Ultimele două săptămîni au arătat celor avizați cum se poate manipula Bursa de Valori și piața de capital în general, ca și anumite slăbiciuni ale sistemului. Unele sînt binecunoscute, dar au fost speculate, iar realitatea a demonstrat că și jucătorii din ring mai au cîte ceva de învățat. se știe de multă vreme că prețurile acțiunilor tranzacționate nu neapărat legătură cu performanțele economice ale emitenților. Cele mai lichide acțiuni sînt ale unor societăți profitabile, cum este cazul SIF-urilor, al băncilor sau al producătorilor de medicamente. Asta nu le-a ferit de manevre speculative. Practic, se poate spune că în ultimele două săptămîni pe Bursă a fost o astfel de manipulare. Schema este simplă, a mai fost aplicată de nu se știe cîte ori și la cîte burse, chiar consacrate, dar a ținut și la cea autohtonă. Cine a avut nervii tari, n-a pierdut nimic sau a cîștigat serios. Cine n-a rezistat, a pierdut și poate chiar sume mari.
Toate acțiunile lichide, inclusiv SIF Moldova au scăzut și s-au redresat rapid la Bursă
Manevra speculativă pe Bursă nu este nici nouă, nici deosebită. După cum au observat cei care cunosc cît de cît jocurile bursiere, acum cîtva timp prețurile acțiunilor lichide cotate la Bursa de Valori – SIF Moldova, celelalte patru SIF-uri, Banca Transilvania au început să scadă. Scăderea a fost la început lentă, dar la un moment dat s-a accelerat. La traiectoria descendentă a prețurilor un rol însemnat l-a avut scandalul în care a fost implicată Banca Transilvania, neînțelegerile privind valoarea nominală a acțiunilor Băcnii Române de Dezvoltare, precum și zvonurile privind posibila executare silită de către AVAB a unei creanțe de 2,8 milioane dolari, pe care instituția o are asupra SIF Moldova. În plus, alte acțiuni lichide, cum sînt cele ale Sicomed sau Antibiotice Iași, au fost suspendate de la tranzacționare din motive obiective. În aceste condiții, toate prețurile s-au dus în jos. La un moment dat, scăderea s-a transformat în cădere în toată regula. Apoi, brusc, prețurile au început să crească. SIF Moldova a ajuns la începutul săptămînii trecute al 1.870 de lei/acțiune – o pierdere serioasă în numai cîteva zile -, pentru ca apoi să ajungă în doar două zile la 2.650 de lei/acțiune.
Analiștii pieței ne-au atras atenția că a fost o manevră clasică de manipulare speculativă. În primă fază, pe fondul a tot felul de zvonuri și discuții privind firmele cele mai tranzacționate în ring, cei interesați au aruncat pachete mari de acțiuni ale acestora pe piață, cu prețuri în scădere. S-a creat o presiune serioasă la vînzare, iar cumpărători păreau să fie tot mai puțini. O serie de investitori nu au avut nervii suficient de tari și s-au grăbit să vîndă cît mai multe acțiuni, în ideea de a nu pierde prea mult. La un moment dat, tot cei care au provocat căderea au început să cumpere. Și au cumpărat cantități mari la prețuri mici. În atare situație, s-a creat o presiune la cumpărare, care a dus rapid prețurile în sus, dar cine a știut a jucat și a cîștigat.
Iată un exemplu simplu. Dacă eu, jucător de bursă, am avut cît de cît idee de o astfel de manevră și am avut în portofoliu cantități mari de acțiuni ale SIF-urilor, am intrat în primele zile în joc și am vîndut. Ca exemplu, să luăm prețul de 2.600 de lei/acțiune la SIF Moldova. Apoi luni am cumpărat masiv la 1.870 de lei/acțiune. Rezultă o diferență de cel puțin 700 de lei/acțiune, ceea ce se transformă în zeci de milioane de lei sau chiar sute de milioane de lei cîștigate numai printr-o manevră, cînd pachetele tranzacționate foarte mari. Dacă avem în vedere SIF Moldova, acțiunile sale au fost tranzacționate cu miliardele zilnic, ceea ce poate duce la ideea unor speculații după modelul de mai sus. Cert este că prețurile acțiunilor lichide s-au redresat. Manevra bursieră poate avea un motiv serios. La SIF-uri, datele de referință pentru adunările dgenerale de bilanț și stabilire a dividendului sînt, de regulă, la începutul lui februarie, ceea ce nu prea lasă loc de manevră după Revelion. O altă caracteristică este creșterea prețurilor în preajma acestor date de referință, deci cine vrea acțiuni și pentru dividende își ia măsuri din timp.
Să mai notăm că acțiunile Aerostar Bacău – tranzacționate la categoria a II-a a Bursei – și-au înjumătățit prețul. Cauza care a dus prețurile pînă la 59.000 de lei/acțiune a fost convocarea AGA pentru majorare de capital social prin distribuire de acțiuni gratuite. După desfășurarea adunării, prețurile acțiunilor au scăzut.
Uton Onești se tranzacționează în cantități mari
Pe piața acțiunilor necotate, Uton Onești este de ceva vreme capul de afiș. Prețul acțiunilor s-a stabilizat la 53.000 de lei/acțiune – la o valoare nominală de 25.000 de lei -, dar cantitățile transferate zilnic sînt de ordinul miilor. Însă și aici explicația este simplă. Cele trei oferte publice de preluare aflate în plină fdesfășurare au fost amendate, iar SC Metal Invest Grup Dărmănești a ridicat substanțial prețul de ofertă, care a ajuns la 57.050 de lei/acțiune. Dar cum numai cele 49,9 procente vizate de cei trei ofertanți nu sînt suficiente pentru un control deplin, se mai cumpără și de pe piață.
Acțiunile Subex au ajuns la 5.000 de lei pe RASDAQ
Deși nu a fost atît de agitată, și pe piața RASDAQ s-au înregistrat tot felul de mișcări. Acțiunile Subex Bacău au atins în aceste zile cele mai ridicate prețuri din istoricul tranzacționării pe RASDAQ. Firma băcăuană s-a ridicat joi la 5.000 de lei/acțiune, adică de cinci ori valoarea nominală (1.000 de lei). este cel mai mare preț plătit pentru aceste acțiuni, mult mai mare decît cel plătit cînd bătălia pentru controlul firmei producătoare de șuruburi era în toi, adică 3.600 de lei. Prețurile au mai dat înapoi vineri, dar tot s-au menținut aproape de 4.000 de lei/acțiune. Tranzacțiile au fost mai mari la începutul săptămînii, după care au scăzut cantitativ, semn că acționarii au ajuns unde au vrut. De altfel, au fost raportate două modificări în structura acționariatului. Printre marii acționari a apărut numele patronului holdingului UMB, Perino Baraga, cu
6,89%, în timp ce deținerea lui Vasile Florea a scăzut de la 16% la 12,24%.
În tranzacțiile de pe piață au apărut și acțiuni Elbac, dar în cantități mici. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns