Weekendul care tocmai s-a incheiat a dat serios de lucru medicilor de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, mai multe persoane ajungind sa fie pacientii unitatii in urma unor accidente casnice, aparent stupide. Actiuni gospodaresti precum fiertul lapteului sau preparatul dulcetii, culesul fructelor din copaci sau lucrul cu animalele de prin ograda s-au dovedit a fi cu mare ghinion pentru citiva locuitori din judet. Este si cazul unui barbat de 60 de ani din Bacau, Nicolae M., care s-a prezentat in Unitatea de Primiri Urgente din cadrul SJU Bacau dupa ce s-a oparit cu lapte. „Barbatul are arsuri de gradul II pe torace anterior, regiune abdominala si coapse si a fost internat la sectia de arsi”, a spus Mirela Romanet, purtator de cuvint SJU Bacau. Dorinta de a prepara dulceata s-a soldat, de asmenea, cu ajungerea in spital pentru o gospodina de 45 de ani din Bacau. Acesteia i-a explodat, pur si simplu, in fata, un borcan cu dulceata fierbinte, femeia alegindu-se cu arsuri destul de serioase, dar refuzind internarea. Tot weekend cu „ghinion in gospodarie” a fost si pentru Viorel Z., de 64 de ani din Dealu Morii. Acesta a ajuns in spitalul bacauan prin transfer de la Spitalul Podu Turcului, cu fractura antebrat drept, dupa ce a cazut din visin. Tot de la Podu Turcului si tot din Dealu Morii, a fost adus si un tinar de 26 de ani, Nelu R., cu plaga muscata mina dreapta si antebrat sting, victima a agresiunii unui cal. Ambii se afla internati, cel dintii la Ortopedie, al doilea, la Sectia de Chirurgie Plastica, in timp ce o alta victima a agresiunii animalelor se afla si ea, de la sfirsitul saptaminii trecute, spitalizata la Chirurgie Generala. Este vorba despre Floarea I., o femeie de 79 de ani, din comuna Negri, care a fost calcata de vaca, diagnosticul pus de medici fiind contuzie toracica. Alti patru bacauani au ajuns in atentia medicilor, din fericire cu rani superficiale, dupa ce au fost muscate de ciini.
o gospodina a zis
Nu stiu ce fel de dulceata a explodat in fata gospodinei, dar nu asa se face dulceata. Dupa ce se fierbe dulceata se lasa la racit o noapte intrega (in oala in care a fiert), si abia dupa racire se pune in borcane si se pun capacele. Gemul se pune fierbinte in borcane (imediat dupa fiert) se lasa sa se raceasca 24 de ore in ele (adica in borcane)iar dupa ce se formeaza o pojghita deasupra se pun capacele; compotul e mult mai simplu de facut: se pun fructele in borcan se pun 2-3 linguri de zahar in ele, se pune apa, se pun capacele; apoi toate borcanele se aseaza intr-o cratita cu niste prosoape puse la fundul ei (sau cu ziare), se umple cu apa cratita, se da foc f. mic, dupa citeva ore de fiert la foc f. mic se opreste focul, se acopera cratita cu paturi pina a doua zi. A doua zi se pun borcanele in debara sau in beci….. Retete garantate. Veti avea dulceturi si compoturi pentru 4 ani garantati fara sa expire.