• la primul termen, aproape toți inculpații au cerut amînarea procesului pentru a-și angaja avocați
La Tribunalul Bacău a avut loc ieri primul termen în procesul lotului Bujență din dosarul Banca Transilvania. Acesta este cel de-al treilea grup trimis în judecată în acest dosar, după ce procurorii au trimis în instanță grupurile „lemn” și „alcool”. Din grupul Bujeniță fac parte 15 inculpați, șase dintre aceștia, respectiv funcționarii de la sucursala băcăuană a Băncii Transilvania, fiind deja în curs de judecată în același dosar în grupurile „lemn” și „alcool”. Lor li se adaugă nouă administratori de firme: Genovica Bujeniță, director executiv la Centrul de Investigații Medicale SRL Bacău, Mihai Ciprian Damian și Alexandru Pîrîiac , administrator la SC Art Stone SRL Bacău, au fost trimiși în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și utilizarea creditelor în alte scopuri decît cele pentru care au fost acordate. Viorel Bujeniță, administrator la Centrul de Investigații Medicale, și soțul directorului executiv, este acuzat de utilizarea creditelor în alte scopuri decît cele pentru care au fost acordate. Vasile Damian și Adrian Prosie, administrator la SC „Transpanirom” SRL Bacău, sînt trimiși în judecată pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și utilizarea creditelor în alte scopuri. Ultimii trei incuplați, Mihaela Rău, Geta Vrînceanu și Corneliu Bufnilă administrator la SC „Auto Kauf” SRL Bacău, trebuie să dea socoteală pentru utilizarea creditelor în alte scopuri decît cele pentru care au fost acordate.
Firmele au luat credite ilegale de peste un milion de dolari
Potrivit anchetatorilor, 19 societăți comerciale reunite sub denumirea de „lotul Bujeniță” s-au constituit „în perioada anilor 2001 -2002 într-un client preferențial al sucursalei Băncii Transilvania Bacău, și a beneficiat, în mod nelegal, de 147 de credite, în valoare de peste 34 de miliarde lei. Acordarea creditelor s-a realizat cu nesocotirea dispozițiilor legale și a normelor de creditare specifice băncii: documentațiile întocmite de bancă cu privire la acordarea, prelungirea și suplimentarea creditelor nu conțineau informații economico-financiare, balanțe de verificare și nu au fost calculați indicatorii economico-financiari ai firmelor”, după cum se arată în comunicatul emis de PNA. Procurorii mai susțin că funcționarii bancari nu au solicitat documente care să justifice activitatea clienților și nu au efectuat o previziune a modului de derulare a afacerilor, în contextul în care se acordau credite și suplimentări. Procurorii susțin că membrii Comitetului de Credit din sucursala Bacău a Bancii Transilvania și-au depășit competența de acordare a creditelor și, după constatarea unor deficiențe au continuat să acorde împrumuturi.
În ceea ce-i privește pe administratori , procurorii au stabilit că toate creditele obținute au fost folosite de beneficiari în alte scopuri decît cele pentru care au fost acordate „multe dintre ele fiind utilizate pentru acoperirea altor credite sau au fost retrase cash, sumele de bani folosindu-se în interes personal”. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat Băncii Transilvania, procurorii anticorupție au dispus sechestre asupra unor bunuri aparținînd inculpaților.
La termenul de ieri patru dintre administratorii inculpați în dosar au lipsit, dar au avut cereri la dosar prin care cereau amînarea procesului, pentru a-și angaja un apărător. Și cei prezenți în sală, inculsiv foștii funcționari bancari au fost reprezentați de avocați din oficiu și au cerut amînarea procesului. Președintele completului de judecată a stabilit termen peste două săptămîni. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns