• un șef de ocol a fost înlocuit și doi ingineri silvici au dosare penale pentru folosirea ilegală a ciocanelor de marcat • nouă pădurari sînt propuși de comisia de disciplină pentru desfacerea contractrelor de muncă din cauza lipsurilor mari din pădurile pe care le administrau
Urmările controlului inițiat de Regia Națională a Pădurilor în luna mai au început să-și facă simțite efectele, în special în ceea ce-i privește pe pădurari și inginerii silvici de la cele două ocoale. Cea mai spectaculoasă mișcare s-a petrecut pînă acum la nivelul șefului de ocol de la Comănești, unde Teodor Plumb a fost schimbat din funcție cu inginerul Georgel Hadarag, care se ocupa de fondul forestier la același ocol. Teodor Plumb este unul dintre candidații care au figurat pe listele de consilieri județeni ai PSD la recentele alegeri locale. Cum nu a fost pe locuri eligibile, Plumb a rămas acum și fără postul de la Ocolul Comănești.
Inspectorii Regiei Naționale a Pădurilor au făcut o primă evaluare și au stabilit pagube care se ridică la 3.000 de metri cubi din teren. „Ca urmare a controlalelor efectuate, șeful ocolului Comănești a fost schimbat din funcție, și nouă pădurari au fost propuși de Comisia de disciplină a direcției noastre pentru desfacerea contractelor de muncă. Aceștia aveau dreptul să depună contestații, lucru pe care l-au și făcut. Le voi analiza și după aceea voi lua o decizie”, ne-a spus Viorel Ghelase, directorul Direcției Silvice Bacău.
La același ocol, inginerul silvic Ionel Micu are și o sesizare penală pentru folosirea ilegală a ciocanului de marcat pentru aproximativ 200 de metri cubi de bușteni.
În ceea ce privește ocolul Agăș, aici lucrurile sînt încă în curs de derulare. Deocamdată a fost schimbat un șef de district, în persoana lui Vasile Postelnicu, pentru valoarea mare a pagubelor descoperite în aria lui de răspundere și folosirea ilegală a ciocanului de marcat. „Pentru acest din urmă aspect, șeful de district are și sesizare penală. În ceea ce-i privește pe pădurari, în privința lor nu s-a decis încă nimic, cazul fiecăruia în parte urmînd să fie analizat în cursul acestei săptămîni”, ne-a declarat Ghelase.
S-au speriat și ei de cît s-a furat
Surse neoficiale susțin că, în realitate, valoarea pagubelor depistate în ocoalele din județ ar fi mult mai mare și s-a ridica la aproximativ 10.000 de metri cubi numai la ocolul Agăș. Aceleași surse din interior susțin că numai într-un singur canton din acest ocol au fost descoperiți peste 2.500 de metri cubi de bușteni tăiați ilegal. Cei 3.000 de metri cubi de care vorbește oficial în raportul inspectorilor RNP ar fi fost descoperiți, de fapt, doar la ocolul Comănești. Din spusele silvicultorilor, unul dintre șefii echipei de coordonare a verificărilor efectuate în Bacău, un anume director Alchemenco, a fost destituit din conducerea RNP, pentru neprofesionalismul manifestat în coordonarea acestor verificări în Bacău. În acel moment, controlul a fost oprit de directorul RNP, Ionel Dumitru, Alechemenco a fost mazilit la Direcția silvică București, iar echipele de control au pornit din nou pe calea verificărilor în pădurile din Bacău.
Oamenii s-au întors a doua oară pe teren, copacii au fost luați la puricat din nou, la fel și documentele din care trebuia să reiasă întregistrați tot atîția copaci tăiați cu cel al cioatelor de pe teren. S-a descoperit că volumul copacilor tăiați ilegal era atît de mare, încît s-a ajuns la mușamalizarea pagubelor reale. Unul dintre silvicultori ne-a spus că, de fapt, o parte din zonele unde erau multe cioate au fost date cu repeziciune foștilor proprietari care aveau cereri de retrocedare. Se pare însă că acest lucru nu a fost de ajuns, numărul rămas pe hîrtie fiind mult prea mare pentru a nu pune în pericol chiar conducerea Regiei Naționale a Pădurilor. Așa încît, inspectorii au recurs la o operațiune cunoscută încă din clasele primare drept ștergere. Au șters volumul real de pagube și l-au înlocuit pur și simplu cu unul mai mic, care să nu mai creeze așa mari probleme.
Reamintim că totul a pornit la începutul lunii mai, cînd o echipă numeroasă de control a început să verifice situația fondului forestier și a pazei din ocoalele Comănești și Agăș. „Armata” de 100 de oameni a fost condusă inițial de Șeful Serviciului Control tehnic și gestionar de la Regia Națională a Pădurilor (RNP), inspectorul ing. Costel Petre. Cele două ocoale au intrat în atenția șefilor de la București în urma nenumăratelor semnale din presă, în care se arăta că oricine vrea să cumpere camioane de bușteni, indiferent de esență, dar fără acte, o poate face oriunde pe Valea Muntelui și în orice cantități. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns