• pentru că primăriile din comune nu alocă bani pentru bonuri valorice, țăranii care donează sînge rămîn fără alimente
Lipsa colaborării între primăriile din județ și Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Bacău provoacă necazuri cetățenilor care donează sînge și așteaptă în zadar să își primească drepturile pe care le au prin lege. O situație de acest gen există în comuna Măgura. „Domnul primar nu livrează bonuri la Centrul de Transfuzii Sanguine din Bacău. Eu vreau să donez sînge o dată la două – trei luni. De ce nu are Primăria relații de colaborare cu centrul ? Nu se gîndește domnul primar că sîngele ăsta ar putea să salveze o viață?”, s-a plîns Ana Ciorcilă, locuitoare a comunei Măgura.
Aceeași întrebare și-o pun însă și cadrele medicale de la Centrul de Transfuzii, care, de luna trecută, se confruntă cu o criză acută de sînge din aproape toate grupele. Mai mult, conducerea centrului a trimis adrese către primăriile de comune, prin care îi roagă pe primari să aloce cît de puține fonduri și pentru bonurile unor donatori din localitatea lor. „În acest moment, cei mai mulți donatori ai centrului provin din Bacău, Onești, Moinești și Buhuși, orașe unde primăriile suportă decontarea bonurilor valorice. Comunele din județ nu au acceptat nici măcar să deconteze cîteva bonuri pe lună, așa că donatori din zona rurală nu avem deloc. Nu este corect să se întîmple așa, în condițiile în care bolnavii care au nevoie de transfuzii sanguine provin și din rîndul oamenilor de la țară”, ne-a declarat doctorița Emilia Popa, șefa CTS Bacău.
Autoritățile din comuna Măgura spun însă că și dacă ar vrea să-i plătească pe donatori tot nu ar fi posibil, fiindcă nu există cadrul legal. „Există un act normativ care permite Consiliului local să plătească bonurile valorice ale donatorilor, dar în bugetul din acest an nu a fost prevăzut un capitol special pentru această activitate. Eu am înaintat consilierilor locali un proiect, ca la viitoarea rectificare să fie prinsă o sumă cît de mică”, ne-a declarat Ionel Vasiloiu. Dacă ar exista un cadru legal pentru plata donatorilor, primarul din Măgura spune că s-ar găsi fondurile necesare, mai ales că este vorba de niște oameni care salvează viețile altor semeni.
Pentru o singură donare, o persoană primește un bon pentru alimente în valoare de 200.000 de lei, iar la a cincea donare, bonului valoric i se adaugă și un premiu de 500.000 de lei. Cadrele medicale care lucrează în centrul de recoltare al sîngelui apreciază că dacă măcar un sfert din comunele județului ar plăti drepturile donatorilor, chiar și numai cîteva luni pe an, criza de sînge din timpul verii ar putea fi evitată. (Codrin POP, Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns