Tribunalul Bacău a dat sentința în Dosarul „Dinu Damaschin”, acuzațiile fiind de trafic de persoane, printre care și minore. Instanța l-a condamnat pe Eugen Mihai Mereuță la 10 ani de închisoare, iar pe Claudiu Ciucă la 3 ani de închisoare cu executare, acesta mai având o condamnare pentru alte infracțiuni. De asemenea, lui Mereuță i-a fost confiscată suma de 1.468.000 lei, considerată câștig ilicit obținut de pe urma victimelor, și a menținut sechestrul dispus în timpul procesului asupra unui autoturism. Sentința poate fi atacată la Curtea de Apel.
Procurorii l-au reținut pe Dinu Damaschin pe 22 decembrie 2011, sub acuzația că era liderul unei rețele de prostituție, din care făceau parte și minore, care acționa în imobile închiriate în zone ultracentrale din București. Alături de Damaschin, au mai fost arestați Eugen Mereuță și Claudiu Ciucă. Aceștia au fost acuzați că racolau fete din familii sărace, cărora le promiteau o carieră în modelling sau în televiziune, apoi le obligau să se prostitueze.
Dinu Damaschin, autointitulat „protectorul” Monicăi Gabor, a murit în sala de judecată, pe 17 februarie 2012, după ce mai bine de două luni a stat în greva foamei. În ceea ce-l privește pe Eugen Mereuță, anchetatorii au susținut că încă din 2002 pusese bazele unei afaceri de prostituție în Capitală, transformând apartamentele închiriate în bordeluri, denumite „saloane de masaj erotic”. Afacerea a început într-un apartament, s-a extins treptat, ajungând în final să se desfășoare în șapte imobile închiriate. Aproximativ 40 de victime au fost obligate să se prostitueze.
Traumatizate, unele victime au refuzat să ceară daune în instanță
Procurorii au arătat că afacerea de prostituție îi aparținea doar lui Mereuță, care își recruta singur victimele, dar care mai primea fete de la Claudiu Ciucă și de la Dinu Damaschin. Victime cădeau fete din categorii vulnerabile, din familii dezorganizate, fără bani și educație, și în special din mediul rural. Inițial, traficanții le promiteau locuri de muncă. Dar erau angajate ca dame de companie, fără să fie obligate să întrețină raporturi sexuale cu clienții, apoi ofereau masaj de relaxare, pentru ca după circa o săptămână să fie obligate să se prostitueze. Traficanții le impuneau „o normă săptămânală” de clienți, din sumele primite fiind obligate să-i dea lui Mereuță 80 la sută.
Mărturiile unor adolescente simple de la țară, victime ale traficanților, sunt impresionante. În luna mai 2005, a povestit o fată, Claudiu Ciucă, în contul unei datorii la Mereuță, a vândut-o acestuia și astfel a ajuns în București, prin intermediul lui Damaschin, fiind dusă cu mașina într-un apartament pe Calea Moșilor, unde a găsit și alte fete care erau forțate să se prostitueze. Traficanții au inspirat o asemenea teamă printre fete încât, chiar și după ce au fost arestați, acestea au solicitat protecție autorităților. Multe dintre victime nu s-au constituit parte civilă nici în instanță, chiar dacă au recunoscut declarațiile date în fața procurorilor. Unele au mărturisit că au fost nevoite să facă tratament din cauza traumelor prin care au trecut. Au acceptat să dea declarație într-o altă încăpere, nu în prezența vreunuia dintre traficanți. Aceștia, au dezvăluit fetele, le șantajau cu poze compromițătoare sau le amenințau că le vor face rău prietenilor și familiei în caz că vor pleca din bordeluri.
Cătălina CHIFU
Gil a zis
Ce tot mai publicati articole cu astfel de jeguri ,realitatea este sa luati la pas Bacaul pe stazi pe care cred ca nici nu aveti cunostinta, ca exista ,iar acolo veti gasi lucruri reale adevarate cu bune si rele.