Către Ziarul de Bacău
În atenția doamnei Redactor Șef Nicoleta Bichescu
„În data de 15.11 2002, la pagina trei al numărului 143 al cotidianului „Ziarul de Bacău”, sub semnătura redactorului Costinela Breahnă a fost publicat articolul intitulat „Foamete în orfelinate”, în care se fac o serie de afirmații tendențioase la adresa activității Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău. Cu toate că au existat și există o largă deschidere din partea instituției pe care o reprezint în relațiile cu mass – media autoarea articolului incriminat continuă să prezinte într-o lumină falsă, din necunoaștere sau rea voință, realitatea.
Conform prevederilor legii presei numărul trei din 1974, aflată în vigoare vă rog respectuos să publicați în condițiile articolului incriminat (trimitere de la prima pagină, același caracter și număr de rînduri) următorul Drept la replică:
1. Codul deontologic al ziaristului adoptat de Clubul Român de Presă, prevede la articolul unu și doi faptul că ziaristul are datoria primordială de a relata adevărul, indiferent de consecințele ce le-ar putea avea asupra sa. El poate da publicității numai informațiile de a căror veridicitate este sigur, după ce în prealabil le-a verificat din mai multe surse credibile.
D-na Costinela Breahnă a inserat în articol declarația sub anonimat, al unui salariat de la un centru de plasament. Respectăm principiul confidențialității surselor. Nu sîntem însă de acord cu faptul că ziaristul nu a solicitat și un alt punct de vedere, de la altă sursă de informație, nu a contactat nici un factor de decizie din cadrul conducerii DGPC.
Afirmația conform căreia: „copii nu mănîncă decît ceai, ciorbe de legume, mîncăruri din carne tocată și murături” o considerăm tendențioasă. Exemplificăm meniul din ziua de 14.11. 2002, oferit copiilor rezidenți la unul dintre complexele de servicii comunitare – numite greșit de ziarist „orfelinate”: mic dejun – salam, telemea, margarină, marlmeladă, ceai; prînz – ciorbă de cartofi, friptură cu piure și murături, eugenie; cina – pește cu orez, lapte cu cacao și biscuiți. Media de calorii/zi persoană asistată a fost de 3411,99. Vă reamintim faptul că, în conformitate cu HGR nr. 687/2002, alocația zilnică de hrană pentru consumurile colective din unitățile bugetare de asistență socială pentru copii este de 49.000 lei/zi/persoană.
2. Marți, 12 noiembrie a.c., în timpul vizitei la Centrul de zi din incinta sediului DGPC, d-na Breahnă a avut posibilitatea de a vizualiza spațiul în care copiilor aflați în difucultate (preșcolari) servesc cele trei mese zilnice. În plus, redactorul de la Ziarul de Bacău a putut discuta direct cu personalul angajat la bucătărie, să studieze meniul și să facă fotografii.
3. După cum bine a-ți informat opinia publică, DGPC are un deficit prognozat pînă la sfîrșitul anului de 28 miliarde de lei. Conform O.U.G. nr. 144/2002 privind rectificarea bugetului de stat, prin Hotărîrea Consiliului Județean Bacău ni s-au alocat fonduri care acoperă parțial necesarul pentru desfășurarea activității instituției noastre. Această situație de fapt de la nivelul județului Bacău este cunoscută la nivelul autorității centrale, respectiv la Secretariatul General al Guvernului. Alături de Bacău, într-o situație similară se află și alte județe.
4. Chiar dacă avem datorii către furnizorii de produse agro-alimentare am reușit să ne aprovizionăm cu tot ce este necesar pentru această perioadă, lucru ce ne-a confirmat că în județul Bacău sînt oameni de bine care se gîndesc la cei aflați în dificulatate. Le mulțumim încă odată prin intermediul ziarului dumneavoastră pentru înțelegerea dovedită.
În speranța unei colaborări fructuoase pe viitor, cu stimă
Director Genral Sorin Brașoveanu.
Lasă un răspuns