Dumitru Sechelariu este, de departe, cea mai mediatizată figură
politică din Bacău. Influent om de afaceri, împătimit al fotbalului și, mai nou, al sporturilor cu motor, primarul Bacăului și-a consolidat faima în luna iulie a anului 2002, cînd și-a aniversat împlinirea a 44 de ani împreună cu toată suflarea orașului în mijlocul Parcului „Cancicov”. Mii de băcăuani s-au înghesuit atunci să mănînce un mic și să bea o bere în cinstea sa. De cîtva timp, primarul Sechelariu nu mai protestează cînd i se asociază numele de titulatura de baron local. „Eu sînt baron local din 1990, nu de acum. Și atunci eram om de afaceri așa cum sînt și acum. În 1996, la Primăria Bacău au venit în Volvo, nu cu Dacia”, spune, deseori, primarul Sechelariu. Pînă în momentul în care a venit la cîrma administrației publice băcăuane, Dumitru Sechelariu avea afaceri în domeniul transportului internațional și al comerțului, prin lanțul de magazine „Selena”. Cu puțin înainte de alegerile din 1996, Dumitru Sechelariu a cumpărat cotidianul „Deșteptarea”. Șase ani mai tîrziu achiziționează postul de radio Alfa, acțiune urmată, apoi, și de deschiderea unui post de televiziune. În felul acesta este format trustul de presă „Deșteptarea”.
Firmele sale alimentate din plin de bugetul local
La scurt timp după ce a cîștigat și cel de al doilea mandat, Dumitru Sechelariu devine proprietarul Institutului Județean de Proiectări (IPJ), devenit după privatizare SC General Proiect. Instituția este condusă acum de soția sa, Laudeta Sechelariu, și de fosta șefă de cabinet a primarului, Carmen Corocea. Majoritatea covîrșitoare a studiilor de fezabilitate și documentațiilor tehnico – economice pentru investițiile care sînt executate în municipiul Bacău sînt realizate în acest moment de societatea General Proiect. De-a lungul anilor, lui Dumitru Sechelariu i s-a reproșat că a eliminat concurența reală și că toate lucrările de investiții din oraș sînt executate de firme ale unor rude sau prieteni ai primarului. Numeroase nereguli legate de modul de atribuire a lucrărilor, de la montarea de garduri și stîlpi de protecție în oraș, făcută de societatea unui prieten, pînă la lucrările de asfaltare de drumuri, atribuite către un alt amic, Dorinel Umbrărescu, și societății sale, UMB Spedition SRL din Podu Turcului, au fost semnalate, la vremea respectivă în presă.
Un alt apropiat de al său, Dumitru Chiribău, patron al societății Egreta, a preluat administrarea rețelelor de transport a agentului termic din oraș, după ce CET Bacău a trecut în subordinea Consiliului Local. Un ultim scandal s-a iscat pe seama buletinelor de vot care vor fi utilizate în județul Bacău la aceste alegeri locale, care sînt tipărite la una din tipografiile actualului primarul al Bacăului, candidat la rîndul său la un nou mandat.
De anul trecut, Dumitru Sechelariu a devenit acționarul principal al Fabricii de Hîrtie „Letea”, la această oră singura societate producătoare de hîrtie de ziar din țară. Din fonduri europene, el și-a deschis și o fabrică de capace de plastic și prelucrează ambalaj de tip pet. Dumitru Sechelariu mai este acționar la „Selena Motor Sport” și deține controlul Societății Comerciale Transport Public SA, firmă la care acționar majortar este mama sa, Agripina Sechelariu. Societatea deține, acum, monopolul transpoertului În ultimele luni, SC Transport Public a început să primească sume de ordinul miliardelor de lei pentru subvenționarea abonamentelor de transport pentru pensionari și persoanele cu hanidcap de la bugetul local. În perioada 1999 – 2003, actualul primar al Bacăului, a achiziționat în intravilan 80.940 de metri pătrați de teren, iar în 1999 a cumpărat 6.917 metri pătrați de luciu de apă. Dumitru Sechelariu mai are în proprietate o casă care are o suprafață construită de 885 de metri pătrați, plus o anexă de 93 de metri pătrați.
Lasă un răspuns