• el este liderul echipei băcăuane care va participa la „naționalele” de la Constanța • competiția era programată în această săptămînă însă a fost amînată pentru că așa este normal în România
NAVOMODELISM: Echipa reprezentativă de navomodeliști a Sport Club Municipal Bacău (antrenor coordonator Petru Zaharioaia) va participa, de lunea viitoare, la campionatul național care va avea loc la Constanța, la fel ca și în 2003, fiind una dintre principalele favorite la medalii. La cel mai important concurs intern, la care se va face și selecția pentru participarea la campionatele europene din august, SCM se bazează pe Marius Cheșcu (campionul mondial de anul trecut la concursul din Germania, la clasele C3 și C4), Cătălin Raț (C1), Gheorghe Aldea (C1), Mihai Gugleș (C3), Ștefan Roșu (C2, C5), Mihaela Gugleș (C2, C5, C6), Alin Cojocaru (C1, C6), Mircea Luca (C3, C4), Ioana Roșu (C2), Roxana Gugleș (C1, C4). Concursul ar fi trebuit să aibă loc în această săptămînă, însă cei de la Federația Română de Modelism au decis că ar prinde bine o amînare, nereușind, în același timp, să trimită și sfoară în țară. Prevăzător, Zaharioaia a avut inspirația de a da un telefon și astfel a scăpat de neplăcerile unor cheltuieli inutile.
Anul trecut, echipa de navomodeliști de la SCM Bacău a cucerit 21 de medalii la Campionatul Național de la Constanța (24-30 iunie), lăsînd mult în spate pe cea a gazdelor, considerată apriori ca principală favorită. Marius Cheșcu (dublu campion național) și regretatul Costică Suvac (medaliat, de asemenea, cu aur) au reprezentat România la Campionatul Mondial de la Hanovra (Germania). Primul a devenit campion mondial iar Suvac, Dumnezeu să-l ierte, a murit la puțin timp de la întoarcerea în țară. În 2002, trupa de navomodeliști de la SCM Bacău, formată din Marius Cheșcu, Costică Suvac, Gheorghe Aldea, Ștefan Roșu (seniori), Mădălina Păduraru, Ioana Roșu, Roxana Gugleș, Mihaela Gugleș, Alin Cojocaru și Mircea Luca (juniori), a depășit toate așteptările. Campionatul, la care au luat parte peste 15 echipaje din Bacău, București, Constanța, Sibiu, Timișoara, Iași, Suceava, Galați etc., a fost clar dominat de băcăuani. 21 de medalii (8 de aur, 5 de argint și 8 de bronz), 10 la seniori (4 de aur, 1 de argint și 5 de bronz) și 11 la juniori (4 – 4 – 3), stau în vitrinele cu trofee ale sportivilor noștri.
În ce privește caracteristicile modelelor, machetele mari pot măsura pînă la 2 metri lungime iar cele mai mici pot fi construite într-o sticlă, pînă la o scară de 1:1000. C1 sînt modele ale navelor cu vele, C2 sînt nave militare, C3 – nave în construcție sau cu dimensiuni mai mici decît ale machetelor de anvergură, C4 – nave militare sau civile realizate la scară mică, C5 – secțiuni de navă, C6 – nave în miniatură construite în spații închise (sticle etc.), C7 – modele construite din piese cumpărate din magazin („kituri”, în limbajul modeliștilor). În probele pe echipe bilanțul a fost o medalie de argint la clasa C2, una de bronz la C4 (seniori), „aur” la C1 și „argint” la C2 (juniori). (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns