11 persoane audiate de procurori susțin că au dat mită doctoriței Elena Muntean, medic specialist în Secția de Neurologie – Psihiatrie Pediatrică. Cercetările aflate în desfășurare confirmă, susțin procurorii, că medicul aflat acum în arest preventiv condiționa actul medical de primirea unor sume de bani sau produse alimentare. Șase persoane au declarat că nu au beneficiat de medicamentele prescrise, existând suspiciuni că rețetele au fost falsificate. Procurorii au mai descoperit nereguli și la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, care a aprobat documentația pentru decontarea unor dispozitive medicale cu eludarea prevederilor legale.
Cătălina CHIFU
După arestarea preventivă a dr. Elena Muntean, procurorii au extins cercetările și, în urma audierilor, 11 persoane ar fi declarat că au dat bani, bunuri sau produse alimentare doctoriței Elena Muntean. Pe 17 septembrie 2012, medicul ar fi primit 500 de euro de la C.H. pentru a-și exercita influența la membrii Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap pentru menținerea gradului de handicap al fiicei după majoratul acesteia. Din această sumă, arată procurorii, 300 de lei au fost dați medicului Costel Sălbaticu, președintele Comisiei. Tot în septembrie, dr. Elena Muntean ar fi pretins de la A.M.B. 3.000 de lei pentru eliberarea certificatului medical necesar constituirii dosarului de reevaluare a încadrării în grad de handicap a copilului minor. Pe 18 octombrie, dr. Elena Muntean ar fi primit 1.000 lei ca primă tranșă de la C.B. pentru eliberarea unui certificat medical pentru fiica minoră. Tot în octombrie, medicul ar fi primit bani și produse alimentare de la S.L. pentru a-i elibera bilete de trimitere pentru investigații medicale necesare reevaluării minorei E.H.
Totodată, G.M. susține că doctorița i-a pretins 600 de lei pentru a modifica gradul de handicap al băiatului minor. Pe de altă parte, în urma a două percheziții făcute acasă și la cabinetul privat, procurorii au ridicat cantități impresionante de medicamente. Acestea urmează să fie inventariate pentru identificarea loturilor, stabilirea furnizorilor și a modului de punere în circulație, cu sprijinul reprezentanților Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitive Medicale. Procurorii spun că există indicii clare că medicul se face vinovat și de comiterea infracțiunii de înșelăciune. Șase persoane ar fi declarat fie că nu au beneficiat de medicamentul Strattera în toate concentrațiile și cantitățile prescrise, existând suspiciuni că rețetele au fost falsificate prin adăugare, după ce beneficiarul își completa datele de identitate și semna de primire, fie că au beneficiat de medicamentul Strattera prin eliberare directă de către dr. Muntean din cabinet, din stocurile pe care aceasta le avea create prin fals și uz de fals, cu sprijinul unei farmaciste.
Nereguli și la Casa de Asigurări de Sănătate
Afaceri ilegale ar fi fost făcute și cu dispozitive medicale. În colaborare cu o firmă din Bihor, cu punct de lucru în Bacău, susțin procurorii, dr. Elena Muntean a completat cereri de atribuire fotolii rulante pe numele unor persoane care în realitate nu au beneficiat de acestea, însă contravaloarea lor a fost decontată din bugetul de stat prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Din convorbirile telefonice interceptate cu pacienți (martori) și cu reprezentanții firmei de distribuție, reiese că dr. Muntean favoriza interesele financiare ale distribuitorului de dispozitive, prin prejudicierea bugetului CJAS. Și la nivelul acestei instituții s-au găsit nereguli. Procurorii spun că dr. Elena Muntean formula cereri la CJAS pentru decontarea dispozitivelor medicale, cereri care erau înaintate personal de doctoriță, fără știința beneficiarilor, deși potrivit prevederilor legale acest demers poate fi făcut doar de reprezentantul legal al minorului. „În aceste condiții, documentațiile depuse de dr. Elena Muntean au fost aprobate la nivelul CJAS cu eludarea prevederilor legale. Referitor la atribuirea de fotolii rulante în baza unor cereri fictive, precum și prescrierea de tratamente fictive urmează să se extindă cercetările și față de alte persoane care au sprijinit inculpata, prin eludarea legii”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Conducerea CJAS susține că decontarea dispozitivelor medicale se face direct către furnizorii care sunt în relații contractuale cu CJAS. „Conform legii, asigurații sau împuterniciții acestora depun documentele la CJAS, iar funcționarii sunt instruiți în acest sens. Nu știm să fie situații în care medicul să fi înaintat personal cereri. Sunt sigură că nu s-a întâmplat așa pentru că nu aceasta este procedura. Noi am răspuns la toate solicitările Parchetului și am pus la dispoziție toate actele cerute”, susține președintele CJAS, Viorica Drăgănuță.
În apărarea dr. Elena Muntean, avocatul Cozmin Umbrărescu susține că „inculpata a adunat medicamente din 1993, greșeala ei fiind că nu le-a aruncat”. De asemenea, s-a ridicat și problema stării de sănătate a medicului: „Dr. Elena Muntean a făcut o criză, a făcut depresie psihică, stă în condiții foarte grele cu care nu a fost obișnuită. Chiar trebuie să se țină un doctor arestat ca să se facă spectacol în presă? Acest dosar are ramificații mult mai mari decât se dorește și toată această tevatură în presă… Mă întreb dacă este necesar ca orice percheziție, orice act procedural să apară în presă pentru a se cauza scandal față de inculpată.”
s.v. a zis
Omul slut este si rau, Dumnezeu l-a insemnat cu uratenie ca sa se fereasca oamenii de el. Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca aceasta doctorita ar ti trait pe vremea lui Hitler si ar fi fost in vreun lagar ca medic ? Brrrr, ma cuprind fiorii. Mengele ar fi fost un copil nevinovat pe langa ea.
Viorel a zis
@ s.v. Cred ca trebuie sa stai cu dex-ul la purtator de fiecare data cand iesi pe strada sau ai tentative de a deschide gura si consuma oxigen inutil!!! In primul rand trasaturile fizice nu au nici in clin nici in maneca cu excelenta cu care profesezi. conform iq-ului tau de pasare, nici o persoana cu dizabilitate nu ar trebui sa profeseze in vreun domeniu. propun sa luati acest „diabolic” medic si sa-l rastigniti in mijlocul Bacaului, e o modalitate mai rapida de a o face nemuritoate in mintea bacauanilor. apoi sa arestati toti medicii, niciunul nu e sfant si sa publicati un articol ca nu sunt medici in bacau,dar nici locuri libere in penitenciar. Vrem sa fim martorii unei reforme justitiare in medicina! Sa se faca arborele profesional al fiecarui medic si sa primeasca cate-o bulina neagra pt fiecare abatere de la etica profesionala. De asemenea personal as vrea ca procurorii sa analizeze foaia matricola a acestei doctorite si sa vada daca nu cumva copia la examene, si asta e o infractiune, daca tot se ramifica ancheta. Dupa ce terminati cu situatia scolara, verificati daca cumva calca si spatiul verde al bacaului si nu rupea florile din parc!
Fane a zis
Si este necesar sa apara orice informatie in presa?
Fane a zis
In loc sa postati pe prima pagina steagul României, ca niste adevarati patrioti….de ziua naționala ați postat alt articol de scandal!
Fane a zis
Așa da, bravo, l-ați tăiat pe nea castigatorul la loto si ați promovat sărbătoarea naționala. Apreciez!
Edgar a zis
Acelasi tratament de analiza amanuntita a carierei il primeste si doctorul Salbatecu? Citisem initial ca scandalul ii implica pe ambii medici. Acum observ doar articole despre acest medic.
laura a zis
Sa profite de nefericirea unor persoane cu probleme ,cu atat mai mult cu cat ar fi trebuit sa-i sustina ca doctor din orice punct de vedere nu are scuze.Isi merita destinul!!!!!!!!
Cunoscator a zis
Sunt sigur ca a profitat maxim! De aia nu s-a dus nimeni sa reclame si trebuie sa se faca ancheta amanuntita ! De colegut nu se mai aude nimic, doar ea era rautatea intruchipata. Pana nu elibereaza muntean fotoliul de director, de care tine cu dintii de ani buni , nevasta-sa va fi acuzata de toata paleta de infractiuni posibila!