• pentru multe persoane, reconstituirea perioadei de cătănie se face de către Arhivele Militare de la Pitești • pentru că în țară sînt mulți solicitanți, așteptarea unei adeverințe poate dura mai mult de trei luni • pensionarii care au adeverința la Comisariatul din Bacău și nu o aduc la CJP în trei luni vor pierde indemnizația
Pensionarii care și-au satisfăcut stagiu militar în perioada 1951 –
1961 în cadrul fostei Direcții Generale a Serviciului Muncii trebuiau
să primească, din septembrie, cu 15.000 de lei mai mult, pentru
fiecare lună de stagiu militar efectuat. Date fiind condițiile grele de muncă din vremea cît au fost soldați, Eexecutivul a emis pentru aceste persoane Legea 309, prin care se acordă o serie de facilități. „Pensionarii foști militari primesc acești bani, precum și alte drepturi, pentru că au activat în cadrul direcțiilor pînă la patru ani, în condiții cazone foarte dificile”, ne-a declarat Sergiu Huidici, director general adjunct la Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău. Imediat ce Legea 309, privind recunoașterea și acordarea unor drepturi către foștii militari a intrat în vigoare, Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău a fost asaltată de mii de pensionari care au dorit să intre în posesia noului drept. Plata bătrînilor a întîrziat mai multe luni, pentru că Executivul nu a emis și normele de aplicare ale noii legi. În toată această perioadă de timp, bătrînii au trebuit să își întocmească dosarul, care trebuia să cuprindă, printre altele, și copia după livretul militar care să ateste perioada de stagiu în armată. Foarte mulți pensionari s-au găsit, însă, în ipostaza de a nu mai putea face dovada efectuării stagiului militar în fostele Direcții ale Serviciului Muncii, pentru că au rătăcit adeverințele sau livretul militar. În această situație s-au adresat Comisariatului Militar Județean. Sînt însă și cazuri de pensionari care au depus dosarul la CJP Bacău, dar fără adeverința de la armată, cu toate că aceasta este la Comisariatul Bacău. „Este vorba de acei pensionari născuți după 1931 și care figurează aici. Dacă nu vor veni cu toate actele în maxim trei luni, noi vom respinge dosarele lor. Le-am trimis peste 800 de cărți poștale prin care i-am înștiințat de decizia noastră”, mai spune adjunctul Huidici. O parte au putut fi rezolvați la Bacău, dar foarte multe persoane au trebuit să se adreseze Arhivelor Militare de la Pitești.
Pentru ca bătrînii să nu umble pe drumuri, Casa de Pensii și cei de la armată au căzut de acord să înainteze toate solicitările într-un singur dosar. Dar eliberarea adeverințelor de la Pitești durează foarte mult, pentru că acolo vin solicitări din toată țara. Pentru reconstituirea stagiului militar a unui singur pensionar trec cîteva luni bune. „Procedura este, într-adevăr, greoaie, dar nu avem ce să facem. Cu adeverința de la Pitești, bătrînii trebuie să vină la noi pentru a fi avizată și apoi depusă la Casa de Pensii. Au fost cozi nenumărate la comisariat, dar nu am putut elibera adeverințele decît pentru persoanele care erau înregistrați în arhivele noastre. Restul au fost îndrumați spre Pitești”, ne-a declarat și locotenent colonel Constantin Rizan. Adeverința prin care se pune în plată indemnizația sosește de la București sau Pitești în mai bine de cinci luni. Dosarele acestor persoane au fost separate de angajații CJP Bacău și vor mai aștepta cam opt luni de zile să se depună adeverința. În caz contrar, și acestea vor fi respinse de la plată.
Nemulțumirea pensionarilor este mare, pentru că fără acest act ei nu își pot primi nici indemnizația și nici dreptul la asistență medicală și medicamente în mod gratuit, atît în tratamentul ambulatoriu, cît și în timpul spitalizării, scutirea la plata taxei de abonament la radio și televizor. „Am depus dosarul la Casa de Pensii încă din octombrie anul trecut. De acolo mi-au spus că nu pot primi banii pentru că nu am adeverința de armată. M-am interesat la Bacău, dar de acolo m-au îndrumat la Pitești să îmi reconstitui perioada de armată. Din octombrie tot aștept un răspuns de la ei, dar nimic. Am trimis două scrisori recomandate prin care solicitam adeverința și m primit confirmarea că au sosit, dar de trei luni nu am primit nici un semn de viață. Timpul trece, iar banii ne sînt foarte trebuincioși. Mai stau vreo săptămînă și dacă nu cred că am să mă duc eu la ei să văd ce pot rezolva”, ne-a declarat Radu Dragomir, un pensionar de 72 de ani. La sfîrșitul anului trecut, normele au fost emise și CJP Bacău a început imediat analizarea dosarelor pentru ca solicitanții să își primească banii și drepturile. La instituția băcăuană au fost depuse peste 7.000 de dosare, din care în plată au intrat deja 3.000 de oameni. Un număr de 1.500 de dosare au fost date deoparte pentru că nu aveau această dovadă. „În momentul în care vor aduce adeverința, aceste dosare vor fi reanalizate”, a mai precizat Sergiu Huidici. (C.T.)
Lasă un răspuns