• două drumuri județene au fost înfundate, iar pe alte trasee s-a circulat pe un singur fir • șoferii au circulat cu mare greutate din cauza stratului gros de zăpadă și a gheții de pe carosabil • mașinile Salvării care au mers să aducă bolnavi de la țară au ținut în permanență legătura cu primăriile, pentru a desfunda drumurile blocate • vremea rea a lăsat abonații televiziunilor prin cablu fără semnal
Ninge încet. Stratul de zăpadă crește văzînd cu ochii. La ora patru dimineața, la sediul societății Drumuri Județene începe forfota. Oriunde te uiți, angajații de aici mișună fără oprire. De parcă ai fi într-un furnicar. Muncitorii se îndeamnă unii pe alții să meargă spre utilaje, cu care să deszăpezească străzile acoperite de zăpadă. Afară ninge fără oprire. Vocile șoferilor abia de le auzi din cauza zgomotelor motoarelor mașinilor. Înainte ca șoferii să se urce în mașini și să plece în județ, directorii de la Drumuri Județene merg să verifice „barometrul”. Este vorba, de fapt, de șoseaua de la Sărata. „Dacă zăpada depusă pe marginea șoselei a fost viscolită și adusă pe carosabil, înseamnă că și pe alte trasee din județ dispuse simultan se întîmplă același lucru”, ne explică Ion Mărgineanu, director tehnic la Drumuri Județene. Iar verificările făcute dis-de-dimineață s-au dovedit valabile în cursul zilei. Zăpada purtată de vînt s-a depus pe șoselele din județ. Este vorba de rutele Nicolae Bălcescu – Galbeni – Chetriș (DJ 252 G), Buhuși – Runc (DJ 156 H), Izvorul Berheciului – Colonești (DJ 241), Berești Bistrița – Racova (207 F), Poduri – Bucșești (DJ 117), Godovana – Izvorul Berheciului (DJ 241).
Cînd agitația din curtea societății părea să nu se mai termine, unul dintre maiștri le spune muncitorilor: „Haide, mă, că zăpada vine peste noi”. Ca la un semn, cîte doi oameni se urcă în mașini și echipajele de deszăpezire pornesc în acțiune. În total sînt 100 de oameni pe fiecare tură. Cei care au lucrat ieri au avut de curățat peste o mie de kilometri de drumuri județene. După ce au plecat mașinile în județ, la dispecerat telefoanele au început să sune fără oprire. Cineva anunță că porțiuni de pe DJ 207 F, între Ilieși și Pădureni, și de pe DJ 156H, Buhuși – Runc, sînt înfundate. Informațiile continuă să vină rapid. Se anunță că pe celelate trasee zăpada este frămîntată și afînată, iar stratul de zăpadă a depășit 15 centimetri, ba, în unele localități a ajuns pînă la 30 de centimetri.
Călătoria pe drumurile de țară – o adevărată aventură
După ce toate mașinile ies din curtea societății, mă sui într-o Dacie și încerc să prind din urmă utilajele plecate la deszăpeziri pe șoselele din Sărata, Traian, Secuieni, Oncești, Vultureni, Parincea și Răchițea. Sînt porțiunile de drum care dau cele mai mari bătăi de cap drumarilor.
Ieșim din Bacău. Încă înainte de a ajunge la Sărata observ că vîntul aduce zăpada pe drum. Directorul tehnic Mărgineanu hotărăște să nu se intervină cu material antiderapant, așa cum se hotărîse inițial. Măsura n-ar folosi la nimic, din cauza stratului mare de zăpadă. Vîntul suflă cu o viteză de peste 40 kilometri pe oră, iar toate troienele din cîmp sînt aduse pe carosabil sub formă de suluri, groase de pînă la 30 de centimetri. „Este necesară o nouă intervenție cu mașinile cu lame. La Colonești cred că zăpada va ajunge la 50 de centimetri, pentru că acolo e cîmp deschis și vîntul are mereu viteză mai mare”, spune preocupat directorul.
Mașina își schimbă apoi direcția și o ia către drumul național care duce spre Vaslui. Și Dacia noastră, ca și celelalte mașini aflate în trafic se mișcă cu mare greutate. Sub zăpadă gheața pîndește, și poți oricînd să derapezi. Înainte de Traian ne întîmpină un autogreder solitar, care se luptă parcă zadarnic cu omătul depus peste tot. Șoferii care vin înspre Bacău ne fac semne să facem cale întoarsă. Ne avertizează asupra pericolului de a rămîne înzăpeziți pe undeva. Ne încăpățînăm și ne continuăm drumul. Mașina merge fără probleme, însă foarte încet. Peste tot, la anumite distanțe, mașinile de deszăpezit de la Drumuri Județene își fac treaba. Șoferii încearcă să adune zăpada depusă pe șosea. Alții, care au prins porțiuni fără prea mari probleme, se întorcu cu lamele pentru a mări suprafața carosabilă. Alții, în urma lor, aruncă cu sare și nisip. Pînă la Oncești, drumul nu ne pune prea mari probleme. Cînd tocmai spuneam că se poate circula fără prea mari peripeții, a început chinul. Aflu că pe drumul dinspre Oncești spre Vultureni s-a împrăștiat material antiderapant. Din cer continuă să cadă zăpadă, iar nisipul și sarea aproape că nu se mai văd. Mașina începe să se poticnească tot mai des. Ajungem într-un tîrziu la Motoșeni. Aici, directorul Mărgineanu pune mîna pe telefon, sună la Motoșeni și solicită intervenția imediată a mașinilor de dezăpezire.
Trecem și de acest hop și ne îndreptăm spre Parincea. Pe dealurile din apropiere, privirea mi se pierde în imensitatea albă. Nu mai știi unde e drumul și unde e cîmpul. „Dacă vîntul bate în continuare, am muncit degeaba pînă acum”, spune cu năduf Ion Mărgineanu. Pe carosabil, sulurile de zăpadă formate de vînt au îngustat vizibil partea circulabilă. Mașinile mai au șanse să treacă doar dacă merg pe mijlocul drumului.
Anagajații de la Drumuri au toate motivele să fie îngrijorați. Prognozele meteo nu sînt deloc favorabile. Va continua să ningă, iar viteza vîntului va fi de 60 kilometri pe oră. Coborîm în Parincea și ne îndreptăm spre satul Zlătari. Coborîm din mașină undeva prin sat, unde localncii s-au adunat cu mic cu mare. Aflu că aici, foarte devreme a avut loc un accident rutier. Autobuzul care face legătura cu Bacăul, plin de călători, a fost acroșat de o rabă. Spre norocul tuturor, n-au fost victime și mașina avariată a putut fi scoasă de pe drum.
Îi lăsăm în urmă pe localnicii contrariați de cele întîmplate, și ne continuăm drumul spre Răchițea, o zonă de pădure, cu numeroase serpentine. Zăresc deseori pe șosea angajații de la drumuri. Patrulează de-a lungul drumului și împrăștie material antiderapant. În timp ce mașina continuă să meargă, observ că ninsoarea s-a oprit. Șoferul frînează încet și ne dăm jos. Zăresc la cîțiva metri depărtare un muncitor cu doi cîini lîngă el. Nu rezist curiozității și îl întreb ce caută cîinii acolo. „Păi eu vin la muncă pe la patru și ceva dimineața. Plec de acasă la trei și trebuie să trec prin pădure. Mi-e frică să străbat singur noaptea pustietatea, așa că iau cîinii cu mine”, îmi explică omul.
Îl las pe om să-și continue treaba. Mașina iese pe șoseaua națională. Strada e curată aproape ca-n palmă. Drumarii au izbutit să o curețe, așa că șoferul apasă pe accelerație.
Zăpada a provocat întîrzierea trenurilor și a autobuzelor
Ninsoarea care a căzut ieri peste întreg județul a provocat întîrzieri ale trenurilor de călători de pînă la zece minute. Probleme mult mai mari au avut însă autobuzele care au venit spre municipiul Bacău. Cele mai multe au fost nevoite să aștepte ca drumurile să fie curățate de zăpadă. Cursele de călători au ajuns la Bacău cu o întîrziere de 20-30 de minute. În municipiul Bacău, autobuzele s-au luptat și ele cu zăpada, circulația revenind la normal imediat ce mașinile de deszăpezit au intervenit.
Ambulanțele plecate în județ au circulat cu mare greutate
Ninsoarea abundentă și viscolul care a troienit zăpada pe multe
dintre drumurile comunale din județ au dat bătăi de cap și mașinilor
de la Salvare. Solicitate la domiciliu la peste 100 de bolnavi, în
marea lor majoritate din zona rurală a județului, cadrele medicale
de pe Ambulanțe au răspuns tuturor apelurilor. Cel mai greu au
ajuns Salvările la orele la care afară încă mai ningea. „Cel mai greu
drum pe care l-am făcut astăzi a fost spre Pădureni. Aveam de luat
de acolo un bătrîn cu un accident vascular cerebral. Drumul era
plin de dune de zăpadă, pe care le ridicase viscolul pe șosea. Am
avut noroc de viceprimarul din Dămienești, care a trimis o freză
înaintea noastră. Ajutați de acest utilaj, am reușit să ajungem la
bolnav. La întoarcere am găsit la primăria din Dămienești un alt
bătrîn cu fractură, pe care familia îl adusese cu sania dintr-un sat
vecin”, ne-a povestit Vasile Cernat, șofer la Salvare.
Nici după încetarea ninsorii, ambulanțele nu au circulat cu mai
mare ușurință. „S-a mers destul de greu peste tot în județ, dar nici
un pacient pentru care ni s-a cerut ajutorul nu a rămas
netransportat la spital. Marea majoritate a apelurilor la Salvare au
fost pentru gravide, cardiaci și persoane care au suferit fracturi”, ne-
a declarat medicul de gardă Hussein Fakih. Pentru a fi siguri că pot
ajunge la poarta bolnavilor din zona rurală a județului, angajații
stației de Salvare au ținut permanent legătura cu primăriile din
comune. „Înainte de a pleca la drum sunam la primăria din comuna
în care era bolnavul, ca să aflăm dacă drumul este practicabil, iar în
cazul în care este blocat de zăpadă, să-l curețe cu utilajele pînă la
venirea noastră”, a povestit doctorul Fakih. (C.D.)
Ninsoarea a întrerupt programele tv
Precipitațiile au afectat și recepția programelor transmise de
televiziunile prin cablu din Bacău, mai ales în cartierele cu case.
Chiciura depusă a rupt cablurile aeriene expuse pe o distanță mai
mare de 30 de metri în Hemeiuși, CFR, Șerbănești, Tache, Măgura,
Mărgineni și Letea Veche. Cablurile rupte au fost înlocuite în cursul
zilei de ieri, dar dacă ninsorile vor continua, se pot ivi noi defecțiuni.
(C. TĂNĂSESCU, C. DUȚĂ, Fl. POPESCU)
Lasă un răspuns