• președintele Camerei de Comerț, Industrie și Alimentație este acuzat că nu a respectat disciplina de partid și a fost „creierul” puciului de la București • el a primit avertisment pe linie de partid pentru ceea ce a făcut la serviciu • Doru Simovici nu este funcționar public
Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Bacău, a fost sancționat ieri cu avertisment de către colegii lui din PSD. Decizia a fost luată de Biroul executiv al PSD Bacău, la care au participat deputatul Viorel Hrebenciuc și secretarul general al partidului, Cosmin Gușă. Lui Doru Simovici i se reproșează că nu a respectat disciplina partidului. Noi am avut o altă strategie decît cea a lui Doru Simovici, pe care am discutat-o, dar pe care el nu a respectat-o. Trebuia să analizeze argumentele pe care noi i le-am adus. În partid, problemele ridicate se discută, dar deciziile se execută”, a spus Cosmin Gușă.
Ce i se reprroșează, de fapt, președintelui Camerei de Comerț din Bacău? De cîțiva ani buni, aproape zece, Doru Simovici a tot contestat sistemul de organizare a camerelor de comerț. El a fost mereu nemulțumit de faptul că CCIA a municipiului București și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) era de fapt una singură: camera României. Banii adunați dein județe, sub formă de taxe strînse la Registrul Comerțului au fost mereu trimiși la București și folosiți nu pentru nevoile membrilor din țară, ci mai ales ale membrilor din București. Simovici s-a plînd metreu de lipsa de reprezentativitate a camerelor de comerț teritoriale în conducerea CCIR, dar șși de lipsa de reprezentativitate pe care Camera României o asigura pentru membrii din teritoriu. La începutul acestei veri, Doru Simovici a declarat război deschis președintelui CCIR, Dumitru Cojocaru.
În cursul săptămînii trecute, Guvernul a emis un act normativ prin care a dispus separarea Camerei de Comerț și industrie a României de cea a municipiului București. În aceste condiții, camerele teritoriale au organizat alegeri și, luni, 23 septembrie, au decis ca președinția CCIR să fie preluată de Camera de Comerț Iași. Măsura a fost adoptată de 35 dintre cei 40 de reprezentanți ai camerelor teritoriale. Pe ex-președintele Cojocaru, apropiatul partidului de guvernămînt rămas fără „coledzi”, l-a apărat PSD. Cum? Trîntindu-i un avertisment de un an lui Doru Simovici. O ultimă sancțiune înainte de excluderea din partid. „Problemele ridicate de Doru Simovici față de președintele Camerei de Comerț a României sînt vechi. Nu era însă nevoie de un moment de forță și de bulversare, de un puci la adresa lui Cojocaru. Discutasem cu Doru Simovici. În statutul PSD se prevede că cei care lucrează în administrație trebuie să se subordoneze deciziilor politice. Asta este viața în partid”, a încercat o explicație Viorel Hrebenciuc față de decizia luată.
Decizia pesediștilor, adoptată în unanimitate, a fost luată în lipsa lui Simovici, aflat la acea oră pe drumul de întoarcere dinspre București. „Nici nu știu ce să comentez. Trebuie să ajung la Bacău, să mă lămuresc ce acuze mi s-au adus. Cum aș fi putu influența eu, ca președinte de cameră de comerț, 34 de colegi din țară? Preșdinții sînt niște personalități, care au propriile lor opinii, și care nu iau o decizie pentru că le spune asta Simovici de la Bacău. Cred că problema nu se poate judeca în cinci minute, pentru că are o implicație mult mai largă. oricum, cred că a fost vorba despre o dezinformare la nivelul partidului. Comunitatea de afaceri din Bacău știe care erau divergențele cu Bucureștiul. Eu am avut mai multe poziții publice, am sesizat ce se întîmplă, am făcut demersuri la autorități. dar asta nu înseamnă că l-am schimbat eu pe Cojocaru. Nu a fost fixismul lui Simovici, ci votul reprezentanților comunității de afaceri”, spune Doru Simovici, care a recunoscut că este afectat, ca individ și ca membru de partid, de decizia luată de Biroul executiv al PSD. El a refuzat să comenteze unanimitatea cu care a fost adoptată hotărîrea de sancționare. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns