După ce unitățile medicale au achiziționat din donații și din bugetele publice, nu doar unul, ci trei aparate Real Time-PCR pentru testarea Covid 19, la care se adaugă un al patrulea aflat în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Bacău, numărul testelor a scăzut dramatic față de acum câteva săptămâni. Dacă acum trei săptămâni se efectuau în jur de 190 de teste pe zi, în ultimele zile, media a fost de 16-17 teste.
Concret, dacă la începutul lunii, de exemplu, 12 mai, se efectuaseră 189 de teste, iar la final de mai, 194, treptat numărul a început să scadă. Pe 1 iunie, DSP Bacău a raportat 13 teste, iar pe 2 iunie, doar 24 de teste. „Scăderea numărului este motivată de respectarea metodologiei de testare, care nu s-a schimbat. Acesta a fost numărul real de solicitări de testare din ultimele zile. În zilele în care s-au raportat mai multe teste, era vorba și de personalul din căminele de bătrâni”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al DSP Bacău.
Trei aparate, peste 1 milion de lei
La începutul crizei sanitare, spitalele din județ trimiteau probele pentru confirmare la Iași, ceea ce însemna, în momentul de vârf, mai multe zile de așteptare pentru confirmarea diagnosticului. De aici, a venit și efortul unităților medicale de a achiziționa fiecare aparate proprii de testare.
Spitalul Onești, desemnat suport Covid 19, a pus în funcțiune primul un astfel de laborator de testare, achiziționând cu bani din donațiile firmelor private și 100.000 de lei de la Primăria Onești un aparat de testare. Costul total: circa 430 de mii de lei. Primele teste s-au făcut în ultima săptămână din aprilie.
Și Spitalul Județean de Urgență Bacău a achiziționat un aparat de testare cu 432 de mii de lei. Aparatul și laboratorul au fost gata de funcționare la începutul lunii mai, moment în care autoritățile au anunțat că vor putea procesa de la 50 la 100 de teste, zilnic.
Și Direcția de Sănătate Publică a încheiat un parteneriat cu un laborator privat pentru a face testările necesare pentru pacienții cu suspiciune de coronavirus, ridicând astfel la trei numărul laboratoarelor în care se poate confirma acest diagnostic.
În fine, și Spitalul Comănești a anunțat că va avea primul aparat de testare, achiziționat cu 100 de mii de euro, tot din sponsorizări și donații.
Pentru a aduce bani la bugetul spitalului și a nu lăsa să se pună praful pe aparatura scumpă, spitalele vor face teste și la cerere, la Onești, de exemplu, prețul unei astfel de analize fiind de 250 de lei.
Peste 3400 de băcăuani stau izolați în case pentru că nu sunt testați
Conform Prefecturii Bacău, peste 3400 de băcăuani sunt izolați la domiciliu în această perioadă. Este vorba despre cei veniți din străinătate, care trebuie să stea 14 zile acasă. Aceștia ar putea fi testați de autorități pentru a nu sta închiși în casă, mai ales că există aparate de peste 1 milion de lei în județ. Însă nimeni nu face nimic, prevalându-se de faptul că metodologia nu prevede testarea persoanelor aflate în izolare.
Florin a zis
Un articol tendentios. Legea si metodologia intocmita de Ministerul Sanatatii trebuie respectata. Cine nu o respecta plateste cand vine Curtea de Conturi. Dar ce stie un postac PSDist.
Pneleuuu a zis
Conducătorii nostri iubiți trebuie sa raporteze cazuri puține, ca doar vin alegerile. Când a fost de făcut bani, trebuiau raportate cazuri multe. C-așa e-n tenis…
feedback a zis
aparatura PCR se poate folosi si de acum inainte , nu numai pentru detectarea unui virus. Intrebuintarile sunt multiple, la fel cum cele 3 etaje ale spitalului vor putea fi date in folosinta de acum inainte chiar daca finisate la comanda rapida pentru pacienti covid. Asa ca sa nu facem anti campanie electorala unui partid pentru ca s-au cumparat aparate sau ptr ca se da in folosinta un spital care statea in paragina de ani buni…
ANa a zis
si daca testul nu se negativeaza 2 luni ce veti face cu acesti oameni apti de munca si pe care tu stat va trebui sa le platesti concediu medical? De ce nu vorbeste nimeni de cum putem stimula imunitatea pentru a face fata virusului? De ce nu vorbiti de conditiile de mediu , de hrana , de emotii durerii , de saracie si influenta lor in negativarea sau pozitivarea testelor???
feedback a zis
Pentru Ana: stiti ca stimularea imunitatii poate duce in unele cazuri la deces? ati auzit de furtuna citokinelor care se declanseaza in cazul infectiei cu covid, culmea chiar la pacienti tineri, sanatosi tun, care alearga zilnic , care participa la maratoane? e usor sa zici ca trebuie stimulata imunitatea. medicii din nici o tara din lume, mai putin Romania, nu recomanda vitamine si minerale ca sa nu pomenesc de cele naturiste, ca nu-i asa „nu strica”. Multe chiar fac rau si duc la boli grave in timp, netratabile , fatale. medicina se vede simpla din afara…:(