S-au depus șapte oferte din partea constructorilor români și străini pentru construirea Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț, anunță Compania Națională de Investiții Rutiere. Printre cei 7 ofertanți, se numără și „regele autostrăzilor”, Umbrărescu.
Cu o lungime de 51 kilometri, Drumul Expres va asigura condiții moderne de transport și legătura municipiului Piatra Neamț la Autostrada Moldovei-A7.
𝐎𝐅𝐄𝐑𝐓𝐄𝐋𝐄 𝐃𝐄𝐏𝐔𝐒𝐄 :
- Ofertant unic – Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S.
- Asociere – Trace Group Hold (Leader),YÜKSEL İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ,CITADINA 98,OLDROAD CONSTRUCT,CREATIVE ROAD DESIGN,ADD GLOBAL DESIGN S.R.L.,TANCRAD
- Asociere – SA & PE CONSTRUCT SRL (Leader),TEHNOSTRADE S.R.L.,SPEDITION UMB
- Asociere – PRECON TRANSILVANIA S.R.L. (Leader), Automagistral-Pivden SRL,CONEXTRUST
- Asociere – BOG’ART (Leader),ROTARY CONSTRUCTII MENTENANTA,CONCELEX,X-WAY INFRASTRUCTURE
- Asociere – BISKON YAPI ANONIM SIRKETI (Leader),ILGAZ CONSTRUCTION,STRACO HOLDING
- Asociere – DANLIN XXL (Leader),GROMA HOLD LTD, Intertranscom Impex S.R.L.,EVROPEISKI PATISHTA,ANTREPRIZA DE CONSTRUCTII DRUMURI SI AUTOSTRAZI
Contractul estimat la 6,7 miliarde lei este licitat într-un singur lot și are o durată de realizare de 48 de luni, din care 12 luni pentru etapa de proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor). Finanțarea investiției se va realiza din fonduri externe nerambursabile, Programul Transport 2021-2027 și de la Bugetul de Stat.
„Pentru construirea acestui Drum Expres, conform estimării din Studiul de Fezabilitate sunt necesare, pe toată durata execuției, 1800 de locuri de muncă. De aceea, pentru a încuraja incluziunea socială, concept pe care l-am promovat în toate licitațiile de execuție, în criteriile de atribuire am prevăzut acordarea punctajului suplimentar pentru constructorul care angajează persoane fără loc de muncă din județele Bacău și Neamț. Și tot pentru a încuraja incluziunea socială, în premieră, în cadrul criteriilor de atribuire am decis acordarea punctajului suplimentar constructorilor care utilizează forță de muncă din sistemul penitenciar și aici mă refer exclusiv la deținuții care doresc să lucreze, având astfel posibilitatea ca, după eliberare, să se reintegreze mai ușor în societate și să dețină și o calificare. Este un demers pe care îl realizăm în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor ”, a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
„Leader” se scrie in engleza. In romaneste, se scrie LIDER.
La fel cum se scrie si henț (in loc de hands), gol (in loc de goal), aut (in loc de out), meci (si nu match), tirbușon (in loc de tire-bouchon), marșarier (și nu marche-arriere), coafeză (și nu coiffeuse), parlamentar (și nu parliamentar), șef (și nu chef), mască (și nu mask), robot (și nu rabota), fault (care se aude cum se scrie, adica desi in original englez care inseamna „greseala” se scrie tot faul se citeste FOLT), ghem (si nu game, cum scriu analfabetii), tenis (si nu tennis), fotbal (nu football), iar exemplele sunt cu miile. Se scrie LIDER, asadar. Dar cum numarul de analfabeti din CNAIR, ca din toate institutiile de stat, este de-a dreptul colosal (si nu colossal), nu e de mirare ca suntem usor de dus de nas.
Sunt mulți “ziariști” , la nivel național, care fac greșeli de scriere și gramaticale impardonabile! Am înțeles, nu ai pus o cratimă,dar să faci grașeli de scriere sau gramaticale….
UMB a dovedit ca se poate!
Toți jurnaliștii au datoria să ia atitudine împotriva oribilei romengleze. Din păcate ………………