Mai sînt doar cîteva zile pînă la venirea toamnei. Preț de cîteva săptămîni, tarabele piețelor vor mai fi pline de legume și fructe, la prețuri mai mici sau mai mari. O bună gospodină se gîndește de pe acum la aprovizionarea pentru iarnă. Ca să cumperi tot ce-ți trebuie pentru conserse trebuie însă să pui la bătaie toate eocnomiile. Un calcul rapid demonstrează că pentru a te aproviziona trebuie să cheltui cîteva milioane de lei.
Mai întîi de toate trebuie să stabilim cam de ce provizii avem nevoie în camară pentru a putea trece peste iarna viitoare. Alimentul de bază al românului este cartoful. Toamna îi găsim din belșug în orice piață și la prețuri rezonabile. Un kilogram de cartofi poate fi cumpărat acum cu 5-6.000 de lei, însă peste cîteva săptămîni prețul va mai scădea cu cel puțin 1-1.500 de lei. Majoritatea familiilor se aprovizionează pentru iarnă, în medie, cu 100 – 150 de kg. de cartofi, așa că aproximativ 500.000 de lei se vor duce, dintr-un foc, numai pe cartofi.
Nici o mîncare nu se poate găti fără ceapă, așa că mai punem deoparte încă vreo 350.000 de lei pentru o rezervă minimă de 50 de kilograme. Pentru mîncare sînt necesari și morcovii, măcar 20 – 25 de kg, iar la tarabe kilogramul costă în jur de 7- 8.000 de lei. O socoteală rotundă ne arată că ne mai trebuie 200.000 și pentru morcovi. Nu ar strica să avem în camară și vreo două kilograme de usturoi, care ne costă cam 40-50.000 kilogramul, și iarăși se mai duc 100.000 de lei. Și fructele își au rostul lor în cămară, iar cele care rezistă cel mai bine peste iarnă sînt merele, prunele și nucile, bune de pus drept garnitură în cozonacul de Crăciun.
Socotolea finală arată astfel: 100 de kilograme de mere – un milion de lei; 10 – 20 de kilograme de prune – 100.000 de lei. Un kilogram de miez de nucă se poate cumpăra de la piață cu o sută de mii de lei. Toamna, însă, nucile se vînd cam cu 20 – 30.000 de lei suta de
bucăți, iar o rezervă minimă de 500 de bucăți ne mai scoate din buzunar 100 – 150.000 de lei .
În orice casă de român se pun la murat sau la oțet peste iarnă varză, castraveciori, gogoșari, pepeni și gogonele. În medie, o familie cu doi copii pune la murat cam 50 de kilograme de varză, pentru care cheltuie, în medie, 250.000. Dacă socotim și sarea, rădăcinile de țelină, gutuile, sfecla roșie, care se adaugă în butoi pe lîngă varză, cheltuielile cresc considerabil. Castraveciorii : 20 de kilograme – 200.000 de lei, însă ca să îi vedem aranjați cu de toate în borcane va mai trebui să mai cheltuim măcar 50.000 de lei, dacă îi punem la murat, și mai mult de 150.000 de lei, dacă îi punem la oțet. Să nu uităm nici gogoșarii, care de regulă se conservă în oțet. Imaginația gospodinelor a inventat zeci de rețete, dar chiar și cea mai ieftină dintre ele ne costă cel puțin 200.000 de lei, dacă socotim o cantitate de minim zece kilograme de gogoșari. La murat se mai pun și gogonele, care se găsesc acum în piață cu 5 – 6.000 de lei kg. Dacă achiziționăm 15 kilograme, scoatem din buzunar cam 100.000 de lei.
Dacă e să tragem linie și să socotim, toate cheltuielile se apropie
binișor de cinci milioane de lei, însă nu am luat în calcul cheltuielile
legate de zacuscă, vinete la congelator, gemuri și alte dulcețuri. Dacă facem cîte puțin din toate acestea, nu scăpăm fără o cheltuială de cel puțin un milion. Una peste alta, pentru o minimă aprovizionare de toamnă va trebui să punem la bătaie circa două salarii medii, adică ceva mai mult de șase milioane de lei. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns