• ce se întîmplă acum dovedește că sumele uriașe au fost aruncate pe Apa Sîmbetei • n-au trecut două luni de la renovarea clădirii, iar ușile încep să se coșcovească, parchetul să se umfle, iar balamalele de pe la uși să iasă din încheieturi • duminică, în timpul unei ploi zdravene, pe scenă a început să curgă apă din acoperiș • deși au cheltuit o avere din banii băcăuanilor, autoritățile locale se scuză și spun că încă n-au recepționat lucrarea
Aproape două milioane de dolari. Mai exact, 63,964 miliarde de lei. O avere cheltuită de municipalitatea băcăuană pentru renovarea Teatrului Bacovia. Clădirea a fost inaugurată cu mult fast, însă pînă și cel mai neavizat dintre cei prezenți a putut observa că în interior nu s-a făcut mare lucru. Ce a urmat: acum două zile, după o ploaie zdravănă, în teatrul băcăuan a început să plouă. Adică la nici două luni după ce a fost renovat cu o sumă imensă.
Pentru a face rost de acești bani, municipalitatea băcăuană s-a împrumutat de la populație, în toamna anului 2002, prin lansarea unei emisiuni de obligațiuni în valoarea de 35 de miliarde de lei. Suma, care reprezenta la acea dată aproximativ un milion de dolari, s-a dovedit insuficientă pentru acoperirea tuturor cheltuielilor. În aceste condiții, din bugetul local, adică din banii adunați din taxele și impozitele plătite de băcăuani în cursul anului, au mai fost puse la bătaie alte cîteva zeci de miliarde de lei pentru a se reuși să se acopere suma de 63.964.812.400 prezentată în devizul general de lucrări prezentat de societatea Unic General Constructor, cea care s-a ocupat de execuția lucrărilor de renovare.
Acum o lună și jumătate, după mai multe amînări și prelungiri de termene de finalizare a lucrărilor, clădirea a fost inaugurată cu mare pompă și fast. Toată crema Bacăului a fost invitată la această festivitate, iar clădirea a fost prezentată ca una din cele mai teribile realizări din ultimii ani ale administrației publice băcăuane. Toată lumea s-a așteptat atunci ca, dacă tot s-a alocat atîta amar de bani, administratorii clădirii să nu mai bată nicăieri un cui ani buni de acum încolo. Că lucrurile nu stau deloc așa au dovedit-o necazurile care au dat peste oamenii care își petrec cea mai mare parte a zilei în teatru, la prima ploaie mai sănătoasă.
Grindină afară, ploaie sănătoasă pe scenă
Furtuna de duminică după amiază i-a găsit la lucru pe reprezentanții unei agenții de fotomodele. Organizatorii casting-ului aveau atenția încordată, nervii fetelor care aspiră la o carieră în modelling erau întinși la maxim, cînd un adevărat torent de ploaie se pornește în mijlocul scenei. Din mijloc, picurii de apă încep să se mute și mai spre cortină, așa că, în scurt timp, întreaga scenă era lac de apă. „A picurat ceva de sus. Nu este nici o panică care să determine o alertă nemaipomenită”, încerca să ne liniștească ieri scriitorul Calistrat Costin, directorul Teatrului Bacovia. În momentul în care l-am întebat despre un incident petrecut duminică, directorul a mai adăugat că nu a fost absolut nici o problemă. „Puteți să mergeți să vedeți podul, chiar dacă nu prea este nimic de văzut. Pentru doi-trei picuri acolo, nu cred că este o mare problemă, deși eu știu unde vreți voi să «bateți»”, ne-a invitat „ospitalier” Calistrat Costin.
Deasupra scenei, tocmai coborît din pod, se afla Mihai Cristian, inginerul delegat de firma Unic General Constructor să rezolve problema. „Există două chepenguri de vizitare, care au fost date deoparte în timpul furtunii. Pînă diseară, ele trebuie fixate și etanșate”, a spus inginerul Mihai Cristian.
Deși după spusele celor doi, picurii apăruți pe scena Teatrului reprezintă un incident minor, de cu totul altă părere sînt angajații, care susțin că „ploua pe toată scena, lucru care nu era posibil dacă de vină ar fi fost doar cele două chepenguri de vizitare. Noi am venit la spectacol, dar a trebuit să ne apucăm de strîns apa de pe scenă.”
Acesta nu este însă singurul inconvenient despre care ne-au vorbit oamenii care lucrează la Teatru Bacovia. Ei se plîng că zilnic sînt puși în situația de a petici cîte ceva, de a repara ușile de la birouri și cabine, care o dată nu se închid, o dată nu se deschid, sau mai rău chiar, în fiecare zi trebuie să strîngă șobolanii morți pe la subsol. „Tîmplarul repară în fiecare zi ușile. Chiar și ușa de la biroul directorului a trebuit reparată săptămîna trecută. Ba nu funcționează broasca, ba se umflă lemnul din uși și trebuie să mai taie din ele. Dacă nu este de vină ușa, este de vină parchetul, care și el se umflă. Acum trebuie să facem și deratizare manuală, adică să strîngem șobolanii morți de prin clădire. Dacă vrem să urcăm în pod trebuie să înconjurăm toată clădirea, pînă ajungem la un întrerupător ca să aprindem lumina”, ne-au povestit indignați oamenii.
La Teatrul de Vară se fură ca-n codru
În momentul în care au început lucrările de renovare a Teatrului
Bacovia, recuzita a fost depozitată la Teatrul de Vară. Începînd de
la mobilă și pînă la umbrele sau păpuși, recuzita a fost mutată fie în
clădire, fie sub scenă. Astfel, Teatrul de Vară a ajuns să fie
întrebuințat ca magazie, fără însă să se țină cont de faptul că acesta
a ajuns locul de întîlnire al boschetarilor și al aurolacilor.
În peisajul dezolant din incintă, își fac zilnic apariția oamenii străzii,
care și-au făcut un obicei din a fura recuzita Teatrului Bacovia.
Chiar ieri, în amiaza mare, un grup de cîteva persoane a intrat
sub scenă, după ce a spart-o. Aceștia au sustras niște bare de aluminiu. Grăbiți fiind, hoții se pare că nu au reușit să le care pe toate, pentru că unele din ele au rămas sprijinite de gardul dinspre parc. Angajații Teatrului sînt atît de familiarizați cu astfel de evenimente, încît nici măcar nu mai cheamă Poliția, care niciodată nu a putut să facă nimic în acest sens. „Nu am putea să spunem precis de cîte ori s-au furat lucruri de aici. Oricum, am putea vorbi despre zeci de furturi. Azi au fost furate niște bare de aluminiu care erau depozitate sub scenă și frînghiile de la ștăngi. La început am chemat poliția, dar acum nici nu mai are rost să facem acest lucru. O singură dată au reușit să prindă un grup de liceeni, care a intrat în incinta Teatrului de Vară, dar nu au avut ce să le facă”, au declarat angajații teatrului.
Se pare că hoții de la Teatrul de Vară pun mîna pe orice poate să
fie furat. Așa s-a întîmplat și în cazul magaziei pentru recuzita mică,
de unde au fost furate chiar și niște umbrele vechi și cadrele de
metal ale unor scaune.
Deși este greu de imaginat cum poate fi trecută peste un gard înalt,
o cadă mare de fontă, hoții au reușit să facă și acest lucru. „Aici, la
intrare, era depozitată o cadă veche, de fontă, de dimensiuni mari.
Nu putem să ne dăm seama cum au reușit să o care atîția metrii”, au spus angajații, care deja sînt mult prea obișnuiți să vadă cum
recuzita Teatrului dispare peste noapte. (Oana MĂGUREAN, Elena SOLOMON)
Autoritățile spun că lucrarea nu a fost recepționată
Ioan Butucaru, directorul general al Primăriei Bacău, ne-a declarat
ieri că renovarea clădirii Teatrului Municipal Bacovia nu a fost încă
recepționată și, ca atare, nu au fost achitate, integral, costurile
lucrării. „În condițiile în care constructorul nu ne solitică să efectuăm
recepția finală, înseamnă că mai sînt de efectuat unele retușuri.
Oricum, în momentul în care a fost achitată o lucrare s-a reținut și
procentul de garanție de 5% . Este o sumă care nu va putea fi
recuperată de executantul lucrării decît în momentul în care se va
expira termenul de garanție de 24 de luni”, a precizat directorul
Butucaru. El ne-a mai declarat ieri că perioada de garanție începe
din momentul în care este semnat procesul verbal de recepție a
lucrării. „Cum o recepție completă a lucrării nu a fost încă efectuată, toate remedierile vor trebui făcute de constructor, pe cheltuiala sa”, a mai precizat Ioan Butucaru. Rămîne de văzut.
Lasă un răspuns