În anul 1937, doi artișit băcăuani, Nicu Enea și Ion Diaconescu, au pus la Bacău bazele unei pinacoteci, desființată ulterior de regimul comunist. O parte din lucrările expuse acolo au luat, mai apoi, drumul viitorului Muzeului de Artă. Pînă în 1990, numărul celor care au donat lucrări acestui lăcaș de cultură a fost redus. „Nu exista așa ceva, iar dacă îmi amintesc ceva valoros sînt lucrările de grafică, semnate Camil Ressu, între care se afla și portretul lui Arghezi”, ne-a spus muzeograful Geta Barbu. După 1990, numărul donatorilor a crescut, dar între ei, cu o singură excepție, nu s-au regăsit și băcăuani. „Între 1990 și 1998 au intrat în fondul Muzeului de Artă 1140 de lucrări, a declarat Geta Barbu. Însă, cu puține excepții, cei care au făcut donații au aparținut altor meleaguri decît cele băcăuane.
Păstrînd proporțiile, cuvintele „nici un profet nu este iubit în țara lui” se mulează de minune pe chipul multicolor al culturii băcăuane. După anul 1990, deși consacrat și apreciat pentru expozițiile sale și grija arătată pentru valorile artei, Muzeul de Artă și Etnografie a fost iubit mai mult de străini decît de localnici. Și, drept mărturie specificăm doar faptul că între marii donatori către această instituție nu se află nici un băcăuan, ci numai bucureșteni. Horia Bernea, Alin Gheorghiu, Alexandru Gheorghiță, Mihai Marcu, A.M. Agripa, Ioan Musceleanu sînt cîțiva dintre marii artiști care au intrat în contact direct cu muzeul băcăuan, pe care l-au lăudat și apreciat la adevărata lui valoare. „Datorită acestor judecăți, după 1990, cînd am început să organizăm Saloanele Moldovei, colectarea lucrărilor de la artiști pentru această manifestare s-a făcut de către Uniunea Artiștilor Plastici, care a acordat și premii unor lucrări”, ne-a spus muzeograful Geta Barbu. În acest context al bunelor relații cu Bucureștiul, din 1991 au început să apară, aproape anual, donatori către Muzeul de Artă din Bacău.
Începutul l-a făcut în anul 1991 reputabila artistă Clody Bertola, care a donat muzeului 76 de lucrări purtînd semnătura marelui Ștefan Constantinescu, profesor la Academia de Arte Frumoase din București. În anul 1992, o altă bucureșteancă, Ileana Veller, a oferit instituției băcăuane 41 de lucrări de grafică realizate de Lucia Veller. Anul următor, 1993, a însemnat o premieră pentru Muzeul de Artă din Bacău. „De atunci datează prima donație de la Chișinău, a zis Geta Barbu. Reputatul ilustrator de cărți Filimon Mămuraru, profesor la Academia din Chișinău, ne-a dat 12 lucrări”. În același an, Adela Brana din București a donat 55 lucrări de grafică, purtînd semnătura lui Nicolae Brana, iar Corina Beiu Angheluță 43 de lucrări semnate de ea și 275 semnate Octavian Angheluță. În 1995, un alt artist de dincolo de Prut, Ion Sfeclă, în urma unei expoziții personale la Bacău, a donat șase lucrări de grafică, deosebite ca realizare și tematică „Luceafărul” (două) și „Doina” (patru). Tot atunci, bucureșteanul Dimitrie Cosmescu din București a donat 36 de lucrări de grafică Lucia Cosmescu, iar în 1997, tot el a donat 427 de lucrări (din care 413 grafică și 15 picturi). În anul 1998, tot în urma unei expoziții personale în urbea lui Nicu Enea, Hortensia Masichievici a oferit muzeului băcăuan 70 de lucrări de grafică.
Nu întîmplător l-am lăsat la urmă pe unul din cei mai valoroși și imporantți donatori ai Muzeului de Artă, Laurențiu Stan. Este de fapt singurul artist cu studii de specialitate efectuate în perioada interbelică și participări la saloanele oficiale ale acelor timpuri, care a refuzat să participe la expoziții în perioada comunistă, și care a fost redescoperit și readus în fața iubitorilor de cultură după 1990, grație Muzeului de Artă . Plecat de curînd dintre noi, artistul Laurențiu Stan a donat 17 lucrări în 1994, cu atît mai valoroase cu cît redau aspecte din Bacăul de altădată așa cum a fost văzut el atunci de un tînăr mînuitor al condeiului. Este, alături de Nicu Enea, unul din puținii, care ne-au lăsat o amintirea despre urbea lui Bacovia. Și, spre bucuria noastră, Laurențiu Stan a fost băcăuan.
(C.GHERASIM)
Lasă un răspuns