Timp de aproape o săptămînă, președintele Tribunalului Bacău a refuzat să vorbească cu presa despre documentele care au ajuns în posesia „Ziarului de Bacău”, și care vizau modul cel puțin ciudat, dacă nu ilegal, în care s-au cheltuit banii publici pentru investiția noului sediu al Tribunalului Bacău. După o tăcere îndelungată, Dumitru Pocovnicu a decis să vorbească și să-și spună punctul de vedere asupra tuturor aspectelor care au constituit obiectul unor materiale de presă și care au apărut în „Ziarul de Bacău” săptămîna trecută.
Președintele Tribunalului Bacău, Dumitru Pocovnicu, susține că are explicații pentru modul în care s-a derulat investiția privind noul sediu al Tribunalului și Curții de Apel Bacău. Referindu-se la faptul că în actele contabile ale Tribunalului Bacău apar documente care au drept siglă „Pocovnicu Cezar SRL”, președintele Tribunalului a declarat că acest fapt se datorează unui program informatic conceput pentru Societățile cu Răspundere Limitată (SRL), program cu care a fost nevoit să lucreze și Tribunalul o perioadă. „Actul pe care l-ați prezentat dumneavoastră în ziar este o notă de recepție, un document intern care nu are valoare legală și nu produce consecințe juridice pentru alte părți. Furnizorul pentru consumabilele care au fost livrate Tribunalului Bacău și recepționate prin documentul prezentat de dumneavostră în facsimil, este o altă societate, care apare menționată în același act și către care a și fost făcută plata. Cît privește faptul că pe această notă de recepție apare un SRL în antet, acest lucru se datorează faptului că noi, ca instituție publică, am lucrat cu un program informatic destinat SRL-urilor. Era un program de execuție și nu puteam interveni să ștergem această sintagmă din program pentru că am fi șters toată aplicația. Greșeala lui Cezar (fratele președintelui, administratorul Tribunalului Bacău, n.r.) este că nu a șters cele trei litere”, a precizat Dumitru Pocovnicu. Tot legat de Cezar Pocovnicu, președintele Tribunalului a ținut să precizeze că între el și fratele său nu este în nici un fel vreo situație de incompatibilitate, întrucît textul de lege face referire la funcționari publici din aceeași categorie de personal. „Eu sînt magistrat, nu sînt funcționar public. Doar fratele meu este funcționar public. În plus, mai sînt încă două condiții obligatorii pentru a exista situație de incompatibilitate: să fie o relație directă din subordonare, ori Cezar este direct subordonat directorului economic, nu mie, și să fie rude de gradul I, ori noi nu sîntem rude de gradul I”, a mai spus Pocovnicu. Pe același considerent, președintele Tribunalului Bacău a declarat că nici între el și soția sa, Veronica, care este anganjată pe post de informatician la instituția la care soțul este președinte, nu este situație de incompatibilitate.
Valoarea de deviz nu este totuna cu valoarea de achiziție
Făcînd referire la modul în care au fost achiziționate ușile la celulele deținuților care sînt aduși la procese în instanță, președintele Tribunalului a spus că acestea au fost achiziționate cu o valoare mult mai mică decît cea aprobată în devizul general de construcții. El a mai precizat că ușile prevăzute cu astfel de sisteme sînt impuse de normele europene în vigoare privind deținuții. „Ați arătat în materialele dumneavoastră că în comerț, o astfel de ușă nu poate costa mai mult de 25 de milioane de lei. Ei bine, eu le-am achiziționat cu și mai puțin de atîta. Este adevărat, devizul de lucrări a fost aprobat pentru o valoare de peste 500 de milioane de lei pentru cele cinci uși, dar au fost achiziționate cu 73,9 milioane de lei toate. Conform acestui deviz, eu pot să mă încadrez cu cheltuielile pînă la această sumă, dar nimic nu mă împiedică să cumpăr și cu mai puțin de atît, și îi plătesc antreprenorului general exact valoarea facturilor pe care mi le prezintă la plată, nicidecum valoarea aprobată în deviz”, a explicat Dumitru Pocovnicu. În ceea ce privește sponsorizarea pe care o face „Conimpuls” către Tribunalul Bacău cu cele 12 bănci pentru deținuți, în condițiile în care Tribunalul a preluat asupra lui obligația de a face dotările cu moblier și a scutit firma lui Sergiu Sechelariu de acest efort, Dumitru Pocovnciu a evitat să se pronunțe. „Eu așa am preluat contractul de investiții, cu această clauză. Cînd a fost încheiat acest contract nu eram eu președinte de Tribunal. Eu nu am făcut decît să respect prevederile inițiale ale contractului, că altfel îmi cerea socoteală Curtea de Conturi”, a spus Dumitru Pocovnicu.
„Camerele video au fost montate conform reglementărilor în vigoare”
Președintele Tribunalului Bacău spune că cea mai mare minciună care se vehiculează despre noul sediu al Tribunalului Bacău se referă la sistemul audio-video și de interfonizare care a fost montat în noul sediu al instituției. El a precizat că nimic din cele relatate în presă nu este adevărat. „Orice instituție de genul acesta are nevoie de instalații antifoc, antiefracție și de sonorizare în sălile de ședință, după normele impuse de minister. Ca instalație audio nu există altceva decît cea de sonorizare, și în plus mai există o instalație pentru o televiziune cu circuit închis și camere video montate în spațiile destinate publicului, în celulele deținuților și la arhivă. Cît despre panoul centrul, el nu este instalat în nici un caz în biroul președintelui, ci se află amplasat la etajul întîi, într-o încăpere în care va aparține poliției instanței. În plus, camerele de luat vederi nu se mișcă, sînt fixe și nu focalizează. E o absurditate! Cum să mă uit pe actele oamenilor care vin în instanță? Dar nu mi-ar fi aprobat poliția proiectul, dacă era ceva în neregulă”, a mai adăugat Pocovnicu. Președintele Tribunalului Bacău a mai făcut referire și la faptul că parchetul, piatra de Bașchioi și plăcile de granit au fost montate pe exact suprafața menționată în documente. „Suprafața utilă a construcției este de 3.800 de metri pătrați, iar parchet s-a montat pe mai puțin de jumătate din această suprafață. La fel și cu piatra de Bașchioi și plăcile de granit cu care a fost placată pardoseala pentru tot ce ține de accesul publicului. Nu mi-aș putea permite să plătesc ceva ce nu există. Ar trebui să fiu inconștient să fac așa ceva. Am vrut să fac totul ca la carte de la început. Se pare că aici am greșit. În loc să-mi văd de treaba mea și să respect proiectul inițial, am vrut să fac bine și a ieșit rău”, a încheiat Dumitru Pocovnicu. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns