• 150 de persoane vor face analize medicale și vor spune cum se hrănesc • specialiștii încearcă să identifice legătura dintre bolile grave și deficiențele de alimentație ale cetățenilor
Diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, accidentele cerebrale, bolile hepatice și cancerul de stomac sînt cîteva dintre bolile grave care în ultima vreme au crescut alarmant în județul Bacău și care au ca principală cauză alimentația dezechilibrată. Statisticile arată că, la sfîrșitul anului trecut, existau în județ 5.900 de persoane bolnave de diabet. Numărul a crescut cu încă 405 cazuri la adulți și copii pînă la sfîrșitul primului trimestru al acestui an. Numărul de îmbolnăviri a crescut alarmant și la anemii, hipertensiune, boli cerebrale și hepatice. În primele luni ale anului s-au prezentat la spital sau la dispensarele de cartier cîteva mii de pacienți cu astfel de boli. „Numărul bolnavilor cu aceste afecțiuni a crescut peste tot în țară. Toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară trebuie să stabilească legătura dintre modul de alimentație al populației și bolile în creștere”, ne-a declarat doctorița Cornelia Cojocaru, directorul DSP Bacău. Testele propuse presupun ca cei 150 de cetățeni din orașe și sate să completeze un chestionar, în care să explice ce, cînd și cît mănîncă, apoi vor fi supuși unor analize medicale. „Depistarea valorilor glicemiei, colesterolului, a nivelului lipidelor din sînge sînt cîteva dintre analizele care pot explica legătura dintre modul de alimentație și boli”, a spus directoarea DSP Bacău. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns