• firmele care distribuie produsele lactate și de panificație au cerut ca prețul produselor pe care le livrează să crească cu 25 de procente • Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, spune că decizia va fi luată de Guvern, care finanțează această activitate
Programul „laptele și cornul” demarat în cursul anului trecut a reînceput în 2003, odată cu primele zile de școală. Elevii din clasele I-IV din tot județul au primit zilnic suplimentul de hrană. Cu mici excepții, pentru că în unele localități din județ, în special în satele foarte îndepărtate de centrul comunelor, alimentele n-au mai ajuns din cauza ninsorilor abundente. Este cazul comunei Motoșeni, unde alimentele au fost duse pînă la școala din comună, însă n-au mai putut fi transporate pînă la școala din satul Șendrești.
Problemele au apărut însă, după ce firmele care distribuie laptele și cornurile au cerut ca prețul pentru marfa livrată să crească cu 25 de procente față de tarifele stabilite la licitația organizată în 5 septembrie 2001. Cu o solicitare de acest gen a venit societatea Pambac. Răducan Ion, președintele Pambac, ne-a declarat că cererea înaintată Consiliului Județean, instituție care se ocupă alături de Prefectură de programul „cornul și laptele”, este justificată de penalitățile la datoriile pe care le are Consiliul Județean către Pambac și de coeficientul de inflație cu care ar trebui corectat tariful produselor de panificație pe care le distribuie în școli. Precizăm că CJ Bacău mai are de achitat către toți furnizorii 712 milioane de lei pentru cornurile livrate în luna noiembrie și 3,6 miliarde de lei pentru hrana din decembrie 2001. Pambac, ca și celelalte societăți, vrea ca majorarea cu 25 la sută să fie aplicată din 6 ianuarie 2003, de cînd s-a reluat distribuirea alimentelor în școli.
Cererea firmelor din județ implicate în acest program pare să nu fie deloc pe placul conducerii Consiliului Județean. Dumitru Brăneanu, vicepreședintele CJ Bacău, ne-a spus că, de fapt, nu toate firmele au cerut majorarea tarifelor, ci doar firma Pambac. „Ceilalți cum fac față? Eu nu știu ca celelalte firme să ne fi trimis adrese în care să ceară majorarea prețurilor. Și e cel puțin ciudat, pentru că Prima, Panimon sau Rosiprod sînt firme mai mici, care ar trebui să se descurce mai greu decît Pambac”, ne-a declarat Dumitru Brăneanu. El a adăugat că oricum decizia nu poate fi luată de Consiliul Județean, ci de Guvern, deoarece acesta asigură fondurile necesare. „Doar Guvernul poate decide dacă plătește mai mult sau nu. Pînă una, alta, Ordonanța 96 trebuie aplicată așa cum e ea, iar distribuitorii știau de la început care este prețul. Dacă Guvernul vrea, poate accepta sau nu noile condiții. Oricum suma cerută în plus este enormă”, a continuat vicepreședintele Brăneanu.
Rămîne de văzut cum se va încheia această poveste. Este foarte probabil ca distribuitorii să ajungă la o înțelegere cu CJ , altfel nu este exclus ca directorii firmelor să renunțe la contractul încheiat. Varianta unei înțelegeri între distribuitori și Guvern pare cu atît mai probabilă, dacă ne gîndim că la vizita sa la Bacău din toamna trecută, Octav Cozmîncă, ministrul administrației publice, a spus foarte clar că „se va umbla la prețuri anul viitor”. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns