Pe 1 decembrie, două unități de elită ale Ministerului Apărării Naționale își săbătoresc momente importante din existență. Batalionul 498 parașutiști „Smaranda Brăescu” din Bacău împlinește 13 ani de la înființare, iar Unitatea de aviație militară din Baăcu serbează 10 ani de la înființarea Statului Major al Aviației și Apărării Antiaeriene.
Batalionul de parașutiști, deși cu o existență relativ recentă, s-a făcut remarcat printre militarii băcăuani prin rezultatele pe care le-au avut ofițerii și subofițerii care au participat la misiuni în sprijinul păcii în cadrul unor forțe multinaționale. „Participările la activitățile comune cu forțe aparținînd Alianței Nord-Atlantice și rezultatele obținute, dar mai ales aprecierile partenerilor străini asupra profesionalismului parașutiștilor militari băcăuani, dovedesc încă o dată faptul că, în ponderea instrucției pentru luptă, adaptarea la cerințele armatelor țărilor membre NATO a avut o importanță deosebită. Ofițeri și subofițeri de la unitatea noastră au participat la misiuni internaționale sub mandat NATO, ONU sau UE., respectiv KFOR, SFOR sau UNMIK, de unde s-au întors cu aprecieri deosebite din partea comandanților din teatrele de operații și cu numeroase distincții”, ne-a declarat maiorul Eduard Simion, ofițerul de relații cu presa al Batalionului, el însuși unul dintre participanții la astfel de misiuni. De altfel, în unitate există un nucleu important de ofițeri și subofițeri foarte buni vorbitori de limbă engleză și cunoscători ai terminologiei militare specifice.
Cît îi privește pe piloții militari, ei au fost primii dintre militarii români care s-au confruntat cu standarele și procedurile folosite în misiunile de luptă multinaționale. Și tot ei au fost și primii care au reprezentat România la pregătirile și exercițiile în comun cu militari străini. Constitiurea, la 30 noiembrie 1993, a Statului Major al Aviației și Apărăriii Antiaeriene, a însemnat începutul procesului de restructurare și modernizare a armatei române. „Sîntem o echipă puternică, capabilă să facem față la condițiile și exigențele aderării la structurile europene și euroatlantice. Stau mărturie rezultatele deosebite obținute în timpul exercițiilor și aplicațiilor naționale și multinaționale la care am participat”, și-a arătat mulțumirea generalul Gheorghe Catrina, șeful SMJ al Forțelor Aeriene Române. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns