Cristinel Bostan, primarul comunei Sascut, trei directori din cadrul E.ON Moldova și trei oameni de afaceri au fost reținuți pentru 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Ordonanța de reținere a fost emisă luni, în jurul orei 18.45. Până marți seara, ei vor fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă pentru cel mult 30 de zile.
L-am contactat telefonic pe viceprimarul comunei Sascut, Aurel Borțun. Când a auzit cine suntem și în ce problemă îl contactăm, acesta a bolmojit ceva la telefon care aducea mai mult a vorbe ”de dulce” decât a explicații pertinente, după care a închis telefonul. Degeaba am revenit cu apelul, vicele de Sascut nu a mai răspuns.
”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 10 suspecţi, persoane deţinând funcţii de conducere şi control în cadrul S.C E-on Moldova S.A. precum şi faţă de alte şapte persoane, dintre care un primar şi doi oameni de afaceri din Jud. Bacău – se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. În cauză, există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada noiembrie 2013 – aprilie 2014, suspecţii se fac vinovaţi de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi de abuz în serviciu”.
Zece șefi din cadrul SC E.ON Moldova au fost duși, astăzi, 5 mai, de mascați la Parchetul Judecătoriei Bacău, unde au fost audiați timp de câteva ore. Procurorii au dispus, de asemenea, începerea urmăririi penale față de primarul comuei Sascut, Cristinel Bostan, și doi oameni de afaceri din județul Bacău. Conform unui comunicat de presă, peste 15 persoane sunt implicate într-un dosar complex de corupție, fiind acuzate de abuz în serviciu și obținerea de foloase materiale.
„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 10 suspecți, persoane deținând funcții de conducere și control în cadrul S.C E-on Moldova S.A., precum și față de alte șapte persoane, dintre care un primar și doi oameni de afaceri din județul Bacău – se arată într-un comunicat al Parchetului Judecătoriei. În cauză, există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada noiembrie 2013 – aprilie 2014, suspecții se fac vinovați de săvârșirea unor infracțiuni de corupție și abuz în serviciu, urmărind obținerea de beneficii materiale sau favorizarea unor persoane.”
Astăzi, 5 mai, au avut loc 14 percheziții în Bacău și Iași la domiciliile suspecților, dar și la sediile unor firme, de unde s-au ridicat documente și probe. Ancheta procurorilor din cadrul Parchetului Judecătoriei se desfășoară în colaborare cu Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău și Direcția Generală Anticorupție Bacău și lași. Întrebați despre acțiunile de astăzi, purtătorii de cuvânt ai inspectoratelor de Poliție și Jandarmi au susținut că cele două instituții nu au avut nicio legătură, deși comunicatul Parchetului confirmă că acestea au participat la percheziții și au sprijinit ancheta.
Din inteligența unui purtător de cuvânt: ”E.ON Moldova are încredere în justiție”
După ce un timp a refuzat să răspundă la telefoane, preferând să scrie sms-uri în speranța că vom renunța la subiect, unul dintre purtătorii de cuvânt ai E.ON a reușit să încropească un text. Legat de acest scandal de corupție, E.ON România ne-a trimis un comunicat, ca multe altele, în care nu spune nimic. Compania vorbește despre „o politică de toleranță zero în ceea ce privește furturile de energie electrică”, despre sprijinul acordat organelor de anchetă și despre încrederea în justiția din România.
„Este atât în interesul consumatorilor, cât și al companiei, ca orice consum fraudulos să fie descoperit, dovedit și pedepsit conform legilor în vigoare. În ceea ce privește ce s-a întâmplat astăzi, la Bacău și la Iași, precizăm că E.ON România a pus la dispoziția procurorilor, ori de câte ori i-au fost solicitate, toate informațiile necesare pentru derularea investigației. Având deplină încredere în justiția din România, E.ON va continua să coopereze cu autoritățile statului pentru bunul mers și finalizarea investigației. Fiind vorba despre o anchetă în derulare, ne abținem de la alte comentarii, până la o decizie definitivă a justiției.” (Cătălina CHIFU, Claudiu TĂNĂSESCU)
lika a zis
Trebuie zgaltaiti astia de la E ON ca ne-am saturat de cerificate, accize, groaza de facturi umflate, platite de doua ori la curenta si regularizare. Sa fie bagati la inchisoare toti hotii!
tirla dumitru a zis
eu am facut plangere penala la Suceava, de doi ani si politia nu face nimic, aceasi sobolanie facea si un director de la Eon Moldova la Suceava , in prezent e mare director la Bacau, am atasat la dosar si inregistrari audio, dar acest director are relatii, pasul se bate pe loc.Eu cred ca singura sansa e la Strasbourg.Nustiu cum dracu la Bacau asa de repede pescuiesc rechinii, eu ma chinui de doi ani cu dovezi si bat pasul pe loc . Ajutati-ma.
Mariam a zis
Dumitru,stai linistit ca si la Bacau au stat o luna in inchisoare iar acum li s-a dat drumul „rechinilor” acasa.In curand,isi vor relua posturile si vor fura mai abitir ca pana acum.Asa e in toata tara,nu numai la Suceava sau Bacau.
ione a zis
fratilor energia e doar vinduta de hotii eon,asa ca daca puteti fura furati. nu furati de la noi, de la voi furati de la nemti care oricum auajuns astazi asa de dezvoltati furind si omorind pe altii….