• în incendiu a ars o clădire construită în 1899, în care funcționa un atelier de practică a elevilo, dar și două mașini • procurorii l-au trimis în judecată doar pe mecanicul auto din cauza căruia a izbucnit incendiul • el este tras la răspundere pentru un prejudiciu de aproape două miliarde de lei • deși atelierul nu avea aviz de la ITM, iar muncitorul învinuit lucra la negru, patronul atelierului a scăpat doar cu o amendă
La mai bine de patru ani de la producerera incendiului în care a ars unul dintre cele mai vechi imobile de pe raza municipiului Bacău, și în care funcționa un atelier al Liceului „Anghel Saligny”, procurorii au finalizat dosarul de trimitere în judecată a celor care se fac vinovați de producerea catastrofei. Incendiul s-a produs la începutul anului 2000, de la cîteva picături de benzină care s-au scurs din rezervorul unei mașini pe becul cu care își lumina un mecanic auto operațiunea de curățare a acestuia. Becul a explodat, a luat foc rezervorul, iar bărbatul, Liviu Mareș, a fost și el cuprins de flăcări. Cu toate acestea, el a scos mașina de pe rampă în afara atelierului de reparații auto și a încercat să înăbușe focul, dar nu a mai fost posibil. Mașina a luat foc în întregime, iar flăcările s-au extins cu repeziciune la clădire, veche din 1899. Au ars atunci, pe lîngă acoperiș, și mașina căreia mecanicul încerca să-i curețe rezervorul de benzină, cîteva anexe din incinta atelierelor liceului, precum și un alt autoturism aflat în apropierea atelierului auto. Pompierii au reușit să stingă incendiul, dar au anunțat și polițiștii, ca aceștia să stabilească gradul de vinovăție al celor de la atelierul auto.
Cercetările au durat patru ani
De atunci și pînă acum, oamenii legii au tot făcut felul de cercetări care s-au finalizat cu trimiterea în judecată a lui Liviu Mareș, pentru distrugere din culpă. În opinia anchetatorilor, vinovat este doar mecanicul auto, angajatul care s-a decis de capul lui să curețe rezervorul mașinii fără ca mai întîi să se asigure că nu mai este nici un strop de benzină în el. Atelierul în care funcționa atelierul auto aparținea societății „Hariet Com” SRL, ai cărei asociați erau soții Ana și Petre Dascălu. Ei au închiriat, la începului lunii ianuarie 2000, un spațiu dintr-un altelier de practică a elevilor Liceului „Anghel Salingy”, și care era situat vis-a-vis de Autogara Bacău. Aici și-a adus mașina la reparat și o băcăuancă. Potrivit anchetatorilor, mașina a fost verificată de patronul atelierului, Petre Dascălu, și de mecanic, Liviu Mareș. A doua zi, prima operațiune care urma să fie efectuată era curățarea rezervorului. „Liviu Mareș a venit mai devreme la serviciu și a decis de unul singur să curețe rezervorul. A urcat mașina pe rampă și a început să desfacă cablurile de alimentare la lumina unei lămpi electrice portabile, al cărei bec nu era protejat cu clopot de sticlă. Cîteva picături de benzină dintr-unul din clablurile de alimentare s-au scurs direct pe bec, care a explodat și s-a aprins și benzina”, au spus procurorii în rechizitoriul pe baza căruia l-au trimis în judecată pe Liviu Mareș. De aici și pînă la extinderea incendiului nu a mai fost decît un pas. Acoperișul clădirii, veche de peste 100 de ani, a luat foc aproape instantaneu, iar flăcările au cuprins cu repeziciune și cîteva anexe și un alt autoturism care se afla în apropierea atelierului.
Patronul a plătit doar un milion de lei
În timpul cercetărilor, oamenii legii au descoperit că Liviu Mareș lucra la negru la atelierul auto, că nu avea fișă de protecție a muncii, și că atelierul auto nu avea nici avizul necesar de la Inspectoratul de Protecție a Muncii care să-i permită funcționarea. În plus, anchetatorii au mai descoperit că în atelierul auto nu exista nici un fel de mijloc de protecție a muncitorilor. Cu toate acestea, Petre Dascălu nu a fost trimis în judecată pentru producerea incendiului, ci a primit o amendă administrativă pentru faptul că salariatul său nu avea fișă de protecție a muncii. „El nu se face vinovat de distrugere din culpă, întrucît Liviu Mareș a decis de unul singur să înceapă cuțirea rezervorului înainte să-l evacueze”, mai spun procurorii. Prejudiciul incendiului a fost stabilit la 1,8 miliarde de lei, din care aproape 95 la sută s-a constatat în dauna liceului. Restul pagubelor au fost constatate în dauna proprietarilor celor două mașini care au ars: una în întregime, iar cealaltă a fost avariată. „Prejudiciul este nerecuperat, întrucît învinuitul, Liviu Mareș, nu posedă bunuri. El a recunoscut faptele comise în timpul cercetărilor”, mai spun procurorii în finalul rechizitoriului. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns