Poliția Bacău a deschis dosar penal pentru furt, după ce a descoperit un branșament ilegal la conducta CRAB. Cercetările trebuie să stabilească cine a făcut un racord ilegal între conducta companiei de apă și cea instalată de Primăria Bacău pe strada Corbului.
„Astăzi (marți) în jurul orei 11:00, polițiștii Secției 2 au fost sesizați prin apel 112 în legătură cu un posibil racord ilegal la conducta de apă, pe strada Corbului. La fața locului s-au constatat cele reclamate și s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt. Cercetările continuă pentru identificarea făptașului”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean.
Primăria spune că nu știe nimic. Reacția CRAB
Strada Corbului este de categoria VI, cu un singur fir de mers, cu trafic redus și deservește 66 de proprietăți. În 2017, Primăria a constatat că rețeaua de apă este veche și nu asigură acoperirea integrală a consumului de apă. Consiliul Local a votat atunci asfaltarea și înlocuirea conductelor de apă, realizarea de noi scurgeri și cămine de colectare a apei și realizarea de trotuare.
Ziarul de Bacău a contactat Primăria pentru lămuriri legate de incidentul de pe strada Corbului. Prin intermediul purtătorului de cuvânt, municipalitatea a transmis că nu are nicio legătură, iar conducta ar aparține CRAB.
De partea cealaltă, CRAB contrazice afirmațiile Primăriei. Potrivit conducerii companiei de apă, branșamentul ilegal identificat la intersecția străzilor Austrului și Corbului nr. 2 „nu este realizat pentru alimentarea unei conducte din rețeaua CRAB SA, ci pentru alimentarea cu apa a unei conducte apartinand Primariei municipiului Bacău, nepredată operatorului”.
„Nu avem informații despre cine a realizat racordul ilegal. Scopul pentru care a fost executat, având în vedere manometrul instalat pe branșamentul ilegal, este acela de a alimenta rețeaua nouă pentru teste și verificări”, potrivit CRAB.
Compania de apă mai afirmă că nu a fost pusă în pericol alimentarea cu apă potabilă în zonă, dar au fost create premisele creșterii pierderilor prin furturi de apă.
„Compania a demarat acțiunile legale în cazul furtului de apă și a procedat la demontarea branșamentului ilegal și sigilarea rețelei”, a mai informat CRAB.
Vom reveni.
un cetatean a zis
Din păcate asta e managementul la Primaria Bacau.Considera ca este pe moșia proprie la Crab și poate sa folosească apa potabila fără sa plateasca.
VALI a zis
Măi al naibii, din 2017 taman azi un deștept a descoperit ditamai lucrarea făcută de badea Gheorghe,nu? Cine cui și-o plătește,pariu că va rămâne în coadă de pește!!
adrian a zis
ati facut varza tot articolul. e strada de categoria a IV-a (a propos, limba romana..doar clasa I e fara „a” inainte si dupa, restul se scriu „a II-a”, „a III-a”, va spune un inginer)..nu exista strada de categoria VI.
reteaua de apa NOUA a fost realizata in 2018 (cu proba de presiune cf norme). nu au fost realizate: bransarea riveranilor (sunt camine apometru dar nu-s conectate retelele din curti la ele) si dezafectare conducta VECHE deoarece constructorul a reziliat contractul.
intre timp, pe strada s-au mai facut diverse lucrari (bransamente gaze, retea electrica) care se pare au afectat conducta NOUA deoarece aceasta actualmente are pierderi (proba de presiune nu mai este cf norme). „Scopul pentru care a fost executat, având în vedere manometrul instalat pe branșamentul ilegal, este acela de a alimenta rețeaua nouă pentru teste și verificări” deci , e o verificare, nu e furt!
Adriana a zis
Poate nu ai inteles bine speta!
Vorbim de o conducta realizata de primaria Bacau, verificarile pentru finalizarea investitiei facandu-se exclusiv de catre primaria Bacau si intamplator (ca sa vezi noroc!), cineva a inlesnit primariei Bacau, printr-un bransament fraudulos, alimentarea conductei primariei Bacau, cu apa din reteaua CRAB. Fara ca operatorul sa stie ca se „imprumuta” apa de la el si fara vre-un document. De aici si notiunea de penal!
Faptul ca s-a deschis dosar penal arata clar ca avem de-a face cu un furt!
Indiferent care au fost motivele pentru care Primaria Bacau nu si-a facut treaba pana la capat, nefinalizand investitia, in cazul in care cantitatea de apa necesara unor teste/probe sau oricaror astfel de lucrari, se ia din retea, acest lucru se face exclusiv pe baza unor documente si in mod obligatoriu, apa se plateste!
In caz contrar, toata cantitatea de apa „imprumutata” de la CRAB pentru Primaria Bacau, va ingrosa procentul pierderilor operatorului si cu siguranta actionarul majoritar al CRAB, adica Primaria Bacau nu doreste sa „fure”de la propriul operator.
Art.46^1 din Legea 51 spune clar „constituie infractiune in domeniul serviciilor de utilitati publice si se pedepseste potrivit prevederilor Legii nr.286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt savarsite cu intentie, urmatoarele fapte:
a).furtul de apa din sistemul public de alimentare cu apa”.
stiri pe surse a zis
Oameni foarte inventivi