Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău a demarat un control la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău, după ce la o televiziune centrală au apărut imagini care arătau un copil legat cu un ham de gratiile pătuțului, dar și condițiile improprii dintr-un sector al Secției de Pediatrie. Inspectorii DSP au constatat mai multe abateri de la normele igienico-sanitare, au dispus închiderea de urgență a șase saloane și efectuarea lucrărilor de igienizare. „În șase saloane din sectorul D al Secției de Pediatrie au fost constatate zone de igrasie în partea în care a fost făcută o extindere și a fost inclus balconul în cadrul secției – ne-a declarat Anda Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al DSP. Cele șase saloane au fost închise și s-a dispus efectuarea lucrărilor de igienizare în termen de 72 de ore. De asemenea, s-a impus Compartimentului de prevenire și combatere a infecțiilor nosocomiale din cadrul SJU luarea tuturor măsurilor pentru asigurarea condițiilor de desfășurare corectă a actului medical pe perioada efectuării lucrărilor de igienizare.”
Directorul medical al SJU, dr. Aurelia Țaga, a dat asigurări că activitatea în sectorul D al Secției de Pediatrie nu este afectată de aceste lucrări. „Cei zece copii care erau internați în aceste saloane au fost dirijați pe alte sectoare și nu sunt afectați de aceste lucrări de igienizare, care sunt aproape de final” – ne-a declarat dr. Țaga. Reprezentanții DSP au informat, ieri, că, pe lângă închiderea a șase saloane din sectorul D al Pediatriei pentru igienizare, s-a luat și măsura sancționării unei angajate a SJU. Aceasta a primit o amendă de 500 de lei pentru că nu cunoștea tehnicile de curățenie și dezinfecție și nu completase graficele de curățenie. Astăzi, DSP va merge din nou în control la spital și va verifica dacă s-au făcut lucrările de igienizare în cele șase saloane închise.
Ultimul control al DSP în Secția de Pediatrie s-a făcut în noiembrie anul trecut, când s-au constatat aceleași abateri și s-au dispus aceleași măsuri. Reprezentanții DSP susțin însă că în acele saloane se face frecvent condens și apare igrasia. De aceea, aproape în fiecare lună trebuie făcută igienizare.
Hamul, fabricat cu scopul de a preveni accidentările
În ceea ce privește hamul cu care era legat copilul, DSP a ajuns la concluzia că „dispozitivul nu este unul improvizat și este fabricat cu acest scop, pentru a preveni eventuale accidentări. Deoarece acest copil nu era însoțit de mamă, personalul a utilizat dispozitivul pentru a evita posibile accidentări, doar pe perioada în care personalul medical a fost implicat în alte activități medicale sau de administrare a alimentației la alți copii” – a mai explicat purtătorul de cuvânt al DSP, Anda Dumitrescu. „Este un dispozitiv care asigură securitatea copilului în anumite condiții – a explicat și dr. Aurelia Țaga, directorul medical al SJU. A fost achiziționat din comerț, este indicat medical pentru securitatea copilului și folosit în situații de urgență. În acea perioadă aveam internați 28 de copii, dintre care doi sugari cu grad de distrofie avansată, la care se impune alimentația prin sistem gavat și unde este necesară prezența a două persoane. Pentru asigurarea copilului s-a recurs la la această metodă, pentru a se evita accidentarea lui.”
În cadrul unei conferințe de presă, conducerea spitalului a pus la dispoziție și o filmare în care mama copilului vorbește despre acest scandal și apreciază că personalul medical a luat măsuri de siguranță pentru ca fiul ei să nu se accidenteze, dat fiind că acesta obișnuia să sară din pat și chiar se lovise cu câteva zile în urmă.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns