• șefii sistemului sanitar spun că exagerat de multă lume ajunge la Urgențe
Organizarea centrelor de permanență în muncipiul Bacău a ajuns din nou subiect de discuție. Direcția de Sănătate Publică (DSP) din județ și-a propus să reînființeze măcar un astfel de centru în Bacău, din cauza numărului foarte mare de pacienți care se prezintă la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean. Anul trecut, pe la Urgențe au trecut 48.000 de pacienți. Dintre aceștia, au fost internați în spital 8.000, în timp ce problemele de sănătate a 30.000 de persoane puteau fi ușor rezolvate într-un cabinet al medicului de familie sau într-un centru de permanență. Numai că centrele de permanență au ajuns un fel de minge de ping-pong, de care astăzi este foarte mare nevoie, iar atunci cînd erau, se spunea că activitatea lor nu se justifică. Paradoxal este că înființarea lor a fost cerută tot pentru că pacienții aglomerau serviciile de primire urgență ale spitalelor.
La baza închiderii centrelor de permanență a stat motivația că pacienții se vor adresa medicilor de familie și vor fi triați spre Urgențe numai cazurile cu adevărat grave. Însă socoteala din tîrg nu s-a potrivit cu cea de acasă, pentru că băcăuanii care s-au simțit rău au mers direct la Urgențe. De aceea, pentru a decongestiona Urgențele spitalului, DSP Bacău a luat atitudine pentru reînființarea unui astfel de centru, mai ales că, în weekend, Urgențele au cea mai mare adresabilitate. „S-au înaintat la București propuneri de reînființare a unui centru de permanență în Bacău, unde adresabilitatea este mult mai mare decît în zonele rurale. Așteptăm răspunsul de la minister”, ne-a declarat doctorița Cornelia Cojocaru, directoarea DSP Bacău.
Centrele de permanență au fost înființate în 2001, principala justificare de atunci a șefilor sistemului sanitar fiind degrevarea serviciilor de urgență ale spitalelor. Tot la acea vreme, șefii sistemului sanitar se plîngeau de faptul că numărul internărilor din spitale este nejustificat de mare, tocmai pentru că bolnavii nu treceau întîi prin filtrul unui medic de familie. Pornind de la aici, în județul Bacău au fost înființate 17 centre de permanență, opt dintre ele funcționînd numai în municipiul Bacău. Treptat, unul cîte unul, centrele s-au închis, ultimul dintre ele fiind cel din Policlinica pentru copii, închis în primăvara acestui an. În prezent, în județul nostru mai funcționează cinci centre de permanență, la Tîrgu Ocna, Slănic Moldova, Ghimeș-Făget, Găiceana și Stănisești. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns