• toți cei trei inculpați audiați ieri se dau nevinovați • ei spun că toate cererile de credit, în urma cărora au scos din Banca Transilvania sume fabuloase, erau completate de alții, iar ei doar semnau • unul dintre învinuiți susține că nu-și mai amintește dacă a semnat sau nu să scoată bani
Ieri au continuat audierile în dosarul Banca Transilvania. În primele opt ore ale ședinței, instanța i-a audiat pe inculpații Mihaela Andreica, Ionel Mocanu și Ionel Anghel, foști administratori ai unor firme care au obținut credite de la Banca Transilvania. Mihaela Florela Andreica a declarat că a solicitat credite prin societățile sale, Aga Invest și Intermed, fără să se gîndească la consecințe. „Nu m-am gîndit nici o clipă că vor fi probleme. Am avut încredere în cei doi inculpați (n.r.- Benoni Beca și Cătălin Petrescu), care erau persoane serioase și prezentau garanții. Societățile celor doi erau prospere și nu se punea problema unei imposibilități de plată”, a afirmat ea. Referitor la creditele obținute și la sumele care erau virate în contul societății Amapola Prest SRL, inculpata a spus în fața instanței că a semnat cereri de creditare, dar acestea nu erau completate de ea. „Nu am scris eu cererea de creditare din 3 ianuarie 2001, dar am semnat-o. Nu cunosc cine a ștampilat actele de creditare, dar precizez că Vascan Monica, care se ocupa de întocmirea actelor, s-a ocupat și de procurarea ștampilei. Moderatoarea de credit mi-a adus actele la semnat, dar nu cunosc ce conțineau acestea”, susține acum Mihaela Andreica.
Ea nu a putut explica neconcordanțele apărute între facturile fiscale, contractul de gaj și cel de asigurare în cazul unuia dintre creditele contractate. „Puteam refuza semnarea actelor care îmi erau prezentate, dar atunci nu m-am gîndit ce amploare vor lua lucrurile”, a recunoscut inculpata.
„Nu mai rețin dacă am semnat ordinul de plată”
În același registru a decurs și audierea celorlalți inculpați audiați după aceea. Ionel Mocanu, fost asociat unic și administrator la SC Belomar SRL, director la Intel Legis, societate care ținea evidențele contabile la mai multe firme implicate în dosar, a spus că „nu recunosc faptele pentru care am fost trimis în judecată. Eu am preluat societatea după divizarea SC Constar SA, cu tot cu patrimoniu”, a afirmat el. Patrimoniul societății includea un depozit și 600 de metri pătrați de teren. Depozitul l-a interesat pe Benoni Beca, care dorea să-și deschidă un punct de desfacere pentru fabrica sa de băuturi alcoolice din Faraoani. Potrivit lui Mocanu, cei doi s-au înțeles inițial pentru vînzarea depozitului, lucru imposibil deoarece Mocanu nu avea act de proprietate pentru terenul aferent clădirii. „Am hotărît să îi vînd toată societatea. Mi-a spus să aștept cîteva luni, deoarece nu poate prelua societatea mea, fiind deja asociat unic și la Amapolla Prest. Amapolla urma să se transforme într-un holding cu mai mulți acționari”, susține Mocanu. Pînă la preconizata preluare, cei doi au întocmit un act de promisiune de vînzare, iar după cîteva zile Beca l-a rugat pe Mocanu să ia un credit, care „urma să fie folosit pentru a crea un stoc de marfă”. „Cererea de credit era deja completată cînd am ajuns la bancă. Din cîte știu, creditul inițial de 900 de milioane a ajuns la Amapolla Prest. Nu mai rețin dacă am semnat ordinul de plată”. Și alte credite mai mici au ajuns la aceeași societate, după aceeași procedură. „Eram chemat la bancă de Benoni Beca, mi se prezentau actele întocmite, iar eu le semnam”, a mai spus Mocanu.
Nevinovat se consideră și Ionel Mirel Anghel, asociat unic și administrator la SC Dream Com SRL. Acesta a declarat instanței că Benoni Beca i-a propus să desfacă prin magazinul SC Dream Com din Șerbănești băuturile alcoolice. „Monica Vascan mi-a prezentat un contract de asociere în participațiune. Eu urma să fac un credit, plăteam la Amapolla, iar Amapolla îmi livra marfa”, a explicat el care a fost raționamentul. Și Anghel a afirmat că a semnat cererea de credit la bancă, iar aceasta era deja scrisă de Monica Vascan. (Codrin POP)
Lasă un răspuns