, oferă șansa facilă pentru imersii periodice în verdele tonic, fie doar și pentru câteva ore sau pentru o singură zi.
Ghidul de față reprezintă o încercare perfectibilă și fără așteptări exhaustive de a aduce citadinul mai aproape de frumusețea unor locuri și oameni cu specific aparte. Unele obiective sunt, cu siguranță, cunoscute din micile opriri pe traseele transcarpatice. Altele vor fi, sperăm noi, surprize agreabile. Să nu uităm că „adevărata călătorie constă nu în a căuta noi peisaje, ci a privi cu alți ochi”, după cum spunea atât de inspirat Marcel Proust.
Perioada actuală, în care pandemia ne-a schimbat stilul de viață aproape în totalitate, reprezintă un motiv în plus să privim – și să vedem! – mai atent în jur. Vom surprinde crâmpeie de mici mari bucurii pe care ni le putem oferi în siguranță, departe de vuietul orașului.
Nu avem nevoie de aplicații pentru a porni la drum. Avem nevoie de aplecare și de curiozitate: oare ce urmează dacă mai facem un pas, un kilometru, pe firul apei, spre obârșie? Haideți să descoperim!
De unde se poate cumpăra?
„Pe firul apei: ghid turistic al celor mai frumoase văi montane băcăuane” a apărut la editura Rovimed Publishers. Sponsor, Satul de vacanță „La Kuburi” – Slănic Moldova.
Comenzi online: www.rovimed.com
Comenzi prin e-mail: editura@rovimed.com
Comenzi telefonice: 0234.515.957
Volumul urmează să apară și în librării.
Cine sunt autorii?
Lucian Şerban – profesor de geografie la C.N. „Gheorghe Vrănceanu” Bacău. Absolvent al Facultăţii de Geografie-Geologie, secţia Geografie, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (1997). Doctor în geografie. Lucrări publicate: Dicţionarul geografic al judeţului Bacău (Editura Egal, Bacău, 2006), Bacău: palimpseste urbane (Editura Rovimed Publishers, Bacău, 2013), Starea de parc (Editura Rovimed Publishers, Bacău, 2019). A reeditat prima monografie a oraşului natal, Bacăul de la 1850-1900, publicată de Costache Radu în anul 1906. Autor de articole şi studii cu tematică geografică, precum şi de auxiliare didactice. Blogger şi activist de mediu. Membru al Asociaţiei Pasionaţilor de Fotografie Bacău.
Adina Şerban – profesoară de geografie la C.N. Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacău. Absolventă a Facultăţii de Geografie-Geologie, secţia Geografie, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (1997). Formator CCD Bacău. Metodist ISJ Bacău. Autor de cursuri şi auxiliare didactice (în colectiv): Teste de geografie (Editura Didactica Publishing House, 2015), Tradiţii şi obiceiuri ale minorităţilor din România – repere istorice (Editura Casei Corpului Didactic Bacău, 2018).
Petruta Diaconu a zis
Vreau cartea. Pare interesanta.
atentie a zis
Să înțeleg că Valea Prahovei este vreun etalon în materie de turism de trebuie să folosiți denumirea sudistă „Prahova [Bacăului]” ? Mai folosise Vlahuță „Sinaia Moldovii” pentru Slănic-Moldova, dar el e de iertat pentru că era un vasluian prost și făcea parte din generațiile care încă mai vedeau printr-o perspectivă romantică „prietenia” moldoveneasco-munteană.
Moldoveanu a zis
Dar tu ce cauti ratacit pe aici,pe la articolele despre Moldova?Meri sanatos,cum spun ardelenii!
PHB a zis
Prahova inseamna si apa..(popular).
Stefan Nistor a zis
Felicitări, Lucian! Mult succes în continuare!
TIMOFTI AFRODITA a zis
Felicitări, dragi colegi!