• euro este aproape la fel de profitabil ca leul românesc • cei care au investit în dolari la începutul anului au pierdut la finele lunii trecute peste 12 la sută din sumă
Moneda în care populația își face economiile a devenit o adevărată loterie. Previziunile pe care unii specialiști le făceau la sfîrșitului anului trecut că dolarul își va reveni în competiția cu euro și moneda românească nu s-au adeverit. Asta înseamnă că fiecare trebuie să-și aleagă după propriile previziuni modul în care economisește, pentru că s-a dovedit încă o dată că vizionarii sînt buni numai să apară la televizor, pentru că vorbesc bine, dar nu trebuie luați prea mult în seamă. Vasile Cosma, operator la o casă de schimb, spune că de foarte multe ori i se întîmplă să fie consultat. „Cei mai mulți nu mă cred că n-am ce să le spun. Oricum, m-am învățat minte și nu mai dau sfaturi, pentru că m-am fript și eu de cîteva ori, cînd mi-am dat cu părerea și n-am avut dreptate, că paritățile au evoluat aiurea”, recunoaște Cosma.
Pentru exemplificare, luăm un caz ipotetic, un cetățean care a avut la începutul anului exact 30 de milioane de lei pentru economii. Dacă i-a depus într-o bancă, a cîștigat cam un procent pe lună, adică 2,1 milioane de lei în șapte luni, pînă la 31 iulie. Cea mai proastă opțiune s-a dovedit a fi achiziția de dolari. La începutul lui ianuarie, cu 30 de milioane de lei s-ar fi cumpărat 895,5 dolari (33.500 de lei/1 dolar). Dacă, după șapte luni, acești dolari ar fi fost schimbați înapoi în lei, la paritatea din 31 iulie de 32.570 de lei/1 dolar, pierderea ar fi fost de 7,4 la sută din suma inițială, adică 67 de dolari sau 2,2 milioane de lei. Pe de altă parte, dacă cele 30 de milioane de lei ar fi fost schimbate în euro, investitorul ar fi ieșit în cîștig cu 6,1 la sută (la începutul anului, cursul era de 34.919 lei/1 euro, iar la sfîrșitul lui iulie de 37.263 de lei), adică 53 de euro sau două milioane de lei.
Lucrurile devin și mai clare dacă se în calcul inflația din ultimele șapte luni, de aproximativ șase la sută. Rezultă că, de fapt, în urma devalorizării, cei care au depus banii în lei la bănci au cîștigat doar un procent, adică 300.000 de lei. La dolar, pierderile devin evidente, de aproape 12 la sută, adică aproximativ 3,6 milioane de lei. Cei care și-au investit banii în moneda unică europeană nici nu au pierdut, dar nici nu au avut de cîștigat.
Dacă se ia în calcul aceeași investiție, de 30 de milioane de lei, făcută la 1 iulie (33.014 lei/1 dolar și 37.671 de lei/1 euro), posesorul banilor ar fi cîștigat în lei aproximativ 300.000 de lei, adică, dacă se ia în calcul devalorizarea, cîteva zeci de mii. Pierderea la dolar ar fi fost de 1,6 la sută și, dacă se adaugă inflația, peste două procente, adică mai mult de 600.000 de lei. Pagubă ar fi ieșit și la euro, de 1,1 la sută, adică doi la sută dacă se ia în calcul inflația, deci aproximativ 600.000 de lei.
Ca și în a doua parte a anului trecut, leul s-a dovedit în 2003 cea mai profitabilă alegere pentru economisire. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns