Preşedintele rus Dmitri Medvedev îi va decora marţi pe cosmonauţii care au contribuit la explorarea spaţiului cosmic, între aceştia numărându-se şi românul Dumitru Prunariu, a precizat pentru AGERPRES serviciul de presă al Kremlinului.
Ceremonia are loc în contextul marcării a 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu, realizat pe 12 aprilie 1961 de Iuri Gagarin, care rămâne un erou naţional şi un simbol al dominaţiei sovietice în cucerirea spaţiului. Evenimentul este sărbătorit cu mare pompă la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei – prin expoziţii, conferinţe şi concerte, toate încununate cu un foc de artificii în seara zilei de marţi.
Dumitru Prunariu este singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic. El a efectuat zborul în perioada 14 – 22 mai 1981, la bordul navei cosmice „Soiuz 40” şi al laboratorului spaţial „Saliut-6”. Cosmonautul român a realizat mai multe experienţe ştiinţifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiaţiilor cosmice, al medicinei, biologiei şi psihologiei, dar şi al tehnologiilor spaţiale.
Prin zborul lui Dumitru Prunariu în spaţiu, România a devenit a noua ţară din lume care îşi promovează capacitatea ştiinţifică în spaţiul extraatmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu.
Dumitru Prunariu este preşedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic, dar deţine şi funcţia de preşedinte în exerciţiu al Filialei Europene a Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic.
Rusia a investit mult în cucerirea spaţiului în perioada Războiului Rece. Zborul lui Gagarin a marcat depăşirea de către Uniunea Sovietică a Statelor Unite ale Americii în această sferă. Cu patru ani mai devreme, URSS a fost prima ţară care a trimis un satelit în spaţiu, celebrul Sputnik.
Dar perioada dominaţiei ruse a trecut, Moscova reducând semnificativ, după destrămarea URSS, investiţiile sale în acest domeniu. Programele ruseşti au cunoscut eşecuri, ultimul vizat fiind sistemul de navigare prin satelit Glonass, concurent al celui american GPS.
La sfârşitul lunii decembrie, trei sateliţi au căzut în Pacific, nereuşindu-se plasarea lor pe orbită, din cauză că lansatorul a fost supraîncărcat cu combustibil.
Totuşi Rusia vrea să reia cursul de odinioară. Premierul Vladimir Putin a reliefat săptămâna trecută necesitatea creării unui program pentru cercetarea Lunii, a planetei Marte şi a altor planete din sistemul solar, în cooperare cu alte state. El a cerut agenţiei spaţiale Roskosmos şi Academiei Ruse de Ştiinţe să prezinte un asemenea proiect în luna august. AGERPRES
Lasă un răspuns