Anul 2002 a fost unul nefast pentru societatea băcăuană Subex din punct de vedere al investițiilor. Nu pentru că nu s-ar fi dorit acest acest lucru, ci pentru că principalii acționari din firmă au fost ocupați cu luptele date la început în surdină și apoi fățiș pentru acapararea puterii de decizie în societate. Lupta s-a dat între trei acționari care dețineau pachetul majoritar de acțiuni: Constatin Bojescu, cel care deținea pachetul principal de acțiuni și avea funcția executivă în firmă, și Perino Baraga, patronul societății Robinete Industriale, care împreună cu un alt acționar, Constatin Neagu, dețineau un pachet de acțiuni mai mic. La un moment dat, Baraga s-a aliat cu Neagu în încercarea de a prelua societatea Subex. Dacă timp de cîteva luni lupta s-a dat în tăcere, prin vara anului trecut a izbucnit fățiș și s-a mutat de la Adunările Generale ale Acționarilor, ordinare și extraodrinare, în sălile tribunalului. Așa se face că în decursul anului trecut, în doar cîteva luni, judecătorii au avut de soluționat nu mai puțin de 140 de dosare în care principalul reclamant era Baraga, iar principalul învinuit Bojescu. Rînd pe rînd, cei doi pretendenți la supremația în societatea băcăuană s-au acuzat de folosire ilegală a dreptului de semnătură, a ștampilei unității, a dreptului de a încheia contracte externe, dar și a dreptului de a repezenta societatea în relațiile cu terții. Așa se face că relațiile externe, cele aducătoare de contracte, au intrat la un moment dat în colaps, partenerii străini nemaștiind cine reprezintă societatea și cît de stabilă mai poate fi o relație contractuală în care una din părți își petrece timpul mai mult prin tribunale. Cei mai importanți parteneri de afaceri au anunțat oficial că renunță la comenzi mari și ferme pînă la limpezirea apelor.
Nici pe plan intern nu a fost prea multă liniște, salariații societății fiind mai tot timpul în tensiune din cauza luptelor date la vîrf. Starea de nesiguranță a angajaților s-a accentuat și mai mult cînd scandalul a izbucnit public și a afectat contractele cu străinătatea. Chiar și așa, în situația în care orice investiție cît de mică era atacată în instanță de celălat acționar ca fiind inoportună pentru societate, tot s-au făcut investiții de 15 miliarde de lei în firmă. În nici un caz la nivelul la care s-ar fi impus. Cea mai importantă realizare rămîne o instalație de zincare electrolitică în valoare de 13 miliarde de lei.
Pînă la urmă, învingător a ieșit Constatin Bojescu, care a cîștigat toate procesele pe care i le intentase patronul de la Robinete Industriale. Tot el, la sfîrșitul acestui an și-a adjudecat încă 16 la sută din acțiuni contra a 26 de miliarde de lei. În acest fel, Bojescu deține în prezent 86 la sută din acțiuni, iar restul sînt în portofoliul micilor acționari. În acest fel, sfîrșitul de an a fost din multe puncte de vedere unul al tranzacțiilor spectaculoase din care, în principiu, ar avea de cîștigat ambele părți. Bojescu și-a cîștigat independența de decizie și în acest fel s-au aplanat și tensiunile din societate, iar Baraga s-a ales cu un profit frumușel. În plus, toate afacerile comune ale celor trei, Bojescu, Baraga și Neagu, au fost delimitate clar. Dacă la început, după revoluție, au pornit în afaceri ca trei parteneri care și-au împărțit frățește puterea de decizie în cîteva firme importante din Bacău, fiecare fiind acționar în diferite cote la tot ce dețineau împreună, ei s-au despărțit la sfîrșitul lunii decembrie și au devenit proprietari unici ai cîte unei firme importante. Se pare că pentru a-și tranșa afacerile, a fost nevoie de aproape o zi întreagă în care un întreg birou notarial s-a ocupat de legalizarea documetelor. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns