Iosif Pop, fostul președinte al Băncii Transilania este citat astăzi în fața magistraților băcăuani care vor judeca o cerere de recurs înaintată de procurori, imediat după ce Pop a fost pus în libertate. Ședința de astăzi a rămas oarecum fără obiect atîta timp cît recursul înaintat de procurori făcea referire la decizia Tribunalului Bacău de pe 14 ianuarie 2003, de a-l pune în libertate pe fostul președinte. Procurorii au făcut recurs și, pe 15 ianuarie, urma să se ia o decizie la Curtea de Apel Bacău. Numai că avocatul lui Iosif Pop a făcut cerere de recuzare a întregului corp de judecători de la Curtea de Apel. Asemenea cereri de refuzare a tuturor judecătorilor de la o instanță este soluționată de o instanță superioară. În cazul curții de apel, singura în măsură să decidă dacă acceptă sau nu recuzarea era Curtea Supremă de Justiție. Așa că, în timp ce dosarul lui Pop a luat drumul Bucureștiului, mandatul său de arestare a expirat de drept, iar polițiștii l-au eliberat din arest exact la ora la care i-a expirat mandatul de arestare.
Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au respins într-o primă fază cererea de recuzare înaintată de Iosif Pop pe 22 ianuarie, iar mai apoi au menținut aceeași soluție și pe 26 februarie la recursul înaintat de Pop, nemulțumit de faptul că judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție îi consideră competenți pe magistrații băcăuani să-i judece dosarul. De la sfîrșitul lui februarie nu s-a mai știut nimic despre dosarul fostului președinte, care a fost ocupat cu conferințele de presă prin cele mai luxoase hoteluri din București. Dacă imediat după recuzarea judecătorilor Curții de Apel Bacău, dosarul a ajuns în cinci zile la București, era de așteptat ca acesta să se întoarcă în Bacău la fel de repede. Numai că drumul de întoarcere a dosarului a fost mult mai lung și a fost nevoie de două luni pentru ca el să revină la Bacău. Magistrații de la instanța băcăuană vor relua azi procesul de acolo de unde au fost nevoiți să-l întrerupă.
Între timp, după eliberarea lui Eduard Colos, au început să se agite spiritele și printre ultimii patru inculpați aflați în penitenciar. În cursul zilei de ieri, Mihai Cliveti, avocatul lui Benoni Beca, liderul grupului „alcool”, a făcut cerere de revocare a măsurii arestării. „În discuția pe care am avut-o cu Benoni Beca, acesta mi-a spus că este incorect ca funcționarii băncii să fie eliberați cu toții, iar el, administrator de firmă care a luat banii dați de funcționari este judecat în stare de detenție. Am făcut cerere de revocare a acestei măsuri și așteșptăm să ne fie stabilit un termen la Tribunalul Bacău”, ne-a declarat avocatul Cliveti. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns