• primarii de la țară s-au plîns că nu pot deschide unitățile de învățămînt, fiindcă nu au bani de reparații și igienizări • președintele Consiliului Județean i-a cerut unui primar „să se descurce și să n-o mai facă pe durul cu el” • inspectorul școlar general Ghiorghi Iorga nu e de acord cu greva dascălilor în prima zi de școală
Cele mai multe școli din comunele județului Bacău nu sînt pregătite pentru începerea noului an școlar. Aceasta a fost concluzia care s-a desprins după nenumăratele intervenții ale primarilor la ședința Comisiei Consultative, organizată ieri. Primarii n-au apucat însă să-și spună păsurile, fiindcă Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, i-a luat în răspăr. Pe unii i-a redus la tăcere, în timp ce pe alții i-a ironizat fățiș.
Ghiorghi Iorga, inspectorul școlar general, a explicat că s-au alocat peste 56 de miliarde de lei pentru ca unitățile de învățămînt să fie amenajate. În această sumă nu au fost incluse cheltuielile de reparații și de igienizare a claselor din incinta școlilor din orașe. Suma pare mare, însă un calcul sumar demonstrează că, de fapt, fondurile alocate au fost de mizerie. Dacă în fiecare din cele 81 de comune sînt, în medie, cîte cinci școli, înseamnă că fiecăreia dintre acestea i-au revenit pentru curățenie aproape 116 milioane de lei. La cum arată cele mai multe unități de învățămînt din mediul rural, suma nu înseamnă practic nimic. În realitate, însă, suma este cu mult mai mică, pentru că în calculul de mai sus nu au fost incluse și grădinițele, multe dintre ele separate de școli.
De altfel, și Ghiorghi Iorga a admis că banii sînt extrem de puțini.
„Este adevărat că mai mult cîrpim decît facem lucrări fundamentale. Totuși, doresc să fac un apel la DSP, pentru că nimeni nu își permite închiderea școlilor din cauza lipsei autorizației. Aceste școli vor intra în proiectul de devoltare a școlilor din mediul rural”, a spus inspectorul general.
La școlile din Glodișoarele, Chilia Benei, Barna, Enăchești, Buruienișul de Sus, Pădureni, Turluianu, Antohești, lucrările de construcție nu au fost finalizate. Elevii de aici învață în spații închiriate de la alte unități de învățămînt.
Peste 300 de școli nu au primit autorizație de funcționare
O mare problemă la majoritatea școlilor din mediul rural o reprezintă lipsa unor grupuri sanitare corespunzătoare și lipsa totală a acestora. Este cazul școlilor de la Mărcești, Boiștea, Sohodor, Buda, Călini, Satu Nou, Furnicari, Slobozia, Lunca Dochiei, Goioasa, Ciugheș și Rădoaia.
Lipsa normelor sanitare minime cerute de Direcția de Sănătate Publică a făcut ca peste 300 de școli să nu primească autorizație de funcționare. Cu toate că multe unități școlare se află în imposibilitatea de a-și primi elevii, Ghiorghi Iorga a cerut ca acestea să nu fie închise.
„N-o mai faceți pe durul cu mine! Rezolvați-vă problema!”
Fiind vorba despre școlile din mediul rural, primarii au încercat să aducă la cunoștiința autorităților județene problemele cu care se confruntă. Elanul le-a fost însă repede tăiat de Dragoș Benea, care i-a ironizat de cîte ori a prins ocazia.
Primarul de la Izvorul Berheciului a dorit să ceară fonduri pentru școlile care au fost distruse de grindină, dar care nu au fost incluse pe lista construcțiilor pentru a căror reamenajare se primesc ajutoare din partea Guvernului. „Nu putem deschide anul școlar, pentru că școlile din comună au fost grav afectate de ploi și de grindină. Nu mai există acoperișuri și nici geamuri. Rog Consiliul Județean să ne acorde un sprijin financiar, ca să reparăm ceea ce este distrus. Este nevoie de 47 de milioane de lei pentru școli și 32 de milioane de lei pentru grădiniță”, a afirmat primarul Ion Ciuche. „Ați împrumutat un miliard și jumătate pentru un drum. Nu aveți decît să dați drumul la lucrările de la școli. Împrumutați bani, descurcați-vă cumva! Eu am să vă dau bani cînd o să-i am”, a spus Dragoș Benea.
Printre chicotele de rîs din sală, stîrnite de omul din fruntea Consiliului Județean, primarul a încercat să explice că el nu a făcut nici un împrumut, că doar l-a moștenit de la vechiul consiliu local și că nu își permite să mai ceară bani de la diverse societăți. „Domnule primar, nu mai faceți pe durul cu mine! Rezolvați-vă problema! Puteți să găsiți 47 de milioane pentru școli și 32 de milioane pentru grădiniță!”, i-a tăiat-o scurt Dragoș Benea.
De tonul superior al președintelui CJ nu a scăpat nici primarul Viorel Miron, care a adus în atenția Comisiei Consultative problema școlilor din orașul Comănești. „Există pericolul ca școlile din Comănești să nu poată să își primească elevii odată cu venirea anotimpului rece. Avem datorii de peste 16,3 miliarde de lei la energia termică și peste trei miliarde, datorii pentru lucrările de instalare a centralelor termice la școli. În total, sectorul de învățămînt are de plătit la diverși furnizori și la societăți comerciale peste 22,9 miliarde de lei. În aceste condiții, sîntem amenințați să rămînem fără nici un fel de sursă de încălzire pentru lunile de iarnă”, a spus Viorel Miron.
Despre condițiile improprii din școli au discutat și primarii din Agăș, Plopana, Bogdănești și Berești Bistrița. Au existat și alți primari nemulțumiți că nu sînt sprijiniți pentru refacerea școlilor, însă mulți dintre ei au preferat să tacă, cînd au văzut cum i-a tratat Dragoș Benea pe ceilalți colegi ai lor.
„E imoral să facem grevă pe 15 septembrie”
Ghiorghi Iorga a declarat că, din punctul său de vedere, intenția profesorilor de a protesta chiar în prima zi a anului de învățămînt este imorală. Totodată, Iorga a lansat un apel către primari, îndemnîndu-i să convingă cadrele didactice să renunțe la acțiunea lor. „Ieri a venit grila cu noua salarizare a personalului didactic din învățămîntul preuniversitar. Cu toate acestea, profesorii intenționează ca pe 15 septembrie să organizeze un miting de protest la Prefectură. Consider un act imoral ca ziua tradițională a începerii anului școlar să fie marcată de un protest. Îi rog pe primari să discute cu profesorii, pentru că nu este normal ca pe 15 septembrie elevii să stea singuri în curtea școlii, iar profesorii să meargă în fața Prefecturii”, a spus Ghiorgi Iorga. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns